Detekcija curenja vode

Detekcija curenja vode postupak je kojim se utvrđuje curenje vode u cijevima. Curenje u kuhinji ili kupaonici očito je i lako ćete ga primijetiti, no curenje vode u cijevi u zidu nećete sve dok se voda ne nakupi u zidu i ne krene probijati iz njega.

Detekcija curenja

Detekcija curenja vode u vodovodnim sustavima, kao što i u odvodnim sustavima, daje nam informaciju događa li se to curenje u cijevima. Ona najčešće podrazumijeva pronalaženje i popravljanje puknuća cijevi.

Čak i ako je došlo do toga da je zid natopljen, detekcijom će se utvrditi je li došlo do pucanja cijevi ili voda dolazi iz drugog izvora, primjerice, od susjeda s gornjeg kata zgrade i sl.

Vro je bitno uvjeriti se i osigurati nepropusnost cijevi kako bi se spriječila eventualna šteta.

Zašto dolazi do curenja vode?

Razni su faktori zašto dolazi do curenja vode iz cijevi ili instalacije i lociranje propuštanja zna biti izazovan zadatak. Do propuštanja dolazi trošenjem ili oštećenjem vodovodne ili odvodne cijevi kroz koju voda protječe. Ako se radi metalnim cijevima, moguće je da je došlo do puknuća cijevi i propuštanja na više mjesta pa je potrebno detaljno ispitivanje.
detekcija curenja vode u zidu
zasto dolazi do curenja

Kako otkriti curenje vode u zidu?

Curenje vode u zidu zapravo i nije teško primijetiti, prilično je očito. Znakovi propuštanja cijevi mogu biti sve od gubitak tlaka u dovodu ili promjena boje u zidu što je i prvi je indikator vlage, odnosno potencijalnog curenja vode.
Uz promjenu boje, može doći i do promjene teksture zida, odnosno pojave mjehurića u zidu koji jasno sugeriraju da je u zid dospjela voda.

Vlažan zid, pod, pa čak i tepih, također su jasan znak da je negdje došlo do curenja vode. Veća je vjerojatnost da će se ovo dogoditi u prostorijama gdje se koriste kućanski uređaji koji se spajaju na vodu, odnosno u kuponici oko sanitarija (tuš kabine, umivaonika...).

S vremenom se na vlažnoj površini može razviti i plijesan. Ako primijetite da se na vašem zidu pojavila plijesan, velika je šansa da je taj dio zida pun vlage.
Ako primijetite da vaš zid čudno miriše, to također može biti znak vlage, odnosno vode koja se nakuplja u njemu. Prepoznat ćete taj specifičan, vlažni miris, karakterističan za lokacije s puno vode i vlage.
Curi li vam voda iz zida ili instalacija? Radi li se o kućanstvu ili poslovnom prostoru, kontaktirajte nas kako ne bi došlo do veće štete. Naši majstori mogu vam brzo i efikasno detektirati mjesto gdje instalacija propušta vodu.

FAQ - često postavljena pitanja

Pitanja vezana za detekciju curenja vode

Kako se vrši detekcija curenja vode?

Detekcija curenja vode obavlja se posebnim akustičnim uređajem, odnosno zvukom. Na taj način precizno otkrivamo točku curenja, tj. pukotinu kroz koju dolazi do gubitka vode.

Jednom kad je pukotina otkrivena, pristupa se popravku ili zamjeni cijevi, što u pravilu zahtijeva skidanje pločica i nešto štemanja na tom dijelu zida ili poda, no u ovom slučaju to je, nažalost, neizbježno.

Koliko traje detekcija curenja vode?

Detekcija curenja ne bi trebala trajati predugo. Ako voda curi iz cijevi, to se pomoću uređaja relativno brzo uoči. Ponekad se može dogoditi da je pukotina toliko mala da je potrebno malo više vremena i truda, no sam postupak u pravilu nije previše vremenski zahtjevan.
© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker