Kako odzračiti radijator


Centralno grijanje spas je za svaki dom u hladnim danima. U našem podneblju tijekom zime mogu se pojaviti i dvoznamenkasti iznosi ispod nule, što nije nimalo ugodna pojava, čak i za velike ljubitelje zimskih radosti.

Da bismo uspješno prebrodili zimu i dočekali toplije proljetne dane, ključno je osigurati da instalacije i grijanje u našem domu funkcionira besprijekorno, odnosno da nema kvarova i anomalije ni u jednom njegovom sastavnom dijelu.

Jedna od tih stavki je odzračivanje radijatora, što nije pretežak postupak i može ga sam u vlastitom domu obaviti svatko tko zna što radi. Naravno, uvijek treba voditi računa da se postupak obavi sigurno i kvalitetno, bez štete po radijator, instalacije, ali i ostatak prostorije. Najbitnije je osigurati da voda nesmetano cirkulira kroz cijeli radijator i da je pritom tlak u zadanim parametrima.

Znakovi zraka u radijatoru

Postoji nekoliko različitih znakova zraka u radijatoru, odnosno indikacija zbog kojih je pametan potez provjeriti funkciju radijatora i obaviti odzračivanje instalacija.

Zrak u radijatoru, odnosno sustavu centralnog grijanja, može se pojaviti pri instalaciji, odnosno punjenju sustava. Najčešće se događa pri nepravilnom punjenju.

Uz to, zrak može doći u sustav grijanja i difuzijom te kroz spojeve kroz koje voda ne može proći, ali zrak može.

Previše često ispuštanje i dolijevanje vode također može biti problem, odnosno uzrokuje ulazak zraka u radijatore.

Odzračivanje radijatora potrebno je da bi radijatori u potpunosti obavljali svoju funkciju, ako to trenutno nije slučaj. Zrak u radijatoru može se pojaviti nakon dužeg perioda nekorištenja sustava grijanja. Jednom kad ga pokrenete, ako unutra ima zraka, znakovi da treba odzračiti radijatore će biti očiti.

Zvuk klokotanja vode u radijatoru

Zvuk klokotanja vode u radijatoru možete čuti, kao i pucketanje i slični pomalo jezivi zvukovi koji dopiru iznutra instalacija, jasan su indikator problema s nakupljenim zrakom u radijatoru.

Donji dio radijatora ne grije

Kad donji dio radijatora ne grije, odnosno samo neki dijelovi su topli, a neki hladni, to je direktan znak da se u hladnim dijelovima nakupio zrak koji sprječava toplu vodu da dopre u njih te zato vaš radijator ne grije pravilno, ravnomjerno ni potpuno.

Pojava da donji dio radijatora ne grije nije rijetkost i mnogi se korisnici susreću s ovim problemom. Ovo dovodi do neravnomjernog i nedovoljnog zagrijavanja prostora, što se osobito primijeti u hladnijim zimskim mjesecima. Osim što prostorija neće biti dovoljno zagrijana, cijeli sustav centralnog grijanja bit će u disbalansu.

Ipak, ako i dođe do toga da zbog nakupljenog zraka donji dio radijatora ne grije, to se da riješiti odzračivanjem.

Radijator ne grije cijeli

Ako dođe do pojave da radijator ne grije cijeli, odnosno da je potpuno hladan iako je pokrenut sustav centralnog grijanja, moguće je više uzroka za to.

Ako je u pitanju kućni sustav centralnog grijanja, treba provjeriti radi li bojler ispravno te jesu li ostali radijatori topli. Problem također može biti u termostatu i programatoru, stoga treba provjeriti jesu li oni ispravno podešeni.

Moguće je i da nije otvoren prigušni ventil te da sustav nije ispravno izbalansiran.

U konačnici, moguće je da je problem i unutar samog radijatora. Iznad smo naveli što je u pitanju ako je donji dio radijatora hladan, no i u slučaju da radijatori ne griju cijeli, također bi trebalo provjeriti je li se u njima nakupilo zraka, odnosno odzračiti ga.

Ako niste sigurni u čemu je točno problem, u ovoj situaciji predlažemo da pozovete majstora koji će to provjeriti za vas.

Pad tlaka vode

Pad tlaka vode također je znak potencijalnog problema sa zarobljenim zrakom u radijatoru. Ako se ne grijete preko gradske toplane, nego nekim drugim načinim grijanja koji uključuje bojler, na samom bojleru imate manometar na kojem možete provjeriti je li došlo do pada tlaka.

Idealna vrijednost tlaka iznosi 1.5 bara, odnosno unutar raspona 1-2 bara. Ako primijetite da kazaljka pokazuje manju vrijednost na skali, tlak vode je slabiji i trebate provjeriti radijatore, odnosno vjerojatno je zrak dospio u njih.

Pravilno odzračivanje radijatora

Pravilno odzračivanje radijatora podrazumijeva potpuno ispuštanje nakupljenog zraka iz radijatora, bez oštećenja radijatora i nepotrebnog curenja vode iz njega.

Također, nikad ne treba odzračivati radijator dok je grijanje uključeno. Ako ste prvo uključili grijanje, obavezno ga isključite i čekajte da se sustav ohladi prije nego krenete u postupak. Vruć zrak i vruća voda iz radijatora mogu biti opasni, stoga ispuštanju zraka iz radijatora ne treba pristupiti olako, s ciljem da se samo što brže završi.

Osim toga, isključenjem grijanja prije postupka onemogućit ćete dolazak dodatnog zraka u radijator.

Zrak u radijatoru može uzrokovati nastanak korozije, zbog čega može doći i do stvaranja taloga unutar radijatoru, što uzrokuje dodatne probleme koje treba rješavati.

Iz tog razloga donosimo vam više informacija o tome kako uspješno i pravilno obaviti odzračivanje grijanja, odnosno detaljan postupak kako odzračiti radijator samostalno i sigurno.

Odzračivanje radijatora – postupak

Postupak odzračivanja radijatora sam po sebi nije kompliciran, no zahtijeva vašu pozornost i koncentraciju kako ne bi došlo do problema pritom.

Prvi korak

Pripremite posudu, ključ za odzračivanje radijatora i krpu. Posudu pozicionirajte ispod ventila za odzračivanje koji se nalazi na gornjoj strani radijatora, najčešće na suprotnoj strani od termostatskog ventila.

Krpa će vam trebati da zadrži vodu koja će istjecati sa zrakom i spriječi curenje okolo po podu.

Ključ za odzračivanje radijatora je alat je kojim ćete se poslužiti da odvrnete ventil.

Drugi korak

Isključite sustav grijanja i zatvorite termostatski ventil. Ako se vaš dom grije putem bojlera, isključite bojler i ventilacijsku crpku centralnog grijanja kako bi se zaustavila cirkulacija vode u sustavu, odnosno radijatorima. To je potrebno iz razloga što je prilikom cirkuliranja vode puno teže pravilno ispustiti zrak iz radijatora.

Zatvaranjem termostatskog ventila onemogućujete zraku da ode bilo gdje drugdje osim kroz ventil za odzračivanje koji ste vi otvorili.

Treći korak

Postavite krpu u ruku, blizu ventila za odzračivanje, a posudu postavite ispod njega kako bi voda padala u nju, a ne po podu prostorije.

Četvrti korak

Pomoću ključa odvrnite ventil za odzračivanje radijatora koji se nalazi na vrhu radijatora. Polako okrenite ključ za odzračivanje u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Kada se odvrne ventil, vrlo brzo čut ćete šištanje, odnosno strujanje zraka. Može se dogoditi da uz zrak procuri i malo vode koja sadrži zrak.

Peti korak

U trenutku kad počne curiti samo voda, bez zraka, zavrnite ventil. To je indikator da ste uspješno ispustili zrak iz radijatora.

Šesti korak

Nakon odzračivanja uključite sustav grijanja, odvrnite termostatski ventil i, kad se sustav zagrije, provjerite grije li radijator sada ravnomjerno te, ako se grijete putem bojlera, provjerite tlak vode. Na taj način saznat ćete jeste li u potpunosti riješili problem ili će trebati ponoviti postupak, a možda i intervencija stručnjaka.

Sedmi korak

Na kraju, ako je tlak vode oslabio, trebate nadopuniti sustav grijanja. Ovo možete provjeriti na manometru vašeg bojlera.

Automatsko odzračivanje radijatora

Automatsko odzračivanje radijatora provodi se na onim radijatorima, najčešće novije proizvodnje, koji su opremljeni automatskim odzračnim lončićima ili ventilima. Ako imate takve radijatore, sustav će se sam rješavati viška nakupljenog zraka.

Ventili za automatsko odzračivanje efikasniji su, no i osjetljiviji na onečišćenja.

Zaključak

Ispravno i izbalansirano centralno grijanje ključno je za ugodan boravak u kući, stanu ili poslovnom prostoru tijekom hladnijih mjeseci, osobito zimi. Ako se u vašim radijatorima čuje voda i razni zvukovi, vrlo vjerojatno imate problem koji treba riješiti.

Nije neki bauk ispustiti zrak iz radijatora, no ako niste sigurni ili neznate što radite, radije pozovite stručnjaka, vodoinstalatera koji će vam riješiti problem brzo i efikasno te vam osigurati da vaše grijanje funkcionira kvalitetno i bez greške.

Stručnjaci Vodoinstalatera Osijek obavili su dosad nebrojene količine ovih radova i stoje vam na raspolaganju ako i vašem grijanju treba sigurna ruka koja će ga popraviti i pripremiti za zimsko vrijeme.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker