Kako očistiti podni sifon?


Podni sifon naći ćete u svakoj kupaonici. Toliko je uobičajen da ga najčešće i ne doživljavamo sve dok ne nastane neki problem s njim.

Funkcija podnog sifona je da zadržava određenu količinu vode u sebi kako bi spriječio povratak neugodnih mirisa iz odvodne cijevi. Ako ste nekad osjetili kanalizacijski miris u vašoj kupaonici, to je uzrokovanu upravo nekim problemom s podnim sifonom.

Zašto se zaštopa podni sifon?

Svrha odvodne cijevi je, kako i samo ime kaže, da odvodi otpadnu vodu nakon tuširanja, pranja ruku i sl. Zajedno s vodom odvodi is ve nečistoće koje se u njoj nađu, što može uključivati prljavštinu, masnoće, kemikalije i, kao najčešći uzrok zaštopanja, dlake.

Protokom kroz odvod sve navedeno mora proći i kroz sifon. S vremenom će nešto od toga zaostati u sifonu i lagano će se početi stvarati barijera. Ako ovo ne primijetimo na vrijeme, neminovno će doći do zaštopanja sifona, odnosno do oslabljenog ili potpuno onemogućenog protoka vode. Na kraju će ta voda, zajedno s nečistoćama i neugodnim mirisima, isplivati na pod vaše kupaonice.

Naravno da nikome od nas u životu nije potrebna ovakva komplikacija, no kad se problem već dogodio, potrebno ga je riješiti.

Uz malo sreće, bit ćete brzo gotovi.

Na koje načine možete očistiti podni sifon?

Postoji više načina kako očistiti podni sifon a neki od njih su:

Prije svega, potrebno je podići poklopac i rukom ukloniti nečistoće koje možete. Time biste mogli napraviti već dobar dio posla. Ipak, kako nije uvijek sve jednostavno, velika je šansa da ćete neke od nečistoća morati probiti žicom ili sajlom. Njih možete i improvizirati, no ne bi bilo loše da u svom domu imate jednu sajlu namijenjenu isključivo za ovu svrhu. Nisu skupe, a mogu se nabaviti u svim trgovinama takvog tipa.

Trebate umetnuti sajlu u sifon, odnosno dublje u odvod prema zaštopanju i rotirati ju kako bi uspjela ući dublje i probiti čep od msanoća, kemikalija i dlaka. Ako takav čep postoji, brzo ćete ga osjetiti. Budite uporni dok ne probijete nečistoće, a za kraj pustite vruću vodu neko vrijeme da teče i odnese preostale nakupine.

Popularan način čišćenja sifona i odvoda jest kombiniranjem sredstava koje manje-više svi imamo u kuhinji – sode bikarbone, octa, limunske kiseline i vruće vode. Manja zaštopanja mogu se riješiti ovim „koktelom“ iz kućne radinosti, no ako se radi o tvrdokornom, većem začepljenju,  velika je šansa da ćete se trebati poslužiti prethodnom metodom.

Još jedan popularan način čišćenja odvoda i sifona. U svakoj trgovini pronaći ćete bar jedno sredstvo namijenjeno upravo čišćenju odvoda. Ova sredstva sadrže sastojke koji otapaju masnoće, deterdžente i dlake te na taj način uklone nečistoće do te mjere da ih možete isprati vodom.

Ipak, kao i sa sredstvima iz kućne radinosti, učinkovitost ovakvih sredstava je limitirana i ako imate teži slučaj začepljenja sifona ili odvoda, vjerojatno ćete se u konačnici morati poslužiti snagom svojih ruku i žicom.

Pozovite majstora

Čišćenje podnog sifona i odvoda uvijek možete ostaviti profesionalcima. Svaki vodoinstalater u svojoj se karijeri dosad s time susreo nebrojeno puta. Osim znanja i iskustva, vodoinstalateri imaju i svu potrebnu opremu. Nerijetko imaju i visokotlačne uređaje kojima se mogu poslužiti ako ništa drugo ne pomogne. Naravno, majstori profesionalci imaju i svoju cijenu usluge, no ako nemate vremena, ne uspijevate sami ili se jednostavno ne želite zamarati čišćenjem sifona, budite uvjereni da će oni obaviti posao za vas kako treba.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker