Ugradnja tuš kabine


Tuš kabina standard je u većini kupaonica danas, osobito onima manjih dimenzija, u srednje velikim i manjim stanovima. Sama po sebi, ona je odličan izbor jer štedi prostor, a omogućuje nam brzo tuširanje te pritom eliminira moguće špricanje i rasipanje vode u ostatku kupaonice. Rijetko koja sanitarija nam ima toliki značaj kao ova. Ugradnja tuš kabine umjesto kade u većini domova je standard i svakako će se u budućnosti nastaviti. Može se reći da su tuš kabine esencijalne u svim modernim kupaonicama i da će se i dalje nastaviti ugrađivati i razvijati.

Naravno, pod uvjetom da  je ugrađena kvalitetno i prema pravilima struke. Tuš kabinu treba shvatiti ozbiljno, tako da ugradnja bude obavljena maksimalno pažljivo i temeljito. Samo ako se poštuju sva pravila struke za ugradnju, neće biti problema. Ovo vrijedi i za tuš kabine i za sve ostale sanitarije, tako da imate to na umu prije upuštanja u ovakav postupak. U konačnici, za tuširanje nakon napornog dana želimo da bude opušteno i kvalitetno ili se samo želite otuširati brzo, bez vode u kupaonici tamo gdje ne treba, zar ne?

Vrste tuš kabina

Postoje različite vrste tuš kabina. Neka od njih, osobito one skuplje i veće, mogu vas zbilja očarati svojom grandioznošću. Ipak, u svakodnevnom životu najčešće se susrećemo s jednostavnijim tipovima kabina, ovisno o tome koliko sredstava ste spremni izdvojiti za tuširanje, odnosno kakav vam luksuz treba po pitanju tuš kabine i kupaonice generalno.

Možda niste ni svjesni da se tuš kabine značajno razlikuju po mnogim kriterijima. Vrijedi to dobro istražiti prije ugradnje da se ne bi nakon toga ispostavilo da možda ipak želite nešto drugo ili dodatno.

Izbor tuš kabine je značajna stvar jer ćete ju imati i koristiti godinama. U tuš kabinu danas se zaista može ugraditi svašta, skoro sve što zamislite, a na vama je da odlučite što želite i ne želite od svih tih opcija te koja je najbolja za vas. Prva, druga ili neka deseta opcija koja se vama sviđa – na vama je izbor, što god vam najviše odgovara. Primjerice, pliće tuš kabine su vrsta koja se sve više ugrađuje.

Majstori za ugradnju tuš kabine

KONTAKT

1. Montažna tuš kabina

Montažna tuš kabina sustav je za sebe. Radi se o tuš kabini iz praktički jednog komada koja ima klizna vrata, a ovisno o vašim željama i kriterijima, ovo su kabine koje mogu zaista značajno varirati po veličini i opremljenosti i idu od potpune jednostavnosti do poprilične ekstravagancije. Za ugradnju ovakve kabine često ćete izdvojiti više sredstava nego samo za montažu klasične kabine.

Za tuširanje, ovo može biti zanimljivo rješenje koje vam nudi zanimljivo iskustvo i omogućuje da se osjećate doslovno kao da je cijela jedna prostorija tuš s ugrađenim policama, tušem, pa čak i klupama i sl.,  u većim varijantama, ovisno o tome što sve želite ugraditi u tuš. U ovom slučaju, dakle i kabina i tuš i klizna vrata čine jednu kompaktnu cjelinu.

Ukratko, ove tuš kabine mogu biti različite po pitanju veličine i opremljenosti, ako ste spremni investirati više novca u tuš, no najčešće su kompaktne, standardne veličine i praktički se mogu u jednom komadu demontirati i premjestiti, ako za to bude potrebe. Ugradnja dodatnih opcija u tuš, odnosno nabavka kabine s puno različitih modova, hidromasažom i sl. može vam pružiti novo iskustvo tuširanja, ali, s druge strane, mogu se češće pojaviti i kvarovi.

Primjerice, kad je u pitanju hidromasažna tuš kabina ugradnja se obavlja i spaja na vodu na jednak način, ali zbog dodatnih dijelova je kompleksnija, što je čini podložnijom kamencu i kvarovima.

Montažna vrsta tuš kabine je vrlo raširena i kao takva će se često naći u svim vrstama stambenih objekata.

2. Klasična tuš kabina

Klasična tuš kabina u osnovi podrazumijeva tuš kadu na koju se dodatno namontiraju stranice i vrata, načinjeni od kvalitetnih materijala poput kaljenog stakla, ili čak samo vodonepropusni zastor koji sprječava špricanje vode po ostatku kupaonice. Ovo je jednostavan tip kabine koji solidno i korektno obavlja svoju funkciju.

Za ovakvu kabinu posebno možete odabrati kadu po želji, višu ili nižu, prema vašim željama. Izbor koju ćete tuš kabinu postaviti doslovno je prepušten vašim željama i preferencama, a ugradnja tuš kabine klasičnog tipa može biti dobar izbor za vas. Ovo je sanitarija koja će vas služiti dugo i pouzdano.

Prednosti i nedostaci klasičnih tuš kabina:

Klasične tuš kabine imaju sljedeće prednosti:

  • Relativno su jednostavne i jeftine za ugradnju.
  • Relativno su jednostavne za održavanje.
  • Mogu se prilagoditi različitim veličinama kupaonica.

Klasične tuš kabine imaju sljedeće nedostatke:

  • Mogu biti manje funkcionalne od drugih vrsta tuš kabina, poput walk-in kabina.
  • Mogu biti manje otporne na udarce i ogrebotine od drugih materijala, poput kaljenog stakla.

3. Ugradbeni tuš

Ugradbeni tuš vrlo je elegantno, vizualno privlačno i izuzetno jednostavno rješenje za tuširanje. Radi se o tušu ugrađenom u zid u kupaonici, dvije strane najčešće čine zidovi, dok preostale dvije strane čine staklene stijene koje štite od špricanja vode po kupaonici. Znači, između zida i prostora u kojem se tuširate nema posebne kabine, zidovi sami po sebi čine dio kabine. Ovaj sustav ne mora nužno imati tuš kadu, nego prilagođen pod – pravilan odljev vode, kvalitetne pločice te hidroizolaciju.

Prije ugradnje ovakve kabine možete se i poigrati te odlučiti za zanimljive materijale kojima ćete obložiti unutrašnjost kabine. Primjerice, umjesto klasičnih pločica, možete se odlučiti za, recimo, mramor, ili koji god drugi sličan materijal želite, te tako unijeti dozu luksuza. Ova opcija ne mora imati vrata, odnosno mogla bi biti otvoreni sustav bez vrata, samo sa staklenim stranicama.

Prednosti ugadnje ugradbenog tuša

Nedostaci:

Montaža tuš kabine - postupak

Ugradnja tuš kabine postupak je koji se mora u potpunosti obaviti prema pravilima struke i uputama proizvođača. To je jedini način da ona funkcionira točno onako kako je to zamišljeno i predviđeno. U suprotnom može doći do problema, odnosno curenja vode po kupaonici, a i po susjedima kat niže ako živite u zgradi. Ne treba ni spominjati koliku samo financijsku štetu to može izazvati. Također, nije rijetkost da, primjerice, vrata budu loše namontirana pa se klimaju, ne zatvaraju kako treba ili čak ispadaju. Vjerujte nam, ne želite takva vrata kad se tuširate.

1. Korak

Prvi korak, koji je iznimno važan prije ugradnje, je procjena od strane stručnjaka. Prije samog postupka ugradnje, bitno je procijeniti stanje u kakvom je kupaonica, a  stručnjaci će vam bez problema dati i kvalitetan savjet koji tip i dimenzije tuš kabine bi bili idealni za vas. Stručnjaci također mogu preporučiti i materijal koji će se koristiti da bi ugradnja tuš kabine bila što bolje i kvalitetnije izvedena.

2. Korak

Nakon prvog, drugi korak montaže tuš kabine je osigurati izvedbu dovodnih i odvodnih instalacija na mjesto gdje u kupaonici planirate ugraditi tuš kabinu, odnosno dovod tople i hladne vode te odvod.

Bitno je kvalitetno obaviti ovaj korak kako bi spajanje na vodu i ugradnja sifona za tuš kadu bili naknadno provedeni bez problema.

3. Korak

Treći korak je postaviti tuš kadu. Kada treba biti postavljena čvrsto i stabilno, a ovisno o tipu, treba biti prilagođen i nagib. Kadu također, prema potrebi, treba silikonirati.

4. Korak

Četvrti korak je ugradnja okvira za tuširanje, odnosno priprema za učvršćivanje staklenih stijenki za zid koje će zapravo činiti tuš kabinu i sprječavati špricanje vode po ostatku kupaonice. Pri ugradnji staklenih elemenata i vrata svakako treba voditi računa o mjerama opreza.

5. Korak

Nakon toga, sljedeći korak je učvršćivanje stakala kabine i vrata i njihovo poravnanje da stoje točno onako kako je to predviđeno kako ne bi došlo do kvarova ili curenja vode.

6. Korak

Silikoniranje tuš kabine završni je korak koji se obavezno mora napraviti. Silikon služi za brtvljenje kabine da ne bi curila voda van na spojevima kabine i kade, kabine i zida i sl. i postavlja se pri kraju ugradnje tako da se onemogući prolazak vode van. Za brtvljenje, odnosno kvalitetno funkcioniranje bez curenja vode, bitno je da se silikon potpuno osuši prije korištenja kabine.

Budući da je upravo loše postavljen silikon čest razlog curenja vode iz kabine, ona mora biti dobro zabrtvljena. Obavezno koristite slikon koji je dokazan i kvalitetan. Kad je sve postavljeno i primijenjeno prema pravilima i uputama, ugradnja tuš kabine je završena.

Napominjemo da se postupak ugradnje tuš kabine u koracima može razlikovati, ovisno o vrsti i dimenzijama tuš kabine. Potpun i detaljan postupak uvijek će vam dati majstor vodoinstalater kojeg ćete angažirati za ovu zadaću.

Postavljanje tuš kabine bez kade

Postavljanje tuš kabine bez kade sve je više popularno u kućanstvima. Ovakva opcija vrlo je praktična za tuširanje, osobito za starije osobe, jer kod nje nije potrebno prekoračiti visoki rub, čime je eliminiran rizik od spoticanja i pada.

Ovaj tip tuša često je bez vrata, odnosno otvoreni tip zaštićen staklenim zidovima na način da vrata nisu uopće potrebna.

Osim praktičnosti, ovo rješenje izgleda vrlo atraktivno i daje kupaonici dozu elegancije, pa čak i luksuzan štih. Budući da su prednosti ove vrste kabine očigledne, ovo može biti odličan izbor za svakoga tko želi doći na svoje po pitanju jednostavnosti i učinkovitosti.

Ugradnja plitke tuš kade, odnosno ugradnja kade u razini poda također je vrlo popularan izbor i vrlo je slično ovom rješenju. Jednostavno, prednosti koje su očite prevladavaju u mišljenju korisnika, stoga je ugradnja niske tuš kade top izbor za mnoge.

Klasična tuš kada gotovo sigurno neće biti izbor onih korisnika koji su imali priliku isprobati ovu kabinu, tako da je pri izboru vaše idealne tuš kabine ovo čimbenik koji se ne bi trebao zanemariti.

Ugradnja tuš kanalice

Ugradnja tuš kanalice sve je popularniji izbor, tako da se sve više primjenjuje kao način odvodnje u modernim kupaonicama. Može se reći da bi ugradnja kanalice za tuš s vremenom mogla postati standard kod svakoga tko bi se htio malo ponoviti uz elegantniji i moderniji izgled kupaonice.

Postavljanje tuš kabine – cijena

Postavljanje tuš kabine cijenom varira, ovisno o tipu kabine te kompleksnosti samog rada. S obzirom da postoje različite vrste i dimenzije kabina, a i različite dimenzije kupaonica, nemoguće je dati preciznu cijenu prije procjene situacije.

Ukratko, cijenu je najbolje dogovoriti onog trenutka kad stručnjak ima sve činjenice i predodžbu sa čime radi, koje materijale će koristiti, što se još mora obaviti prije same ugradnje kabine, kakvu točno tuš kabinu želite te može li se ugradnja obaviti na način prema kojem ste vi to ste zamislili ili će biti potrebne određene prilagodbe dimenzija, materijala ili vodnih instalacija.

Kad kupujete kabinu, morate znati sve dimenzije, kao i materijale koje planirate koristiti, kako ne biste pogriješili već u startu. Također, za kabinu je važno i kvalitetno dno, jer nemaju svi materijali jednaku izdržljivost koja može podnijeti svaku masu. Nije isto odabrati plastiku ili keramiku.

U svakom slučaju, u kupaonici želite imati potpuno funkcionalne sanitarije, a na majstoru je da vam to omogući i postavi. Ugradnja tuš kabine uz pravog majstora može se obaviti besprijekorno i bez greške.

Postavljanje tuš kabine - Osijek

Postavljanje tuš kabine u Osijeku, kao i u gradskoj okolici,  uobičajen je postupak kakav naši majstori uspješno obavljaju već desetljećima, na zadovoljstvo brojnih klijenata.

Brojni su faktori na koje je potrebno paziti prilikom ugradnje ove sanitarije, bez obzira za koju tuš kabinu se odlučite, stoga je najbolja odluka za ugradnju ona koja je za vas sigurna i pouzdana - angažirati profesionalce s iskustvom i odgovarajućom opremom da to obave za vas kvalitetno, sigurno i pouzdano.

Ugradnja tuš kabine ne mora biti stres. Kada se kabina za tuširanje ugradi kako treba, unijet će zadovoljstvo u vaš život i dati potpuno novi izgled vašoj kupaonici, a da biste u potpunosti uživali u tuširanju, kontaktirajte nas s povjerenjem da ju montiramo za vas.

Na kraju krajeva, najbitnije je da je vaš tuš postavljen kvalitetno i pouzdano, da ugradnja prođe bez dodatnih troškova i da ste vi potpuno zadovoljni obavljenim radom.

Vodoinstalater Osijek ima puno godina iskustva u ovoj vrsti radova, naši majstori znaju na što se treba obratiti pozornost, kao i mjere opreza koje trebaju primijeniti i postavit će vašu tuš kabinu na svoje mjesto čvrsto, pouzdano i sigurno. Nakon ugradnje vaše tuš kabine, primjetit će se novi, osvježeni izgled vaše kupaonice, što je već, reklo bi se, benefit očigledan na prvu. Ako tražite kvalitetnog majstora, na pravom ste mjestu.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker