Razlike između niskotlačne i visokotlačne slavine


Većinom ste čuli za pojmove niskotlačna i visokotlačna slavina, čak i ako vas posebno ne dotiče i ne zanima to područje niti se previše bavite vodnim instalacijama u svom domu. Možda ste aktivno tražili niskotlačnu slavinu ili vas je zanimalo kakve veze imaju ona i niskotlačni bojler, a možda vas je samo tu i tamo na internetu pogodila reklama neke od prodavaonica sanitarija i ostale kupaonske i kuhinjske opreme.

Topla voda vrlo je bitna u svakodnevnom životu za sudoper i ostale sanitarije, stoga nije svejedno kakav grijač/bojler imate, je li ispod ili iznad slavine, kako je montiran i sl.

Kako razlike između niskotlačnih i visokotlačnih pipa utječu na vašu toplu vodu? Zašto neke slavine imaju tri cijevi, a neke samo dvije cijevi? Zašto su neki bojleri ispod sudopera, a neki iznad sudopera ili drugdje? Gdje se spaja hladna voda, koja je cijev za toplu? Koji je bojler bolji izbor, niskotlačni ili visokotlačni?

U ovom tekstu donosimo više informacija o svemu tome koje vam mogu pomoći ako se dogodi kvar i zatrebate zamjenu slavine ili bojlera.

Niskotlačna slavina

Kad govorimo o niskotlačnim i visokotlačnim slavinama, nemoguće je išta reći bez da ih dodamo u kontekst bojlera, odnosno grijača vode. Kao i slavine, postoje i visokotlačni i niskotlačni bojler.

Niskotlačna slavina ili miješalica je vrsta slavine s tri cijevi i spaja se na niskotlačni bojler. Ovo se najčešće koristi u kuhinji, mada je moguće naći i u kupaonici, a bojler može biti nadpultni (iznad sudopera) ili podpultni (ispod sudopera). Kod nadpultnog bojlera potrebna vam je zidna slavina, dok se kod podpultnog bojlera ugrađuje stojeća slavina.

Niskotlačni bojler i slavina mogu biti vrlo praktični za toplu vodu, primjerice, ako imate dodatni odvojeni toalet.

Ovaj sustav poznat je i kao otvoreni sustav zagrijavanja vode. Kod niskotlačnih slavina često ćete primijetiti da voda kapa i nekoliko sekundi nakon što ju zatvorite. ovo je zapravo sasvim uobičajeno i posljedica je podtlaka bojlera.

Ugraditi niskotlačni bojler iznad ili ispod sudopera?

Ovo najviše ovisi o vašim preferencijama te mogućnostima u kuhinji ili kupaonici. Primarno vam je potrebna topla voda, a pozicija bojlera za to je manje bitna. Ona je ponajprije uvjetovana time što vam je lakše i praktičnije za izvesti. Iako je prije češći izbor bio nadpultni bojler, u novije vrijeme sve češće ga se podstavlja ispod sudopera.

Njihov dizajn također prati trendove i prilagođen je za montažu u elemente i ormariće, stoga se oni većinom bez problema uklapaju u kuhinjske elemente, a zapremnina im je najčešće 5-10 litara.

Potrebno je samo da sve bude spojeno i namontirano prema pravilima struke. S obzirom da su kod niskotlačne slavine u pitanju tri cijevi, važno je pripaziti da se u cijelom procesu montaže one ne pomiješaju, odnosno ne okrenu suprotno. Ako se to dogodi, može doći do kvara bojlera.

Cijevi za toplu i hladnu vodu najčešće na sebi imaju odgovarajuće crvene i plave oznake.

Visokotlačna slavina

Visokotlačna slavina je standardna slavina s dvije cijevi koja se spaja na glavni (centralni) sustav, odnosno bojler. Slavine sa dvije cijevi uobičajene su i češće ćete za njih čuti pod nazivom obična ili standardna slavina nego visokotlačna slavina.

Gdje kupiti niskotlačnu slavinu?

Brojne su trgovine sanitarijama i građevinskom opremom koje sadrže i razne vrste pipa, uključujući i niskotlačne, kao i niskotlačne bojlere. Ako vam je potreban takav sustav zagrijavanja vode, naći ćete ga bez problema. Opcija je također i kupovina putem interneta. Niskotlačna slavina izaći će vas vjerojatno nešto skuplje od standardne, no s druge strane, niskotlačni bojler je povoljnija investicija od visokotlačnog.

Montaža niskotlačne slavine i bojlera u Osijeku

U gradu osijeku ugrađujemo razne sanitarije i sustave zagrijavanja vode već više od dva desetljeća. Ako ste odlučili renovirati kuhinju, promijeniti slavine, bojler te općenito na bilo koji način modificirati i prilagoditi sustav zagrijavanja vode, tu smo za vas. Bez obzira kakav grijač ste odlučili koristiti za sudoper i gdje ga želite pozicionirati, pomoći ćemo vam rado i savjetom, a i konkretnim obavljanjem posla.

U ovom slučaju nije pitanje koji je bojler bolji, kao ni pipa, nego što vam je potrebno, odnosno koji sustav za toplu vodu vam u vašim okolnostima i prostoru više odgovara.

Svakako savjetujemo da za ovakve radove uvijek zovete majstore vodoinstalatere, s obzirom da postoje stavke koje mogu poći po zlu i obro je da posao obavi profesionalac s iskustvom.

Slobodno nas kontaktirajte s povjerenjem, a mi ćemo to povjerenje opravdati.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker