5 znakova curenja vode u zidu


Znate li na što sve trebate obratiti pozornost kad su u pitanju vodovodne i odvodne instalacije u vašem domu?

Svi nastojimo u našem kućanstvu imati što komforniju situaciju. To je i logično, ipak se radi o našem životnom prostoru u kojem provodimo slobodno vrijeme i u kojem se želimo osjećati što ugodnije.

Nažalost, ponekad se dogode situacije koje taj naš sklad i komfor naruše i zakompliciraju nam život, a često sa sobom nose i financijsku štetu.

Jedna od potencijalnih situacija koja nam se može dogoditi je curenje vode u zidu, no ima načina da obratite pozornost na to i spriječite veći problem i štetu.

Donosimo vam pet znakova curenja vode u zidu na koje možete obratiti pozornost ako sumnjate da i vi imate taj problem te kako da se samostalno izvrši detekcija curenja vode.

Vlažne mrlje na zidu

Vlažne mrlje na zidu primijetit ćete vrlo lako. Na dijelu gdje je zid natopljen vodom doći će do promjene boje zida, što je jasan indikator da iz nekog izvora u zid dospijeva voda. Najčešće se radi o curenju vode iz napuknute ili oštećene cijevi. Ipak, treba imati na umu da to ne mora uvijek biti slučaj.

Vlaga u zidu također uzrokuje i promjenu teksture zida, odnosno pojavu mjehurića, po čemu također možete prepoznati potencijalni problem.

Ponekad voda može doći iz drugog izvora, primjerice, iz poplavljene kupaonice od susjeda s kata iznad, stoga u takvoj situaciji treba i to provjeriti.

Ipak, vlažan zid, kao i vlažan pod, ni u kojem se slučaju ne smije zanemariti, nego treba reagirati što prije, jer ako je pukla cijev, šteta može samo narasti.

Plijesan na zidu

Plijesan na zidu posljedica je nakupljanja vode i vlage u zidu. Vlažan zid idealno je tlo za razvoj plijesni i gljivica, što može ugroziti i vaše zdravlje, a i estetski narušava vaš životni prostor.

Ako primijetite nakupljanje plijesni na zidu, to može biti znak puknuća cijevi i curenja vode, stoga obavezno pozovite vodoinstalatera da provjeri je li do toga došlo.

Zvuk kapanja vode u zidu

Zvuk kapanja vode u zidu najlakše ćete primijetiti nakon korištenja slavine ili wc školjke. Ako sumnjate na curenje vode iz cijevi, neposredno nakon što zatvorite vodu u slavini, pokušajte pažljivo osluškivati zvukove kapanja koji bi mogli dopirati iz zida. Ako čujete takav zvuk, obavezno trebate pozvati vodoinstalatera da provjeri cijevi.

Ako čujete snažniji, intenzivniji zvuk, kao da voda teče, a ne kapa, smjesta zatvorite ventil i smjesta pozovite vodoinstalatera bez odgađanja kako ne bi nastala veća šteta.

Slabiji pritisak vode

Slabiji pritisak vode također je jedan od znakova koji sugerira da negdje dolazi do gubitka vode, a lako je moguće da je pukla cijev u zidu. Moderne vodovodne cijevi dizajnirane su da gubici pritiska u njima budu minimalni.

Štoviše, pukotina dovoljno velika da uzrokuje značajan pad pritiska vode ne samo da je potencijalni simptom curenja vode, nego predstavlja ozbiljan problem i to treba biti provjereno što prije od strane vodoinstalatera.

Prevelik račun za vodu

Prevelik račun za vodu zvuči prilično trivijalno, možda čak i očito kao znak potencijalnog problema, no mnogi ljudi račune plaćaju po navici, bez detaljne analize stavki i iznosa, ako iste ne odstupaju previše od uobičajenog stanja.

Ako se vaš račun za vodu povećao, a vaše korisničke navike konzumiranja vode se nisu promijenile, kao ni broj osoba u vašem kućanstvu, pristupite tome ozbiljno – lako je moguće da imate problem kojeg niste ni svjesni.

Ako imate vodomjer u vašem kućanstvu, možete ga iskoristiti kao sredstvo za detekciju gubitka vode, odnosno curenja u cijevima. Princip je jednostavan, ako satima ne koristite vodu i ne puštate ju ni na jednoj slavini ili wc školjci u kući ili stanu, a stanje na vodomjeru se mijenja, brojilo i dalje očitava potrošnju -  negdje gubite vodu.

Velika je šansa da je u pitanju puknuće cijevi, čak i ako niste nigdje u kućanstvu primijetili fizičke znakove poput natopljenih podova ili zidova.

Kako provjeriti gdje curi voda u zidu?

Ovaj korak najbolje je ostaviti vodoinstalateru. Sami ćete teško odrediti točnu lokaciju i opseg problema bez profesionalne opreme i potrebnog iskustva.

Naravno, na temelju nekih od znakova curenja vjerojatno ćete steći predodžbu gdje se otprilike nalazi puknuta cijev, no detalji i popravak iste nadilaze sferu problema koje možete riješiti u kućnoj radinosti. Problemi s curenjem vode mogu uzrokovati veliku štetu i poplavljivanje zidova, podova i životnog prostora i vama i vašim susjedima, a to definitivno ne želite.

Ono što želite je da vam dođe stručnjak s iskustvom i riješi vaš problem što brže i efikasnije.

Vodoinstalater Osijek iza sebe ima brojne uspješno riješene situacije s curenjem vode u zidovima i puknutim cijevima, stojimo i vama na raspolaganju ako imate takav problem.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker