Centralno grijanje

NAZOVI ODMAH

Postavljanje centralnog grijanja

Centralno grijanje može biti izvedeno i postavljeno na više različitih načina, no svrha mu je uvijek ista – izvođenjem kvalitetnih instalacija osigurati toplinu u svim prostorijama u kući, stanu ili poslovnom prostoru. Kad je u pitanju postavljanje centralnog grijanja, cijena ovisi o vrsti i složenosti sustava grijanja koji želite u svom domu.

Centralno grijanje esencijalni je sustav svakog doma, osobito u zimskim mjesecima. Za grijanje doma kako treba, potrebno je kvalitetno postaviti sve, od kotla, radijatora i cijevi pa do termostata. Također, važno je da instalacija grijanja bude izbalansirana, odnosno da se ravnomjerno zagrijavaju sve prostorije.

Kao i svaki sustav, tako je i centralno grijanje podložno zubu vremena, dotrajalosti materijala, kvarovima, raznim curenjima i ostalim problemima koji se mogu dogoditi.
postavljanje centralnog grijanja
Izvođenje instalacija centralnog grijanja

Izvođenje instalacija centralnog grijanja

Izvođenje instalacija centralnog grijanja postupak je koji mora biti obavljen stručno i profesionalno. Vrlo je važno, osobito pred zimu, da vaš sustav centralnog grijanja bude siguran i potpuno osposobljen za kasnojesenske i zimske hladnoće kako ne biste baš tijekom zime ostali bez nužno potrebne topline. Bez obzira je li u pitanju centralno grijanje na plin, drva ili neki drugi način, za grijanje vašeg doma važno je da vaše instalacije centralnog grijanja budu izvedene pravilno i prema pravilima struke.

Kod instalacije centralnog grijanja potrebno je da znate što točno želite, odnosno koju vrstu centralnog grijanja za vaš dom, a mi ćemo vam dati našu procjenu, preporuku i savjet. Imajte na umu da je ugradnja centralnog grijanja glavni korak, no da je također bitno i održavanje sustava grijanja u ispravnom stanju radi kvalitetnog održavanja topline u vašem domu, bez obzira je li u pitanju radijatorsko ili podno grijanje.

Vodoinstalater Osijek obavlja za vas servisiranje, popravak i postavljanje centralnog grijanja. Ugradnja centralnog grijanja s nama je brz i siguran postupak. Osiguravamo našim klijentima mirnu i toplu zimu.

Popravak radijatora

Popravak radijatora podrazumijeva osposobljavanje funkcije radijatora da kvalitetno zagrijava prostoriju. Najčešći kvarovi vezani su uz nakupljanje zraka u radijatoru i curenje vode iz njega. Uz to, obavljamo i balansiranje sustava centralnog grijanja.

Popravak radijatora u pravilu nije kompliciran postupak, s obzirom da radijatori nisu kompleksni uređaji, no potrebno je znati što radite. Grijanje je važna stavka u svakom domu i nije dobro da se posljedice nestručnih radova osjete u zimskim mjesecima.

Ako primjećujete bilo kakve nepravilnosti po pitanju radijatora, cijevi i ventila, potrebno je reagirati što je prije moguće kako bi se problem otklonio na vrijeme.
Izvođenje instalacija sustava centralnog grijanja
majstor za radijatore

Odzračivanje

Odzračivanje se obavlja na način da se otvori ventil, što nije kompliciran postupak , no prije toga je potrebno isključiti grijanje. Otvaranjem ventila, ako je radijator ispravan, sustav će se sam odzračiti. U trenutku kad dođe do kapanja vode, ventil zatvaramo.

Ovo radimo iz razloga što nakupljanje zraka u radijatoru onemogućuje dolazak tople vode u sve dijelove radijatora, zbog čega dolazi do toga da se radijator samo djelomično zagrijava i grije prostor.

Pravilno odzračivanje radijatora, ako nemate iskustva u tome, radije prepustite vodoinstalateru koji će to obaviti brzo i sigurno.

Curenje vode iz radijatora

Curenje vode iz radijatora događa se najčešće iz razloga što s vremenom dođe do korozije s unutarnje strane. Do curenja radijatora najčešće dolazi kod prigušnice ili spoja termostatskog ventila. Iako postoje načini da se ovakvi kvarovi, ako je curenje minimalno, poprave i u kućnoj radinosti, savjetujemo svakako da pozovete stručnu osobu – vodoinstalatera koji će otkloniti kvar da više nemate brige te da ne dođe do većih problema.
Popravak radijatora od curenja vode

Balansiranje sustava centralnog grijanja

Balansiranje sustava centralnog grijanja, poznato i kao hidrauličko uravnotežavanje grijanja, odnosno narodski rečeno - balansiranje radijatora, postupak je kojim se uravnotežava snaga grijanja svih grijaćih tijela u sustavu. 

Do disbalansa dolazi zbog razlike u udaljenosti radijatora od izvora topline, zbog čega dolazi do pojave da bliži radijatori budu puno jače zagrijani od onih udaljenijih.  Ponekad su radijatori, osobito u većim kućama, poprilično udaljeni od izvora topline i nije rijetkost da te prostorije dobivaju premalo topline. Ako ste primijetili neuravnoteženo strujanje toplinske energije u radijatorima u vašem domu, tada vam je potrebno balansiranje sustava grijanja.

Balansiranje centralnog grijanja izvodi se ugradnjom termostatskih ventila, a ispravno balansiranim grijanjem dolazi do velike uštede energije, čak do 30%. U konačnici svi radijatori i termostatski ventili na njima moraju biti podešeni na način da se i udaljenije prostorije zagrijavanju jednako kvalitetno i učinkovito kao i one bliže izvoru topline.

Za balansiranje svih radijatora, odnosno cjelokupnog sustava grijanja i osiguravanje kvalitetnog protoka toplinske energije u vašem domu, slobodno nam se obratite.
Uravnoteženje sustava grijanja

Majstori za centralno grijanje Osijek

Za centralno grijanje želite majstora sa znanjem i iskustvom kako ne biste zimi ostali bez prijeko potrebne topline. Osim za vodoinstalaterske usluge, prepoznati smo i kao kvalitetni majstori za centralno grijanje u Osijeku, o čemu svjedoče naši brojni klijenti kojima smo u posljednja dva desetljeća obavili brojne usluge, kao što su montaža centralnog grijanja u kući ili stanu te popravci instalacija, balansiranje radijatora i sl.

Kvalitetan majstor često je i vrlo zauzet i teško je doći do njega. Ako trebate majstora za centralno grijanje u vašoj blizini, savjet, konzultaciju, izdavanje ponude i sl., slobodno nas nazovite, a mi ćemo doći što prije jer nam je i vaše vrijeme važno
Majstor za radijator Osijek

FAQ - često postavljena pitanja

Pitanja i odgovori vezani za centralno grijanje.

Koja vrsta centralnog grijanja je najbolja za mene?

Najbolji izbor centralnog grijanja je prilično subjektivna stvar i ovisi o više faktora, ponajprije o vašim osobnim preferencama te o financijskim mogućnostima, ali i stvarnim potrebama koje imate. Kvadratura prostora koji je potrebno grijati također tu igra ulogu, stoga nije moguće dati neko univerzalno rješenje, nego se procjena radi na licu mjesta, u dogovoru vas i stručnjaka.

Koji su znakovi kvara na radijatoru?

Kvar na radijatoru prepoznat ćete brzo i jednostavno. Najočitiji je curenje vode iz radijatora, no česta pojava je i nakupljanje zraka u radijatoru zbog čega on neravnomjerno grije, odnosno dogodi se da je dio radijatora topao, a dio hladan. U ovakvim situacijama često ćete čuti i klokotanje vode u radijatoru i slične zvukove.

Drugi mogući indikator problema i kvara jest da radijator ne grije uopće.
U takvim situacijama potrebno je poduzeti određene korake ili, ako niste stručni oko te materije, pozvati vodoinstalatera koji će brzo i efikasno riješiti problem.

Koja je cijena radova na centralnom grijanju?

Cijena radova na centralnom grijanju ovisi o situaciji i kvaru koji je u pitanju. Uvijek dajemo fer i korektnu cijenu, no tek na licu mjesta, nakon procjene situacije, možemo reći konkretan iznos cijene samog rada.

Koje su prednosti centralnog grijanja?

Prednosti centralnog grijanja su, prije svega, jednostavnost korišteja i održavanja te financijska isplativost, odnosno povoljna omjer uloženog i dobivenog. Centralno grijanje u hladnijim mjesecima omogućuje priličan komfor i ugodno provođenje vremena u grijanom prostoru.

Koliko često trebam provjeravati kombi bojler?

Svaki bojler, pa tako i kombinirani bojler koji koristite za grijanje, trebate redovito provjeravati. Naravno, bojler ne provjeravate vi osobno, nego trebate pozvati stručnjake koji će se uvjeriti da vaš sustav centralnog grijanja funkcionira kako treba. Stručnjaci će provjeriti sve elemente grijanja, termostat, razinu vode u kotlu, dimni sustav, koncentraciju CO u plinovima, otvor za zrak i sve ostalo što je potrebno te će vas savjetovati kad je najbolje obaviti sljedeću provjeru bojlera. Ako se utvrde nepravilnosti u radu bojlera, majstori će ih otkloniti.
© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker