Guma za odštopavanje


Razni su načini na koje možete odštopati začepljeni odvod, a jedan od najjednostavnijih, a najučinkovitijih, jest vakuum guma za odštopavanje.

Što je guma za odštopavanje?

Guma za odštopavanje jednostavan je alat  za odštopavanje ili odčepljivanje odvoda koji se sastoji od ručke, drvene ili plastične, te glave načinjene od gume.

Kao što smo rekli, radi se o prilično jednostavnom i relativno povoljnom alatu pomoću kojeg možete riješiti razna začepljenja svih odvoda i koji vam može značajno olakšati život.

Kako se koristi guma za odštopavanje?

Guma za odštopavanje koristi se prilično jednostavno, no vjerojatno će vam ispočetka trebati malo prakse kako biste ju koristili na najučinkovitiji način.

Najčešće ćete njome odštopavati kadu i sudoper, a predstavljamo vam par koraka putem kojih će te taj zadatak obaviti još lakše:

1. Korak

Napunite do određene mjere kadu ili sudoper vodom. 5 do 10 cm vode trebalo bi biti dovoljno. Svakako je potrebno da unutra bude vode da bi postupak bio uspješan.

2. Korak

Postavite gumu na odvod tako da prekrijete cijeli odvod. S obzirom da već ima vode unutra, voda će se naći i unutar gume, no to tako i treba biti. Bitno je da gumu učvrstite uz dno jer želite stvoriti tlak, odnosno vakum potreban za odčepljenje vašeg odvoda.

3. Korak

Kad ste pravilno postavili gumu, povucite ručku snažnim pokretom prema gore. Taj postupak ponovite više puta. Prema otjecanju vode vidjet ćete koliko ste uspješni bili – ako voda otječe sporije, potrebno je dodatno ponavljati postupak, no prije toga dolijte još vode. Ako voda otječe puno brže, uspjeli ste, vaš odvod je odčepljen.

4. Korak

Uklonite nečistoće koje ste gumom izvukli van kako one ne bi ponovno završile u odvodu zajedno s vodom koja sad već otječe.

5. Korak

Kao finalni korak potrebno je vodom dodatno pročistiti cijev, no ključno je da pritom koristite vruću vodu. Vruća voda puno bolje djeluje na nečistoće, osobito na masnoće koje začepljuju cijevi. Znate i sami iz iskustva da se ohlađena masnoća stvrdnjava, a isto se događa i s masnoćom u cijevima kad se na nju djeluje hladnom vodom. Vruća voda ovdje će vam najbolje pomoći.

Ako već ne možete iz slavine dobiti vruću vodu, predlažemo da ugrijete vode na štednjaku ili u kuhalu i tom vodom isperete vašu cijev.

Također predlažemo s vremena na vrijeme upravo na ovaj način održavati vašu cijev protočnom.

Cijena gume za odštopavanje

Cijena gume za odštopavanje varira od trgovine do trgovine, no u pravilu se radi o relativno jeftinom proizvodu. Cijenom se kreću već od oko 10 kn, a uglavnom idu do 30-40 kn, ovisno o kvaliteti i karakteristikama proizvoda.

Gdje kupiti gumu za odštopavanje?

Gumu za odštopavanje možete kupiti u gotovo svakoj trgovini, osobito u trgovinama koje se bave prodajom pribora za dom te u većim trgovačkim lancima. Radi se o široko dostupnom proizvodu za koji doista nećete imati problem pronaći ga. Gdje god da se odlučite za kupnju, savjetujemo da uvijek uzmete kvalitetniju gumu.

Zračna pumpa za odčepljivanje odvoda

Zračna pumpa za odčepljivanje odvoda, odnosno visokotlačna guma, novija je i modernija varijanta gume za odštopavanje koja zahtijeva manje vaše fizičke snage i jednostavnija ja za upotrebu u, npr. sudoperu.

Zračna pumpa za odštopavanje odvoda može biti efikasno rješenje za sva lakša začepljenja odvoda u vašem kućanstvu, no za nju ćete ipak morati izdvojiti nešto veći iznos nego za standardnu gumu.

Što kad guma za odštopavanje ne pomogne?

Nažalost, može se dogoditi da guma za odštopavanje ne pomogne, odnosno da je začepljenje puno ozbiljnije. U tom slučaju najbolje rješenje je pozvati vodoinstalatera. Vodoinstalater ipak na raspolaganju ima profesionalnu opremu, a odštopavanje mu je svakodnevni posao.

U svakom slučaju, ne trebate se brinuti, rješenje postoji. Osim odštopavanja gumom, na raspolaganju su vam i drugi načini iz kućne radinosti koje možete pokušati, no ako to ne upali, tu smo za vas i riješit ćemo vas briga u kratkom roku.

Zaključak - Birajte kvalitetno

Iako se ne radi o skupoj investiciji, želite da vas guma za odštopavanje kvalitetno posluži u trenutku kad to bude potrebno. Naš savjet je da guma koju kupujete ima drvenu, a ne plastičnu dršku. Plastične drške sklone su pucanju, dok će drvene lakše izdržati napore, odnosno pokrete odštopavanja.

Također, glava treba biti izrađena od kvalitetne gume. U svakom slučaju, ne želite zbog 10-20 kn razlike izabrati nekvalitetan proizvod koji će vas iznevjeriti u nevolji. Kvaliteta vam u ovom slučaju treba biti glavna vodilja.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker