Slabo ide topla voda iz bojlera?


Topla voda nužna je potreba u svakodnevnom životu, baš poput struje i grijanja. Bez tople vode puno teže bismo obavljali svakodnevne radnje poput pranja suđa i održavanja osobne higijene - pranja ruku, umivanja, tuširanja i sl.

Naravno, o tome ne razmišljamo puno i toplu vodu uglavnom uzimamo zdravo za gotovo, kao sasvim normalnu i uobičajenu stvar koja je u našim domovima prisutna i dostupna stalno - sve dok nas jednom ne presiječe hladna voda.

Ako iz vaše slavine dobivate samo hladnu vodu, moguće je da je došlo do kvara na bojleru koji se treba što prije riješiti. U suprotnom, bit ćete osuđeni na nedostatak tople vode i narušen svakodnevni komfor sve dok se problem ne riješi.

U svakom slučaju, ako imate problem s toplom vodom, nema mjesta panici, često se može riješiti bez potrebe da kupujete novi bojler.

Što napraviti kada iz bojlera ne ide topla voda?

Ako primijetite da vaš bojler ne radi dobro i da iz njega ne ide topla voda, prvi korak je da ga isključite. S obzirom da u tom trenutku još ne znate prirodu kvara, nema potrebe riskirati dodatne probleme i strujni udar.

Svakako provjerite vašu niskotlačnu ili visokotčanu slavinu, ponekad je problem u neispravnom ventilu ili u začepljenju od kamenca pa nema dotoka tople vode.

Prije samog isključivanja bojlera provjerita je li uopće "živ", odnosno svijetli li lampica na njemu. Prije nego krenete rastavljati bojler, pokušajte ga resetirati, odnosno isključiti i ponovno uključiti. Ako su u pitanju elektroničke komponente, ponekad i to pomogne.

Dodatno, provjerite termostat. nerijetko ljudi, osobito kad putuju ili duže izbivaju, smanje temperaturu na termostatu, a pri povratku ju zaborave vratiti na uobičajenu razinu.

Druga mogućnost je da je sam termostat u kvaru te da ga treba zamijeniti.

Također, prije nego što krenete otvarati i rastavljati bojler, potrebno je zatvoriti dovod vode na ventilu kako ne bi došlo do curenja i polave u vašoj kupaonici.

Ako se radi o bojleru koji je tek postavljen i montirala ga je nestručna osoba, moguće je da su crijeva krivo spojena.

Napominjemo da bilo kakav rad na bojleru zahtijeva znanje i iskustvo. Ako se ne razumijete u to, najbolje je pozvati majstora koji će za vas detektirati problem i riješiti ga.

Trebate pomoć stručnjaka ili savjet? Nazovite nas!

NAZOVI

Što kad nema tople vode samo pod tušem?

Ako je u ostalim slavinama pritisak tople vode u redu, a samo pod tušem ju nemate, u razvodnim ventilima je problem, a ne u bojleru. Svakako ovo provjerite prije nego što krenete poduzimati ostale radnje.

U tom slučaju razvodni ventil se zaglavio ili je neispravan, te će vodoinstalater trebati pogledati i riješiti problem. Nakon popravka slavine i ventila, topla voda će ponovno teći.

Stalno mlaka voda ili naizmjenično topla i hladna voda

Ako ne uspijevate iz slavine dobiti toplu vodu, nego je ona konstantno mlaka, problem je najvjerojatnije u grijaču.

Isto vrijedi i za situacije kada naizmjenično dobivate toplu i hladnu vodu. U tim slučajevima najbolje je pozvati majstora, odnosno stručnu osobu, da provjeri o čemu je riječ te da popravi ili zamijeni grijač.

Znači li slab pritisak tople vode da je problem u bojleru?

Slab pritisak tople vode može vas zavarati da je problem u dotoku tople vode iz bojlera, ali uzrok može biti i druge vrste, kao što su, primjerice, smrznute cijevi. U ovim slučajevima bojler uglavnom najnormalnije radi, osiguran je dotok tople vode iz njega, ali je slabiji protok vode kroz cijevi te je lako pomisliti na prvu da je problem do bojlera.

Ipak, ponekad problem može biti i do bojlera, odnosno do kamenca koji se s vremenom nakupio u njemu. U tom slučaju bit će potrebno otvoriti bojler, očistiti bojler od kamenca te, po potrebi, zamijeniti grijač.

Kako popraviti bojler ako nema dotoka tople vode iz njega?

Popravak bojlera sastoji se od nekoliko koraka. Važno je da se svako odradi oprezno i prema pravilima struke kako ne bi nastala dodatna šteta ili opasnost po život.

1. Isključiti bojler i osigurač

Jasno je samo po sebi zašto je ovo prvi korak - ne želite riskirati struni udar. Bojler se ne popravlja dok je pod naponom.

2. Zatvoriti dotok vode zavrtanjem ventila

Ako slučajno ovaj korak zaboravite prije nego što odvojite dovodnu cijev, imat ćete poplavu.

3. Ispustiti vodu iz bojlera

Prije nego što budete u mogućnosti išta popravljati unutar bojlera, morate ispustiti vodu iz njega. Ovo može malo potrajati, stoga imajte strpljenja i pripremite posude u koje će voda iz bojlera iscuriti.

4. Otvoriti poklopac i odspojiti strujne žice

Ako ste slijedili prvi korak, bojler više nije pod naponom te biste trebali sigurno i pažljivo moći odvojiti ožičenje.

5. Ukloniti grijač i očistiti ga

Vjerojatno ćete se iznenaditi kad vidite stnaje grijača. Kamenac je nemilosrdan i prizor sasvim sigurno neće biti lijep, no ponekad se grijač može fino očistiti natapanjem u limunskoj kiselini. Kiselina brzo i učinkovito rastvavlja kamenac i vrijedi pokušati spasiti grijač na ovaj način.

Ako to ne pomogne, trebat će kupiti novi grijač.

6. Oprati unutarnje stijenke kotla

Kad već čistite grijač, očistite i cijeli kotao iznutra. Što bolje očistite sve, to će bolje vaš bojer raditi jednom kad ga ponovno sklopite i uključite.

7. Provjeriti ispravnost ventila i brtvi

Ponekad problem može biti u ventilima i brtvama, to ćete većinom primijetiti ako dođe do kapanja vode iz bojlera. Ako se obavlja postupak poravka bojlera, potrebno je sve provjeriti i očistiti te zamijeniti što je potrebno.

Provjeriti elektroničke sklopove

Ako vaš bojler ne radi ili lošije radi, problem može biti i u ovim komponentama te će ih biti potrebno zamijeniti. Važno je da sve ove korake i postupke obavi stručna osoba koja se razumije u to.

Naš savjet je da uvijek pozovete majstora koji ima iskustva i profesionalno se bavi upravo tom djelatnošću.

Koji alat je potreban za popravak bojlera?

Ako se odlučite sami upustiti u ovaj pothvat, bit će vam potrebnan sljedeći alat:

Ponavljamo, ako niste upoznati s ovim alatom i njegovim korištenjem, ne upuštajte se sami u ikakav rad na bojleru.

Kako postići da se bojler ne kvari?

Redovito servisiranje bojlera je nužno kako bi se što duže očuvali dijelovi unutar njega i kako bi njegov radni vijek bio što duži.

Servis električnog bojlera postupak je koji kao Vodoinstalater Osijek obavljamo već više od dvadeset godina. Ne možemo dovoljno naglasiti važnost redovitog servisiranja bojlera.

Ako ste ikad imali prilike vidjeti kako izgleda grijač oštećen kamencem, znate o čemu govorimo.

Za toplu vodu u svakom trenutku potrebno je brinuti o bojleru i kad nije u pitanju nikakav kvar.

U suprotnom, pitanje je vremena kada će se dogoditi problem da ćete na raspolaganju imati samo hladnu vodu.

Što ako se bojler ne može popraviti?

Ako se bojler ne može popraviti, odnosno ako se popravak ne isplati, zadnja opcije je kupovina novog bojlera.

Slab ili nikakav dotok tople vode iz bojlera problem je koji se uglavnom može riješiti ako se time bavi stručna osoba. U većini slučajeva može se obaviti popravak, bez potrebe za kupovinom novog bojlera.

Jednom godišnje trebalo bi obavljati servis bojlera kako biste ga maksimalno očuvali i uvijek bili opskrbljeni toplom vodom.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker