Što su sifoni i čemu služe?

Sifoni su instalacije koje svi imamo na više mjesta u našim domovima, a često ih ne primjećujemo i ne obraćamo pozornost na njih sve dok ne dođe do potrebe za popravkom ili zamjenom. Uglavnom nam nije na oku pa nas, sukladno tome, posebno i ne zanima sve dok ne bude potrebno intervenirati zbog kvara ili začepljenja.

Nesumnjivo je da su sifoni esencijalni dijelovi odvodnih sustava te ih kao takve treba i tretirati, kako bi oni uvijek u potpunosti služili svojoj svrsi i funkciji. Doslovno ih koristimo u svim prostorijama u kojima koristimo vodu.

U ovom tekstu detaljnije ćemo vam približiti što je sifon, čemu služi, kakvi sve sifoni postoje i gdje se ugrađuju i o čemu morate voditi računa pritom.

Što je sifon?

Sifon je, prema definiciji, zakrivljen ili posebno oblikovan dio cijevi, kanala ili sanitarnog uređaja kojemu je jedan dio uvijek potopljen u vodi. Nalaze se na mnogim odvodnim instalacijama – kod sudopera, na tuš kadi, podu kupaonice, wc školjci...

Ako se pitate čemu služi sifon, odgovor je jednostavan – ovaj uređaj sprječava širenje neugodnih mirisa iz odvodnih cijevi na način da se pri svakom ispiranju voda u sifonu zamjenjuje čistom vodom, a kako ona ostaje u sifonu, služi kao fizička brana koja onemogućuje plinove i neugodne mirise iz odvoda da prodru natrag u vaš dom.

Vrste sifona

Postoje različite vrste sifona koje se ugrađuju na različita mjesta. Vjerojatno vam je poznat podni sifon koji viđate u vašoj kupaonici. Sifon za sudoper također vam je vjerojatno poznat pojam, no mimo sudopera, pronaći ćete ga i kod kade, tuš kabine i brojnih drugih sanitarija koje imate u kućanstvu.

Svaki ima svoj ulazni i izlazni otvor te središnji dio, a može im varirati i veličina.

Sifon za sudoper, primjerice, može biti klasičnog U-oblika, a može imati i posebnu posudicu, što je vrlo praktično u slučaju da vam u odvod upadne nešto vrijedno, poput prstena. Ipak, u toj čašici će se zadržavati i ostale tvari koje u nju dospiju, stoga pri odabiru trebate odvagnuti što vam je bitnije. Konačna odluka i izbor u pravilu ovise o vašim željama i preferencijama.

Ovo se odnosi i na sve ostale vrste sifona. Ima ih zaista raznih vrsta i oblika. Osim oblikom, razlikuju se i u elementima priključenja na odvodnju te brtvljenju, što može dodatno utjecati na vaš izbor.

Prema obliku, možemo ih ukratko podijeliti na nekoliko vrsta:

Postoji i takozvani suhi sifon za koji je karakteristično da se u njemu ne zadržava voda. U ovom sifonu povratak neugodnih mirisa iz kanalizacije sprječava se sustavom klapni, odnosno poklopaca koji se otvaraju pri prolasku vode te zatvaraju nakon što voda oteče iz njega.

Ako odluku kakva vrsta sifona vam najviše odgovara ne možete donijeti sami, najbolje je posavjetovati se sa stručnjacima – prodajnim osobljem u trgovini ili, još bolje, majstorom vodoinstalaterom.

Proizvode se od različitih materijala, najčešće od plastike i(li) metala. Vrlo su otporni na djelovanje vode, odnosno koroziju, visoke temperature, nečistoće i kemikalije, no svakako treba voditi računa o njima i ne izlagati ih nepotrebnim sredstvima.

Kako postaviti sifon?

Ako se pitate kako postaviti sifon i gdje, najbolje je konzultirati se sa stručnjakom – vodoinstalaterom koji će vas ispravno savjetovati o najboljem rješenju. Veliku ulogu imat će i u koju svrhu i gdje ćete ga koristiti u vašem domu. Sam postupak postavljanja ili zamjene za ovaj uređaj, odnosno instalaciju, u pravilu nije kompliciran, ni ponekad će zahtijevati iskustvo i znanje profesionalaca, stoga je kontaktiranje vodoinstalatera dobar izbor za vas.

U svakom slučaju, potrebno je voditi računa da se ovo odradi pažljivo i prema pravilima struke jer jedino tako ćete vaše instalacije moći koristiti bez brige.

Kako očistiti sifon?

Sigurno ste se milijun puta zapitali, npr., kako očistiti sifon sudopera. Dogodilo vam se da je došlo do djelomičnog ili potpunog začepljenja odvoda i pokušali ste si pomoći. Kako odčepiti podni sifon, kako očistiti sifon u kupaonici – to su česti upiti s kojima se susrećemo, a u mnogim slučajevima nije teško i može se obaviti u kućnoj radinosti.

Dakle, ako se pitate kako odštopati sifon, više možete saznati na na našem blogu sredstva za odčepljivanje odvoda gdje smo više pisali o tome i dali neke korisne i učinkovite savjete koje možete primijeniti samostalno u kućnoj radinosti.

U sifonima se najčešće nakuplja kosa, ali i masnoće i ostale nečistoće, ovisno o kojem sifonu u vašem domu je riječ.

Ako ga ne uspijete očistiti u kućnoj radinosti, ne preostaje vam drugo nego pozvati vodoinstalatera koji će ga profesionalno oštopati, odnosno, ako zatreba, odvojiti ga od odvoda pa ga zatim očistiti ili, po potrebi, zamijeniti.

Kako promijeniti sifon?

Kod promjene sifona, ovisno o tome gdje se on nalazi i o kojem se sifonu radi, bitno je svakako pripaziti da ne napravite nered u prostoriji, odnosno da iz njega ne iscuri po podu sve ono što se unutra nalazi, a to može biti zaista svašta, od dlaka do masnoća i raznih naslaga prljavštine.

Najčešće ćete samostalno demontirati, odnosno mijenjati ovu instalaciju u kuhinji, odnosno sudoperu. Razlog za to je, prije svega, to što su kuhinjski sifoni lako dostupni i jednostavni za odvajanje. U pravilu ni ostali sifoni nisu prekomplicirani, ali onaji koji se nalazi, primjerice, ispod tuš kade, mogao bi vam malo zadati glavobolje zbog nekomfornog položaja u kojem se trebate naći da ga odvojite, a i da postavite novi na njegovo mjesto.

Sifoni se prilično lako odvrnu i odvoje, no pazite da ga pravilno i čvrsto vratite natrag, odnosno postavite novi, kako ne bi došlo do nekontroliranog curenja vode tamo gdje ne treba.

Gdje kupiti novi sifon?

Novi sifon možete kupiti u svakoj trgovini kupaonskom opremom, kao i trgovinama koje se bave prodajom šireg asortimana građevinskog materijala. Cijene sifona variraju, ovisno o vrsti koja vam je potrebna, no svakako trebate, ako ste u mogućnosti, kvalitetu pretpostaviti cijeni, kako bi vaš dom bio u potpunosti zaštićen od neugodnih mirisa te kako bi bila manja mogućnost pojave problema sa zaštopanjem vaših odvodnih cijevi.

Popravak sifona – Osijek

Poprava sifona u Osijeku često je izvođena vodoinstalaterska usluga s naše strane. Vodoinstalater Osijek ovu vrstu radova obavlja više od dva desetljeća te našim klijentima pružamo potpunu, brzu i kvalitetnu uslugu. Popravcima i zamjenama sifona sudopera i ostalih sanitarija omogućujemo im povratak u standardnu dnevnu rutinu neometanu kvarovima na vodinim instalacijama, odnosno sifonima u ovom slučaju.

Bilo da radimo popravak ili zamjenu sifona, iza sebe ostavljamo čist, protočan i potpuno funkcionalan sustav kroz koji voda nesmetano otječe, a koji u potpunosti blokira povratne neugodne mirise iz odvoda, tako da vaše iskustvo korištenja svih sanitarija u vašem domu bude besprijekorno.

Ako je i vama potreban ovaj tip vodoinstalaterskih usluga, slobodno nas kontaktirajte telefonski, e-mailom ili putem naše Facebook stranice.

Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-markerchevron-downtext-align-justify