Popravak vodokotlića


O vodokotliću ne razmišljamo previše sve dok funkcionira. Njegova svrha je ispiranje wc školjke, no nije nam u prvom planu i kad govorimo o kupaonskim sanitarijama, vodokotlić najčešće nije među prvih nekoliko kojih ćemo se sjetiti i koje su nam esencijalne za svakodnevni život. Na prvu, to nije čudno jer radi se ipak o dodatnom, pomoćnom uređaju koji ugrađujemo kao dodatak wc školjci.

Često se vodokotliću, čak i pri čišćenju kupaonice, ne posvećuje onoliko pažnje kao drugim sanitarijama. Na kraju krajeva, vjerojatno ćete češće imati problema s curenjem vode iz slavine, kade, tuš kabine, zaštopanim sanitarijama i sl. Ipak, kad se dogodi kvar na vodokotliću, najčešće od kamenca, tada tek postajete svjesni njegove važnosti te se javlja potreba za servis. Kamenac je glavni neprijatelj svih kupaonskih sanitarija te vas u daljnjem tekstu očekuju savjeti vezani uz montaže, servis, aktiviranje i ostalo u vezi s vodokotlićem.

Vrste vodokotlića

Postoje različite vrste vodokotlića, različiti materijali izrade te različiti cjenovni rangovi i razine kvalitete istih. Najčešći su vanjski ili nadžbukni vodokotlići, takav većina nas ima u svom domu. Osim njih, postoje i ugradbeni, odnosno podžbukni vodokotlići koji se ugrađuju u zid i zapravo ne viditi položaj spremnika. Vidite samo gumbe za puštanje vode. U današnje vrijeme sve je veća upotreba upravo ugradbenih vodokotlića.

Treća inačica je monoblok, odnosno wc školjka spojena direktno na vodokotlić bez vidljive ispusne cijevi.

Kroz vodokotlić konstantno protječe voda ili miruje u njemu dok se ne koristi.

Iako je on tome namijenjen, protok vode s vremenom utječe na rad i stanje kotlića, osobito ako je isti slabije kvalitete. Kvaliteta vode također utječe na stanje vodokotlića, odnosno na učestalost nakupljanja kamenca u njemu.

U današnje vrijeme u svim sferama života učestalije je mišljenje da se stvari ne isplati popravljati, da je bolje rješenje kupiti novi uređaj, što nije uvijek istina. Dapače, kad je u pitanju kvar na vodokotliću, često se isti može jednostavno i u kratkom roku otkloniti, a montaža nije ništa komplicirano.

Dijelovi vodokotlića

Da biste obavili servis vodokotlića da ne curi, trebate razumjeti način njegova funkcioniranja. Nije komplicirano. Potrebno je znati osnovne dijelove vodokotlića te da unutar njega postoje dva sustava, jedan koji ga puni vodom, drugi koji ispušta vodu.

Dijelovi vodokotlića su:

Razumijevanjem dijelova vodokotlića razumjet ćete i način na koji funkcionira, što nije previše komplicirano. Kada dođe do kvara, moći ćete uočiti što bi mogao biti problem i kako ga riješiti, odnosno pozvati vodoinstalatera ako je potrebno.

Ako trebate našu pomoć prilikom zamjene, servisa ili popravka vodokotlića. Nazovite nas!

NAZOVI

Kada je potreban servis vodokotlića?

Servis vodokotlića potreban je kada dođe do više različitih situacija, odnosno kvarova koje je potrebno otkloniti. Postoji više mogućih vrsta kvarova koji se mogu dogoditi unutar vodokotlića. Svaki od njih moguće je otkloniti, a lako ćete ih prepoznati kod nekog incidenta.

Naravno, postoje situacije kad su dijelovi, a ponekad i cijeli kotlić, toliko dotrajali da servis vodokotlića ne može pomoći. U tom slučaju bit će potrebna zamjena.

Ipak, u ovom tekstu baziramo se na situacijama kad se problemi mogu riješiti, što većinom i je slučaj. Servis vodokotlića, pa čak i servis ugradbenih vodokotlića, koji su ipak malo izazovniji zbog svoje pozicije unutar zida, uobičajen je vodoinstalaterski postupak i svaki pravi majstor koji zna što rad uspjet će riješiti problem efikasno i relativno brzo.

Curi voda iz vodokotlića u wc školjku

Curenje vode iz vodokotlića u wc školjku najčešće je uzrokovano neispravnim sustavom brtvljenja kod montaža. U školjku voda nikako ne bi smjela curiti sama od sebe nekontrolirano. Problem može biti s uljevnim ili izljevnim ventilom, odnosno kamencem ili dotrajalošću gumica, odnosno brtvi. Potrebno ih je provjeriti, očistiti te, po potrebi, zamijeniti oštećene ili dotrajale dijelove.

Vodokotlić se ne puni vodom

Kada se vodokotlić ne puni vodom, to je indikator mogućeg problema na uljevnom ventilu, odnosno može biti do plovka. Svrha plovka je da regulira punjenje kotlića, odnosno da zaustavi punjenje kad voda dosegne potrebnu razinu u spremniku. Ako u vodokotlić nakon pražnjenja ne dolazi voda, treba provjeriti funkcionira li on kako treba, odnosno je li došlo do kvara na samom plovku.

Oštećenje na plovku, odnosno rupa u njemu može poteškoće u njegovom ispravnom funkcioniranju. Ovo je moguće popraviti, no sigurnija opcija ipak je kupovina novog plovka umjesto istrošenog starog.

Popravak vodokotlića – naglasak na montažu i sustav ispiranja

Popravak vodokotlića nije previše kompliciran postupak i može se uglavnom napraviti u svega nekoliko koraka.

Prvi korak

Zavrnite kutni ventil, odnosno ventil za dovod vode u vodokotlić. Nužno je onemogućiti dotok vode do kotlića kako se on ne bi počeo puniti nakon što ga ispraznite te ćete imati neometan pristup svim njegovim unutarnjim dijelovima.

Drugi korak

Ako se pitate kako otvoriti vodokotlić, zaista nije komplicirano. Otvorite vodokotlić podizanjem njegovog poklopca. Napravite ovo pažljivo kako ne biste oštetili nijedan dio. Imajte na umu da keramički vodokotlići imaju i keramički poklopac koji je teži od plastičnog, stoga pazite da vam ne ispadne ili da ga ne odložite negdje odakle može pasti i razbiti se. Popravak keramičkih vodokotlića obavlja se jednako kao i popravak plastičnih.

Treći korak

Uočit ćete plovak i ostale unutarnje dijelove kotlića. Izvucite i očistite brtve od nečistoća i kamenca. Ako neki dio treba zamijeniti, odvojite ga polako da ga ne oštetite. Kad ste očistili brtve i(li) zamijenili potrebni dio, spojite i vratite ih na svoje mjesto.

Četvrti korak

Naspite vode u vodokotlić, otprilike do pola. Nemojte otvarati kutni ventil, nego vodu naspite ručno. Na taj način provjerit ćete drže li brtve. Ako voda ne curi u cijev, odnosno u školjku, dobro ste obavili posao.

Peti korak

Zatvorite vodokotlić na način da vratite poklopac kako je i bio te otvorite kutni ventil kako bi se mogao napuniti vodom. Nakon ovog koraka vaš vodokotlić spreman je za uporabu.

Ako sami ne uspijevate otkloniti problem i popraviti vodokotlić, najbolje rješenje vam je pozvati vodoinstalatera koji će to obaviti za vas. Vodoinstalater popravak vodokotlića obavlja svakodnevno, poznaje svaki dio te ima iskustvo i opremu uz koju može vaš problem riješiti u kratkom roku.

Vodokotlić – cijena

Cijena vodokotlića varira ovisno o vrsti i materijalu vodokotlića, kao i o tvrtki koja ih proizvodi, a kreće se od otprilike 150 kn pa prema gore. Ako kupujete vodokotlić, imajte na umu da kupujete dugoročno, stoga se isplati investirati u kvalitetu. Ipak, ako je u pitanju nova oprema, bilo koja marka će vam poslužiti i obaviti posao.

Popravak vodokotlića ponekad podrazumijeva kupovinu samo određenih dijelova. Primjerice, može vam biti potrebna samo zamjena plovka za vodokotlić ili izljevnog ventila, ako vam je samo taj dio potreban za popravak. Također je ponekad potrebna samo zamjena kutnog ventila, bez diranja u unutrašnjost kotlića.

Popravak vodokotlića – cijena

zamjena ispirnog crijeva

Kad je u pitanju popravak ili radovi  na vodokotliću, cijena se određuje nakon procjene stanja i potrebnih radova na vodokotliću. U pravilu se ne radi o preskupom postupku, a popravak će vam svakako riješiti problem i omogućiti vam da nastavite neometano sa svakodnevnom rutinom. Bez ispravnog vodokotlića u pravilu ostajete i bez potpune funkcije wc školjke, odnosno sustava ispiranja.

Popravak ugradbenog vodokotlića

Što je ugradbeni vodokotlić?


Kao što i samo ime govori, umjesto da bude izložen, element vodokotlića zahoda skriven je, bilo iza zida ili unutar jedinice namještaja, s vidljivom samo zahodskom školjkom. To pomaže pridonijeti čišćoj kupaonici u minimalističkom stilu, koja se istovremeno održava lako i elegantno. Neki ugradbeni vodokotlići tanki su do 75 mm, što znači da se mogu uklopiti u zidnu šupljinu pregradnog zida klina, pružajući savršeno rješenje za manje kupaonice.

Prednosti ugradbenog vodokotlića

Nedostaci ugradbenog vodokotlića

Što kada ugradbeni vodokotlić curi

Ako ugradbeni vodokotlić curi voda, to može biti uzrokovano jednim od nekoliko problema. Najčešći uzroci su:

Geberit vodokotlić ne puni vodu

Problemi se mogu dogoditi i na popularnim brendovima poput geberit vodokotlića koji ne puni vodu.


Popravak ugradbenih vodokotlića, odštopavanje vode i servis ugradbenih vodokotlića


Ugradbeni vodokotlić bit će opcija samo ako imate prostora. Ako se koristi u pregradi, pažljivo provjerite njezinu visinu i dubinu naspram niza dostupnih veličina ugradbenih vodokotlića.

Imajte na umu da su ugradbeni vodokotlići održivi samo za stražnji dio zida, što ih čini jedinom pravom opcijom za zahodski zid ili wc. Imajte na umu da je servis ugradbenih vodokotlića, usluga odštopavanje, te sam popravak znatno drukčiji od onih običnih vanjskih, stoga vam je potrebna odgovarajuća i profesionalna osoba za to, najbolje lokalni majstor od povjerenja.

Popravak, servis i montaža vodokotlića - Osijek

Popravak vodokotlića u Osijeku postupak je koji Vodoinstalater Osijek redovito obavlja i kojim smo pomogli brojnim korisnicima na području Osijeka i okolice te cijele županije. Malo koja situacija s kotlićem nam je nepoznata i nerješiva. Ako se nalazite na području grada Osijeka i okolice, na raspolaganju su vam iskusni majstori koji će začas riješiti vaš problem i osloboditi vas muka neispravnog kotlića i neupotrebljive wc školjke. Možete nas slobodno kontaktirati s povjerenjem.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker