Da li je bojler bolje gasiti ili ga držati stalno uključenog?


Da li je bojler bolje gasiti ili ga držati stalno uključenog?

Ovo je jedna od najvećih dilema u kućanstvima kad je u pitanju rad bojlera posebice prilikom ugradnje novog bojlera. Razumljivo, nitko ne želi imati veću potrošnju struje ako može uštedjeti. osim toga, potrošači vole znati i što je bolje za sam rad bojlera, odnosno njegovu dugotrajnost - da bojler stalno radi ili da samo u određenom dijelu dana radi kako bismo trošili manje na taj način?

Troši li bojler više struje za ponovno zagrijavanje vode od nule ili ili kada ju stalno dogrijava?

Kada isključivati bojler?

Kao što znamo, struju preko dana plaćamo po dvije tarife - višoj i nižoj. Tempiranjem uključivanja bojlera i povećane potrošnje tople vode za vrijeme niže tarife definitivno smanjujemo financijski izdatak za struju.

Konstantno uključen bojler će prilikom trošenja tople vode konstantno dogrijavati vodu da nadoknadi izgubljene zalihe. Ovo se u pravilu događa kod svake potrošnje tople vode - pranje ruku, pranja suđe, tuširanja ili bilo kojeg drugog puštanja tople vode iz slavine. Samim time bojler troši i više struje.

Tuširanje za vrijeme jeftinije struje, kao i potpuno zagrijevanje vode u tom periodu kako biste imali zalihu tople vode za, primjerice, pranje ruku ili suđa za vrijeme više tarife nije loša ideja.

Ipak, ovo u pravilu funkcionira ako u kućanstvu živi jedan do dva člana te ako se disciplinirano poštuje dogovorena rutina.

U tom slučaju bolje je gasiti bojler, odnosno da se bojler uključuje noću kada je jeftinija struja.

Kada držati bojler stalno uključenim?

Ipak, u nekim situacijama odgovor je potpuno drugačiji. Postoji više razloga i okolnosti zašto je bolje da bojler stalno radi kako bismo imali dovoljno tople vode za svakodnevne potrebe. Ovo su neki primjeri.

Kada u kućanstvu živi više od dvije osobe

U kućanstvima s više ljudi teško je ograničiti potrošnju tople vode na određene periode u danu. Najčešća potreba za toplom vodom tijekom cijelog dana je prilikom pranja ruku, osobito u zimskim mjesecima.

Tuširanje je također stavka koja se ponekad teško može ugurati u period jeftine struje ako je u pitanju više članova obitelji gdje svatko ima neku svoju dnevnu rutinu i planove.

U ovakvoj situaciji bolje je da ga kućanstvo drži stalno uključenim, nego da bojler uključuje noću, jer će u suprotnom sigurno tijekom dana dolaziti do nestašice tople vode.

Želite imati svoj komfor

Ako želite imati svoj komfor i ne voditi brigu o tome imate li dovoljno tople vode kad god vam to zatreba, tada je bolje ostaviti bojler da radi cijelo vrijeme jer se pri svakom trošenju tople vode ona nadoknađuje.

Naravno, držanje bojlera uključenim danju i noću stvara i veći račun za struju, no moći ćete se otuširati kad god i koliko god puta želite u danu, što je osobito izraženo tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Također, pranje suđa i ruku neće predstavljati problem, što zna biti slučaj ako je bojler isključen. Primjerice, 50 litara vode na prvu zvuči puno, no dovoljno je da se jedna osoba istušira i da operete veću količinu suđa, uz poneko pranje ruku, i tople vode više nema.

Zaključak

Ako želite imati komfor po pitanju potrošnje tople vode, ostavite bojler da stalno radi kako biste uvijek imali dovoljnu količinu.

Ako živite u manjem kućanstvu i želite uštedjeti te imate dovoljno dicipline, uključujte bojler pri jeftinijoj struji i onda kada vam je to potrebno.

Napomena: bojler je potrebno radovno servisirati, kako ne bi doslo do nakupine kamenca u bojleru i samim time osigurali optimalni rad bojlera. U slučaju bilo kakvog problema u radu s bojlerom, poput kapljanja vode iz bojlera ili ako slabo ide topla voda iz bojlera, kontaktirajte vodoinstalatera.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker