Sredstva za odčepljivanje odvoda


Postoje različita sredstva pomoću kojih možete obaviti odčepljivanje odvoda, a velika je vjerojatnost da ih čak sva imate u vlastitom kućanstvu.

Začepljenje odvoda događa se svima. Najčešće i ne razmišljamo o tome sve dok se ne dogodi, odnosno dok ne nastane problem. Uzročnici začepljenja odvoda su razni - nečistoće, masnoće od hrane, ostaci hrane, talog od kave koji se stvrdnjava u cijevima, ostaci sapuna i deterdženta, dlake i sl. Ipak, ako je već došlo do začepljenja odvodu sudopera, wc školjke, umivaonika, kade ili tuš kabine, ne brinite se, rješenje postoji.

Prirodno odčepljivanje odvoda

Odčepljivanje odvoda postupak je oslobađanja odvoda od nakupljenih tvari koje djelomično ili potpuno sprječavaju protok vode kroz cijev. Odčepljivanjem odvoda probijaju se naslage masti, kose i ostalih tvari koje ga začepljuju. Ako to radite samostalno i prirodno, nakupljene dlake je najbolje, ako je moguće, izvući van. Ipak, u većini slučajeva odčepljivanjem u kućnoj radinosti potisnut ćete nakupine dalje, a vrlo je bitno da one odu iz vaše odvodne cijevi i otplove dalje u kanalizaciju.

Što je prirodno odčepljivanje odvoda?

Prirodno odčepljivanje odvoda je postupak čišćenja odvoda bez intervencije majstora i vodoinstalaterskih alata, odnosno postupak otklanjanja začepljenja putem sredstava iz kućne radinosti, neovisno jel začepljen odvod sudobera ili drugo.

Vrste začepljenja

Primarno postoje dvije vrste začepljenja odvoda, a to su potpuna začepljenja i djelomična.

Kroz potpuna začepljenja ne može više proći niti jedna kap vode i potrebno je koristiti druga pomagala poput gume za odštopavanje ili se obratiti majstoru za uslugu odštopavanja odvoda. Djelomična začepljenja su lako rješiva uz kućne preparate koje ćemo vam predstaviti i time vam osigurati da vam voda normalno teče kroz cijevi odvoda.

Kako odčepiti odvod

Donosimo vam nekoliko ideja kako odčepiti odvod pomoću sredstava iz kućne radinosti odnosno prirodnim putem, koje možete pronaći u vašoj kuhinji.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je, uz brojna druga korisna svojstva, i odlično sredstvo za čišćenje odvoda. Nevjerojatno je koliko benefita ova korisna tvar ima, stoga ju apsolutno preporučujemo imati u kućanstvu u svakom trenutku. Da biste pročistili vašu odvodnu cijev, dovoljno je usuti nekoliko žličica sode bikarbone u odvod i isprati cijev vrućom vodom. Vruća voda sama po sebi bolje ispire odvod od masnoća i ostalih nečićstoća, a u kombinaciji sa sodom bikarbonom može sasvim lijepo očisiti odvod koji će, zbog sodinog svojstva neutralizacije mirisa, također i puno bolje mirisati nakon tretmana

Vrela voda

Vrela voda puno bolje od hladne vode djeluje na masnoće i ostale nečistoće koje se talože u odvodnim cijevima. Osim što u nekim slučajevima vrela voda može sama ukloniti začepljenje, nego pomoću nje možete i spriječiti začepljenje na način da ju nakon, primjerice, pranje suđa ostavite malo da teče. Velika je šansa da ćete na taj način spriječiti ili barem značajno usporiti nakupljanje msanoća i ostalih nečistoća u odvodu. Možda se iznenadite rezultatima i protočnošću vašeg odvoda zbog primjene ove najjednostavnije moguće metode za koju vam doslovno ne treba ništa osim vrele vode.

Čašica octa

Vjerojatno i ne znate što jedna čašica octa može učiniti za vas. Ocat je još jedno popularno sredstvo za razne primjene u kućanstvu. Jedna od primjena za koju ga možete koristiti je i odčepljivanje odvoda. Ako se odlučite na ovu metodu, uzmite jednu čašicu octa i uspite ju u odvod. Nakon što ste ju usuli u odvod, pričekajte 30-ak minuta, a zatim ju isperite vrućom vodom. Vruća voda i ocat zajedničkim snagama mogu ukloniti nastale nečistoće.

Soda bikarbona i ocat

Ako želite još jači učinak, usipajte sodu bikarbonu i ocat u odvod i pustite neko vrijeme da se zapjene, reakciju ćete primijetiti odmah. Ova kombinacija možda je, kad gledamo sastojke iz domaćinstva, možda i najjače sredstvo za odčepljivanje odvoda (uz limunsku kiselinu). Slobodno ostavite nekov rijeme tako, a ako ovo radite navečer, slobodno ostavite mješavinu da djeluje do jutra, a zatim isperite vrućom vodom.

Soda bikarbona i sol

Soda bikarbona i sol također su solidna kombinacija nakon čije primjene je odvod potencijalno očišćen od nečistoća. Uspite pola čaše soli i pola čaše sode bikarbone u odvod, ostavite 20-30 minuta da djeluje i isperite vrućom vodom. Rezultat bi trebao biti vidljiv brzo.

Soda bikarbona i limunska kiselina

Limunska kiselina, u kombinaciji sa sodom bikarbonom, moćna je smjesa koja će u kratkom roku rastopiti sve što se nataložilo u cijevi. Predlažemo da usipate pola čaše limunske kiseline i pola čaše sode bikarbone u odvod. Na to dodajte vruću vodu, jedna čaša bit će dovoljna. Reakciju ćete primijetiti odmah, a nakon 10-15 minuta isperite odvod vrućom vodom, primijetit ćete veliku razliku u protočnosti. Osim toga, limunska kiselina fino miriše, stoga će njenom primjenom i neugodni mirisi iz odvoda biti neutralizirani i uklonjeni.

Postupak čišćenja

Želite li na efikasan način sredstvima iz kućanstva očistiti vaš odvod, slijedite navedeni postupak:

Ukoliko želite jači efekt, preporučujemo ovo učiniti navečer i ostaviti smjesu u odvodnoj cijevi kako bi djelovala preko noći te ujutro isprati vrućom vodom.

Kako odčepiti odvod u zidu

Začepljeni odvodi čest su problem s kojim se suočavaju mnogi vlasnici kuća. Međutim, kada se odvod nalazi u zidu, rješavanje ovog problema može biti malo kompliciranije.

Da biste odčepili odvod u zidu, počnite identificiranjem mjesta začepljene cijevi. To se može učiniti lociranjem područja gdje se čini da je odvod na podu, kao što je umivaonik ili tuš. Zatim uvucite odvodnu zmiju u cijev dok ne osjetite otpor.

Zatim uvrnite zmiju i izvucite je kako biste uklonili sve prepreke. Alternativno, klip se može koristiti za stvaranje usisavanja i guranje začepljenja kroz cijev.

Ako ove metode ne rade, razmislite o tome da pozovete profesionalnog vodoinstalatera za pomoć kako biste izbjegli daljnje oštećenje vašeg vodovodnog sustava. Kako biste spriječili začepljenja u budućnosti, vodite računa o tome što ispuštate u odvode i razmislite o redovitom čišćenju odvoda kao preventivnoj mjeri.

Koje je onda najbolje sredstvo za odčepljivanje odvoda?

Najbolje sredstvo za odčepljivanje odvoda je, ukratko rečeno, ono koje će vam riješiti problem. Sva sredstva koja smo naveli često su učinkovita kod lakših oblika začepljenja, a koje ćete vi koristiti ovisi o tome što imate u kućanstvu u tom trenutku kad vam se dogodi začepljenje te koje sredstvo preferirate.
Limunska kiselina naš je favorit zbog svoje učinkovitosti i ugodnog mirisa, no lako je moguće da nešto drugo ispostavi i pokaže kao najbolje sredstvo za odčepljivanje odvoda za vas. Kako god odaberete, nećete pogriješiti.

Dodatno

Napominjemo da nije uvijek sigurno da će ove metode iz kućne radinosti, kao i kućna sredstva za čišćenje koja se odlučite koristiti, imati učinak kod svakog začepljenja cijevi. Ponekad će ove metode biti potrebno ponoviti i nekoliko puta kako bi se ostvario rezultat i odčepio odvod.

Sve ove navedene metode u pravilu vas neće puno koštati, s obzirom da se radi o relativno jeftinim sredstvima koja često koristimo u svakodnevnom životu u kućanstvu, najčešće u kuhinji.

Ipak, ukoliko je cijev tvrdokorno začepljena i nema kvalitetne protočnosti vode kroz nju, a kada ne pomažu metode iz kućne radinosti, bit će potrebno na drukčiji način pristupiti problemu i riješiti ga nekom drugoim metodom ili intervencijom vodoinstalatera.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker