Što su sifoni i čemu služe?


Kada pogledate ispod sudopera u kuhinji ili kupaonici, primijetit ćete zakrivljenu cijev u obliku slova U ili S kako se spušta iz otvora za odvod. Pojam o kojemu se radi je sifon. To je zakrivljeni komad odvodne cijevi, izrađen od metala ili PVC plastike, koji se nalazi ispod odvoda. Kada otvorite ormariće ispod sudopera u kuhinji ili kupaonici, vidjet ćete ovaj prepoznatljivi zakrivljeni komad. Slične instalacije nalaze se izvan vidokruga ispod ostalih odvoda u kući, poput tuša ili kade.

Sifoni su instalacije koje svi imamo na više mjesta u našim domovima, a često ih ne primjećujemo i ne obraćamo pozornost na njih dok ne dođe do potrebe za popravkom ili zamjenom.

Zašto su važni?

Nesumnjivo je da su sifoni esencijalni dijelovi odvodnih sustava te ih kao takve treba i tretirati, tako da bi oni uvijek u potpunosti služili svojoj svrsi i funkciji. Doslovno ih koristimo u svim prostorijama u kojima koristimo vodu. U ovom tekstu detaljnije ćemo vam približiti pojam sifon, koja je svrha, kakvi sve sifoni postoje i gdje se ugrađuju te o čemu morate voditi računa prilikom kupnje.

Koja je uloga sifona?

Razlog ugradnje ovog uređaja je stvaranje prepreke u odvodnoj cijevi koja sprječava da se kanalizacijski plin digne natrag kroz cijevi i uđe u kuću. Kanalizacijski plinovi prirodno imaju tendenciju dizanja, krivulja zadržava vodu u sebi, to posebno blokira kanalizacijski plin.

Vrste sifona

Postoji nekoliko različitih vrsta ovih uređaja. Vjerojatno vam je poznat podni sifon za kupaonu koji viđate u vašoj kupaonici. Još jedan poznat pojam je sifon ispod sudopera, poznat i kao fleksibilni sifon za sudoper no mimo sudopera, pronaći ćete ga i kod tuš kabine te brojnih drugih sanitarija koje imate u kućanstvu.

Sifon za sudoper

Sifon za sudoper, primjerice, može biti klasičnog U-oblika, takav ima i posebnu posudicu, posebno je praktično u slučaju da vam u odvod upadne nešto vrijedno, poput prstena. Ipak, u toj čašici će se zadržavati i ostale tvari koje u nju dospiju, stoga pri odabiru trebate odlučiti o nekoliko bitnih stvari. Konačna odluka i izbor u pravilu ovise samo o vašim željama i preferencijama.

Podjela prema obliku

Sifon s čašicom/posudicom

Ima čašicu na dnu, što može biti vrlo praktično ako vam nešto vrijedno ode u odvodne cijev. Čisti se na lagan način, no potrebno ga je češće čistiti, s obzirom da se u čašici mogu zadržavati razne nečistoće.

U/S sifon

Definiran oblikom cijevi koja ide u oblik slova U ili S, jednostavno se rastavlja i čisti.

Valoviti

Za razliku od S ili U-sifona koji imaju čvrstu, glatku cijev, valoviti sifon čini fleksibilna, naborana plastična cijev. Ovaj uređaj se deformira pod utjecajem visokih temperatura te se u naborima mogu zadržavati masnoće i prljavština.

Suhi sifon

Postoji i takozvani suhi sifon za koji je karakteristično da se u njemu ne zadržava voda. U ovom sifonu povratak neugodnih mirisa iz kanalizacije sprječava se sustavom klapni, odnosno poklopaca koji se otvaraju pri prolasku vode te zatvaraju nakon što voda oteče iz njega.

Proizvode se od različitih materijala, najčešće od plastike i(li) metala. Vrlo su otporni na djelovanje vode, odnosno koroziju, visoke temperature, nečistoće i kemikalije, no svakako treba voditi računa o njima i ne izlagati ih nepotrebnim sredstvima.

Kako postaviti sifon za kućanstvo?

Kada postavljate sifon ili vodovodni dio najbolje je konzultirati se sa stručnjakom – vodoinstalaterom koji će vas ispravno savjetovati o najboljem rješenju. Danas veliku ulogu ima svrha i veličina uređaja u vašem domu. Sam postupak postavljanja ili zamjene za ovaj uređaj, odnosno instalaciju, u pravilu nije kompliciran, ponekad će zahtijevati iskustvo i znanje profesionalaca, stoga je kontaktiranje vodoinstalatera dobar izbor za vas.

Kako očistiti sifon?

Jedan od glavnih problema je kako očistiti sifon sudopera. Dogodilo vam se da je došlo do djelomičnog ili potpunog začepljenja odvoda.

Više o ovome možete saznati na našem blogu sredstva za odčepljivanje odvoda gdje smo pisali o tome i dali neke korisne i učinkovite savjete koje možete primijeniti samostalno u kućnoj radinosti.

Nakupine u sifonima

U sifonima se najčešće nakuplja kosa, ali i masnoće te ostale nečistoće, ovisno o kojem sifonu u vašem domu je riječ.

Ako ga ne uspijete očistiti u kućnoj radinosti, ne preostaje vam drugo nego pozvati vodoinstalatera koji će ga profesionalno odštopati, odnosno, ako zatreba, odvojiti ga od odvoda pa ga zatim očistiti ili, po potrebi zamijeniti.

Kako promijeniti sifon?

Kod promjene, ovisno o tome gdje se nalazi i o kojem se sifonu radi, bitno je svakako pripaziti da ne napravite štetu u prostoriji, odnosno da iz njega ne iscuri po podu sve ono što se unutra nalazi, a to može biti zaista sadržajno, od dlaka do masnoća i raznih naslaga prljavštine.

Samostalan posao

Najčešće ćete pokušati samostalno mijenjati ovu instalaciju u kuhinji, odnosno sudoperu. Razlog za to je, prije svega, to što su kuhinjski sifoni lako dostupni i jednostavni za odvajanje. U pravilu ni ostali sifoni nisu komplicirani, ali onaj koji se nalazi ispod tuš kade, mogao bi vam stvoriti glavobolje zbog nepogodnog položaja u kojem se trebate naći da ga odvojite i da postavite novi na njegovo mjesto.

Sifoni se prilično lako odvrnu i odvoje, no pazite da ga pravilno i čvrsto vratite natrag, odnosno postavite novi, kako ne bi došlo do nekontroliranog curenja vode tamo gdje ne treba.

Gdje kupiti novi sifon?

Novi sifon možete kupiti u svakoj trgovini kupaonskom opremom, kao i trgovinama koje se bave prodajom šireg asortimana građevinskog materijala. Cijene sifona variraju, ovisno o vrsti koja vam je potrebna, no svakako trebate, ako ste u mogućnosti, kvalitetu pretpostaviti cijeni, kako bi vaš dom bio u potpunosti zaštićen od neugodnih mirisa te kako bi bila manja mogućnost pojave problema sa začepljenjem vaših odvodnih cijevi.

Popravak sifona – Osijek

Poprava sifona u Osijeku često je izvođena vodoinstalaterska usluga s naše strane. Vodoinstalater Osijek ovu vrstu radova obavlja više od dva desetljeća te našim klijentima pružamo potpunu, brzu i kvalitetnu uslugu. Bilo da radimo popravak ili zamjenu sifona, iza sebe ostavljamo čist, protočan i potpuno funkcionalan sustav kroz koji voda nesmetano otječe, a koji u potpunosti blokira povratne neugodne mirise iz odvoda, tako da vaše iskustvo korištenja svih sanitarija u domu bude besprijekorno što je od iznimne važnosti.

Ako je i vama potreban ovaj tip vodoinstalaterskih usluga, slobodno nas kontaktirajte telefonski, e-mailom ili putem naše Facebook stranice.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker