Što kada kaplje voda iz bojlera


Bojler je centralno mjesto svakog doma. Bez bojlera u pravilu nema tople vode, što znači da nema pranja suđa, tuširanja i sl.

Vrlo je važno da bojler, prije svega, bude potpuno ispravan i održavan. Neispravan bojler može predstavljati značajan problem, čak i opasnost po zdravlje i život.

Svaki bojler ima svoj rok trajanja, no ako je ispravno postavljen te održavan i servisiran bojlera, trebao bi vam služiti dugo.

Većinom rad bojlera uzimamo zdravo za gotovo. Kada je sve u redu, bojler čak i ne primjećujemo. S druge strane, kad se dogodi neki kvar, ostajemo bez tople vode bez koje ne možemo.

Tada se postavlja pitanje što učiniti - koga nazvati, može li se bojler popraviti, hoće li trebati kupiti novi, što učiniti dok se problem rješava i sl.

Curi vam iz bojlera? Tu smo za vas!

NAZOVI

Glavni uzroci curenja i kako ih popraviti

Bojler se može pokvariti iz više razloga.

Jedan od najčešćih uzroka za kvar bojlera jest nakupljanje kamenca na grijaču. Ako ste ikad imali priliku vidjeti grijaći element uništen kamencem, nikad nećete taj prizor zaboraviti.

Jednostavno vam nikad ne bi palo na pamet da se iza kućišta bojlera skrivaju takvi prizori.

Drugi razlozi mogu biti neispravna gumica, odnosno brtva, ili kvarovi druge prirode, kao kada bojler neprestano zagrijava vodu pa nastaje para koja onda izlazi van, odnosno iz bojlera kaplje voda.

Glavni uzroci curenja i kako ih popraviti

Prvi razlog već smo objasnili, može se dogoditi da nastankom pare ona krene izlaziti iz bojlera. Para u bojleru ne bi smjela nastajati, svakako se radi o problemu koji je potrebno riješiti.

Inače, baš za ovakve situacije na bojlerima se nalazi sigurnosni ventil, kako bi se bojler rasteretio viška pare.

Ako voda kaplje iz sigurnosnog ventila, majstor će morati provjeriti o čemu se radi i otkloniti kvar. Nije nemoguće čak i da sigurnosni ventil zakaže i ne daje znakove da postoji neki problem. To ne znači nužno da je u bojleru sve u redu.

Drugi mogući razlog kapanja vode iz bojlera je oštećena gumica na grijaču, što dovodi do cruenja s donje strane bojlera. Ovo je problem koji se najčešće dogodi kao posljedica zanemarivanja bojlera.

Da biste bili zaštićeni od ovakvih problema i produljili vijek tajanja svog bojlera, važno je s vremena na vrijeme servisirati ga da se ovakve poteškoće ne događaju.

Ako je već nastao ovaj problem, on se rješava zamjenom grijaćeg elementa koji je, u većini slučajeva, gotovo potpuno uništen kamencem.

primjer curenja vode iz bojlera

Bojler može procuriti i uslijed oštećenog spremnika. Činjenica je da svaki bojler ima svoj vijek trajanja, a dijelovi u njemu podložni su zubu vremena i oštećenjima od vode i kamenca, pa tako i spremnik.

Kamenac je najčešći razlog oštećenja bojlera, kao i dotrajalost.

U mjestima gdje je voda prilično tvrda i puna kamenca, kao što je Osijek i okolica, oštećenja u bojleru uzrokovana kamencem mogu biti i češća.

U ovom slučaju bit će potrebno kupiti novi spremnik, a ponekad je, ovisno o situaciji i stanju ostalih dijelova, bolja solucija kupiti novi bojler.

Iako je većina problema u bojleru uzrokovana djelovanjem vode, kamenca i protoka vremena, kvarove na sigurnosnom ventilu, kućištu i ostalim dijelovima može uzrokovati i nestručno postavljanje bojlera.

S obzirom na njegovu važnost u kućanstvu i potencijalne probleme koji mogu nastati, neka vam bojler uvijek postavi stručna osoba.

Svrha sigurnosnog ventila na bojleru

Sigurnosni ventil služi kontroli i regulaciji pritiska u bojleru.

Pritisak u bojleru raste zagrijavanjem vode. Kada pritisak dosegne limit na koji je bojler postavljen, sigurnosni ventil propustit će vodu kako bi se oslobodio viška pritiska.

Kada se ovo ne bi dogodilo, pritisak u bojleru našao bi način da izađe negdje drugdje gdje to nije predviđeno i tkao bi oštetio uređaj.

Uz to, sigurnosni ventil sluiži i da se voda iz bojlera ne vraća natrag u vodovodnu instalaciju.

Kako popraviti bojler koji curi

Kako smo već naveli, popravak bojlera, pa i sama detekcija problema nije jednostavan zadatak i u većini slučajeva zahtijevat će znanje i iskustvo stručne osobe.

Postoje ljudi koji nisu po vokaciji majstori, ali imaju neka znanja o toj materiji, no ako ne znate što radite, nemojte se upuštati u proces bilo kakvog popravka bojlera bez majstora vodoinstalatera.

Bojler se može popravit na više načina, ovisno o kakvom kvaru se radi. Ponekad će trebati očistiti grijač, a ponekad zamijeniti ga.

Ako voda kaplje iz zigurnosnog ventila, trebat će zamijeniti njega, a nekad će trebati zamijeniti spremnik za vodu.

U krajnjem slučaju, ako se utvrdi da je neispravan u potpunosti i ne može se popraviti, potrebno je zamijeniti cijeli bojler, odnosno kupiti novi.

Koji će alati biti potrebni ako kotao curi?

Od alata koji mogu zatrebati za ovu vrstu popravka, na popisut će se svakako naći podesivi ključ i odvijač.

Dodatno može zatrebati multimetar, dodatne vrste ključeva te nož.

Napominjemo da ove popravke uvijek treba obavljati stručna osoba koja se razumije u postupak.

Što možete vi učiniti?

Onog trenutka kada primijetite bilo kakav problem na bojleru, smjesta ga isključite, da se ne dogodi još veći problem ili strujni udar.

Kad bojler curi, pronađite sigurnosni ventil za dovod vode i zatvorite ga. Ventil je većinom negdje u zidu u blizini samog bojlera.

Ako voda teče i dalje, postavite ispod bojlera posudu ili ručnike tako da prime ostatak vode koji će iscuriti.

Pregledajte bojler vizualno kako biste utvrdili gdje se točno događa curenje vode iz uređaja.

Voda može curiti u gornjem dijelu ili s bočne strane, što na prvu upućuje na probijen spremnik, a može curiti i s donje strane, što je najčešće problem do brtve kod grijaćeg elementa.

Nakon toga kontaktirajte vodoinstalatera da dođe pogledati o čemu se radi i pristupi popravku. Problem s bojlerom željet ćete riješiti odmah jer je bez tople vode teško izdržati i jedan dan.

Nikako nemojte sami rastavljati bojler, osobito ako se ne razumijete u to, jer ne znate u čemu je problem i može doći do ozljeda, opeklina, čak i strujnog udara.

U ovakvim situacijama potrebo je uvijek pozvati stručnu osobu da obavi posao.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker