Postavljanje pločica


Postavljanje keramičkih pločica

Radi li se postavljanje keramičkih pločica prvi put ili je u pitanju adaptacija, postavljanje pločica važan je dio posla. Sukladno tome, konačan rezultat, ako je izveden dobro i prema pravilima struke, često je fantastičan i podigne kompletni dojam prostora.

Keramičke pločice neizostavan su dio svake kupaonice, a i mnogih kuhinja. One su nam među prvim asocijacijama kad se spominje kupaonica, osobito uređenje kupaonice.

U ovom tekstu saznat ćete nešto više o samom postupku postavljanja pločica.

Trebate postavljanje keramičkih pločica? Tu smo za vas. Nazovite nas!

NAZOVI

Svrha i funkcija keramičkih pločica

Keramičke pločice imaju zaštitnu i građevinski estetsku ulogu. Keramičke pločice su idealne su za prostore u kojima može doći do prskanja vode i drugih tekućina, kao što su, primjerice, kupaonica i kuhinja. Svakako ih je lakše očistiti nego druge površine. Iako im je svrha prvenstveno praktična, pločice ne samo da utječu na izgled prostorije ili čak cijelog objekta, nego ga u potpunosti određuju.

Keramičke pločice se izrađuju termičkom obradom gline i dodatnih materijala. Razlikuju izgledom, dimenzijama, teksturom i bojom. Kvalitetnim odabirom keramičkih pločica može se itekako uljepšati prostor, a i povećati vrijednost same kuće ili stana.

Keramički radovi završni su radovi i upravo će postavljanje pločica dati finalni izgled i dojam prostoru, neovisno o tome što ste sve do te faze promijenili ili adaptirali.

Vrste pločica

Prema vrsti pločice možemo podijeliti po više kriterija. Prema namjeni, pločice se dijele na podne i zidne, a mogu biti i vanjske ili unutarnje, mat ili visokog sjaja, gres ili keramičkih materijala i sl.

Za sebe trebate odabrati onu vrstu koja vam je zaista potrebna, a sam izgled, boju i teksturu birate prema svojim željama i preferencijama.

Polaganje pločica samostalno ili platiti majstora?

Ovo je dilema koja se može pojaviti ako vam je po svaku cijenu stalo do što veće uštede. Majstor će vam postavljanje pločica naplatiti od otprilike 100 kn do 150 kn najviše po četvornom metru.

Nije teško izračunati koliko ćete u tom slučaju platiti "ruke" koje će odraditi posao, uz trošak samih keramičkih pločica i ostalih materijala. Ipak, budite svjesni da ne plaćate samo ruke, nego višegodišnje znanje i iskustvo te jamstvo kvalitetno odrađenog posla.

Na kraju krajeva, keramičke pločice su dugoročno, a možemo slobodno reći i trajno rješenje i želite da budu postavljene kvalitetno, stručno i profesionalno.

Poželjno je, stoga, da polaganje obavi majstor, keramičar s iskustvom. Ako se ipak odlučite sami upustiti u postavljanje pločica kako biste uštedjeli, budite sigurni da znate što radite, kako vas postupak u konačnici ne bi zapravo izašao skuplje, a ne jeftinije.

Zaboravite na to da se polaganje keramičkih pločica čini jednostavnim i laganim poslom. Postoji razlog zašto su keramičari poprilično traženi i često unaprijed mjesecima bukirani, a težina zadatka može uvelike ovisiti na kakvu površinu se pločica treba postaviti, pod i kutovi polaganja.

Prednosti odabira majstora za postaviti pločice su sljedeće:

Alat za postavljanje pločica

Za postavljanje pločica bitno je imati adekvatan alat. To je jedan od razloga zašto se više isplati pozvati majstora nego ići u samostalan postupak polaganja. Da bi postavljanje keramičkih pločica bilo uspješno, trebat će vam sljedeći alati:

Kontaktirajte nas putem poziva!

NAZOVI

Postupak postavljanja pločica

Postupak polaganje keramičkih pločica ne djeluje na prvu komplicirano, no potrebno izvesti ga pedantno i precizno. Prvi koraci zapravo se odvijaju prije samog polaganja keramičkih pločica i služe pripremi za cijeli posao.

1. Priprema podloge

Prvi korak je čišćenje i ravnanje površina odnosno priprema podloge za pločice. Prije postavljanja pripremite površinu (pod ili zid) na koju ćete lijepiti keramičke pločice.

Prvo je potrebno površine očistiti od staroga lijepila i materijala zatim osigurati da su suhe i nosive kako bi se nove pločice dobro vezale za površinu. Bitno je da zidovi i podovi budu glatki, bez neravnina i izbočina.

Ogletajte zidove ako je potrebno te zagladite i neravnine na podu ako postoje. 

2. Nanošenje hidroizolacije

Ako odlučite polagati pločice u kupaonici i prostorijama s većim sadržajem vlage, obavezno prethodno nanesite vodootporni premaz odnosno hidroizolacijski premaz na prethodno očiščenu površinu.

3. Dobro izmjeriti dimenzije

Izmjerite prostoriju i površine na koje želite postaviti pločice. Jako je bitno imati potpuno točne dimenzije. Neće svaka pločica savršeno sjesti u svojoj punoj dimenziji, no dobar majstor kvalitetno će ih rezanjem prilagoditi za polaganje kad god je to potrebno.

Savjet: Položite pločice na suhu površinu, bez upotrebe ljepila, radi mogućih korekcija i preinaka. Tek kada budete zadovoljni konačnim izgledom, upotrijebite masu za lijepljenje.

4. Ljepilo za pločice

Zamiješajte ljepilo za pločice. Možete ga zamiješati bušilicom s nastavkom za miješanje. Vodite računa prilikom miješanja s vodom da ljepilo ne bude previše vodenasto, ali ni previše suho. Kako bi se ljepilo za pločice bolje primilo na površinu i pločicu.

5. Nanošenje ljepila na pločicu

Ljepilo nanesite ravnomjerno na pločicu. Ne smiju ostati praznine jer zbog nijh može naknadno doći do pucanja keramičke pločice. Kada se ljepilo s kojim ste zalijepili pločice osuši očistite površinu kako biste je pripremili za fugiranje.

6. Polaganje pločica

Kreće postavljanje keramičkih pločica. Lijepite pločicu za površinu i prilikom toga vodite računa o njenom položaju i visini/izbočenosti. Pločice odvajajte jedne od drugih križićem/distancerom pločica kako bi razmak bio pravilan, a taj prazni prostor i površinu naknadno ćete isfugirati.

Ako vam poneka pločica strši, vjerojatno ste nanijeli previše ljepila za pločice. Uklonite višak ljepila brzo, s obzirom da se brzo suši i pločica može ostati izbočena ako ne pripazite. Pažljivo pritisnite pločice u masu i održavajte jednaki razmak između keramičkih pločica.

Ako se dogodi da pločica u zadnjim redovima ne stanu cijele, potrebno ih je rezati na odgovarajuću dimenziju. 

7. Fugiranje

Pričekajte da se ljepilo za pločice stvrdne. Za to će biti potreban dan, možda i dva. Kada se ljepilo s kojim ste zalijepili pločice osuši i stvrdne, očistite površinu pločica kako bi uspješno nanjeni masu. Drugi korak je da posebnom masom za fugiranje ispunite prostor i površinu između postavljene pločice i pripazite da fuge nanesete na površinu između pločica i primjerice vrata. Važno je da taj prostor također bude čist od prašine i ostalog što se možda nakupilo unutra.

Napomena: Masu za fugiranje obavezno zamiješajte isključivo prema uputama proizvođača.

8. Očistiti pločice i fuge

Na kraju, potrebno je pričekati da se fuge osuše, a zatim očistite pločice i fuge vlažnom krpom ili spužvom kako bi ste uklonili višak ljepila odnosno mase za fugiranje. Nakon toga polaganje je gotovo i možete odahnuti.

Naši radovi

Pošaljite upit i zatražite ponudu.

KONTAKT

Cijena za polaganje pločica

Cijena postavljanja pločica varira. uglavnom se kreće od 100.00 KN/m2 pa naviše, a naplaćuje se po četvornom metru.

U praksi to znači da, što je veća kupaonica, više ćete platiti, keramika, nažalost, nije jeftina. Naravno, to je samo trošak majstora. Uz to, imate i trošak kupovine samih pločica.

Cijena pločica također ovisi o kvaliteti, dimenzijama i brojnim drugim faktorima. Imajte na umu da uvijek morate kupiti više nego što vam je potrebno, barem 10% više od ukupne kvadrature površine.

Ovo je bitno jer se pločice režu i prilagođavaju i lako je moguće da prilikom rada nećete moći iskoristiti sav izrezani materijal, nego će vam biti potrebne dodatne pločice da završite radove. Poneka viška neće škoditi.

Postavljanje pločica - Osijek

Vodoinstalater Osijek u svom timu suradnika ima iskusan tim keramičara s dugogodišnjim iskustvom i postavljanjem pločica u gradu Osijeku, okolici, ali i šire od toga. Naši brojni zadovoljni korisnici privatni i poslovni, poput stomatologa iz osijeka ili ortodonta iz zagreba, naše su reference i dokaz su kvalitete našeg rada. Ako ste planirali keramičarske radove kod kuće ili u poslovnom prostoru, slobodno nas kontaktirajte.

Kako do nas?

Dostupni smo putem telefona, ali i putem digitalnih kanala. Možete nas kontaktirati putem Facebook inboxa, pozivom na broj telefona 098 979 2755 ili putem e-mail adrese vodoinstalaterosijek@gmail.com. U kratkom roku ćemo se odazvati i dogovoriti s vama daljnje korake.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-markercrossmenu