Zamjena i ugradnja nove kade


Dva su slučaja kada je potrebno ugraditi novu kadu - izgradnja nove kuće ili stana te skupa s time i kupaonice ili zamjena stare tuš kabine ili kade, odnosno renovacija kupaonice.

Ponekad se netko želi riješiti tuš kabine u kupaonici i jednostavno ugraditi veću kadu radi vlastitog komfora i uživanja u dugim kupkama.

U oba slučaja potrebno je donijeti prave odluke kako bi sam postupak bio izveden stručno i sigurno, bez negativnih posljedica te kako bi vaša nova kada bila upravo ono što ste inicijalno i htjeli. Jedino tako moći ćete biti sigurni da će vam nova kada služiti kako ste i zamislili.

Zamijeniti kadu i ugraditi novu nije postupak koji vas treba zabrinjavati ako znate što radite ili imate majstora koji će to učiniti za vas. Ipak, zahtijevat će određena ulaganja i nekoliko sati vašeg vremena taj dan.

Planirate zamjeniti staru kadu? Nazovite nas!

NAZOVI

Uklanjanje stare kade

Za demontažu stare kade potreban vam je odgovarajući alat te određeno poznavanje materije i ponešto fizičke snage. Na kraju krajeva, osim demontaže, potrebno je kadu i ukloniti, što može biti izazovno, osobito ako ste u stambenoj zgradi. Naravno, ako imate riješenu radnu snagu koja će vam tu uskočiti te pomoći zamijeniti staru kadu i iznijeti ju van, imate jedan problem manje.

Prvi korak je, naravno, zatvaranje dovoda vode na ventilu. Prije nego što krenete bilo što rastavljati, obavezno se uvjerite da je dovodni ventil zatvoren. Ako ste to učinili, demontaža može krenuti.

Potrebno je ukloniti staru slavinu, ako se i nje rješavate. Trošak nove slavine zadovoljavajuće kvalitete iznosi nekoliko stotina kuna, što ne bi trebalo predstavljati problem.

Također je potrebno skinuti i oplatu te ukloniti sifon. Ako imate plastičnu oplatu, to neće biti problem, no ako je kada obložena pločicama, imat ćete nešto više posla kako biste došli do same konstrukcije.

Samu kadu, ovisno od čega je izrađena, možete ukloniti odvajanjem, razbijanjem ili rezanjem. Svakako ćete ju prvo trebati odvojiti silikona kojim je pričvršćena za zid. To možete nožem ili nekim od alata za rezanje.

Nakon što ste uklonili kadu, potrebno je ukloniti i podkonstrukciju te očistiti područje gdje je stajala stara kada. Ovim postupkom demontaža stare kade je završena.

Ugradnja nove kade

Za ugradnju nove kade na mjestu stare potrebno je potpuno očistiti prostor gdje je stara kada stajala i ukloniti sve ostatke. Ovisno o tome kakvu kadu ugrađujete, odnosno na koji način ćete to raditi, može biti potrebno dodatno građevinski pripremiti podlogu za ugradnju, odnosno uzidavanje nove kade.

Ovaj postupak najbolje je prepustiti stručnjaku - vodoinstalateru s iskustvom iz razloga što je potrebno posebnu pažnju posvetiti svakom detalju radova - pripremi, hidroizolaciji po potrebi, podkonstrukciji, oblaganju kade, ali i samoj ugradnji, poravnanju, postavljanju sifona i ugradnja slavine te silikoniranju.

Puno je detalja i ako samo jedan pođe po zlu, proces može biti puno kompliciraniji i skuplji nego što ste planirali. Slavina se u pravilu ugrađuje na zid, stoga je potrebno imati spreman izvod za nju ili ga pripremiti.

vo uglavnom nije problem ako ste na mjestu nove već imali staru kadu, no ako ste imali tuš kabinu s fleksibilnim crijevima, izvodi znaju biti ponekad zbilja maštovito postavljeni i izvedeni u nestandardnoj razdaljini. To uglavno ovisi o tome je li radove prije obavljao profesionalac ili nestručna osoba. Često se radi o ovom drugom slučaju.

Važno je naglasiti još jednom, nakon što su radovi gotovi, odnosno silikoniranje završeno, potrebno je pričekati minimalno 10 sati kako bi se silikon u potpunosti osušio. Nakon toga možete nesmetano uživati u u svojoj novoj kadi i dugim kupkama.

Vrste kade

Kad govorimo o vrstama kada, može se pronaći zaista svega i svačega, doslovno da svačiji ukus i želje budu zadovoljeni. Naravno, vaš izbor ovisi o vašim željama, ali i objektivnim mogućnostima, što financijskim, što prostornim. Ako želite veću i luksuzniju kadu, za to morate imati uvjete, odnosno dovoljno prostora u vašoj kupaonici.

Pnekad je potrebno napraviti kompromis i odabrati kadu koja možda nije na vrhu liste vaših želja, ali zato savršeno pristaje vašoj kupaonici i u konačnici pruža najbolji omjer funkcionalnosti i kompromisa.

Kada ima zbilja različitih, a možemo ih ugrubo podijeliti na nekoliko vrsta.

Podzidana kada

Podzidana kada izvodi se na način da se kao konstrukcijska potpora koriste cigle na kojima će kada ležati. One moraju biti pažljivo i precizno postavljene kako bi kada ležala u pravilnoj ravnini. Kada se zatim s bočne strane obloži pločicama te u konačnici imate potpuno fiksiranu, odnosno ugrađenu kadu.

U ovom slučaju potrebno je ostaviti otvor (vrata) kroz koja bi se u svakom trenutku moglu pristupiti sifonu u slučaju potrebe.

Naravno, kadu se, umjesto pločicama, može obložiti i plastičnom oplatom, no to estetski ne djeluje toliko privlačno. Pločice su uvijek atraktivnije rješenje.

Kada s podkonstrukcijom

Kada s podnkonstrukcijom stoji na nogarama, odnosno konstrukciji koja je tvornički proizvedena za nju. Ove nogare imaju navoje te se mogu visinski podešavati kako bi kada stajala savršeno pravilno. Naravno, treba voditi računa o tome da se uzme cjelokupna konstrukcija, a ne samo djelomična (par nogara sa svake strane) jer one će teško držati kadu potpuno stabilnom. U tom slučaju može doći do pomicanja kade, odvajanja silikona od zida i curenja vode.

Samostojeća kada

Samostojeća kada sve je popularniji tip kade i ne zahtijeva dodatne kontrukcije i obloge. Ovaj tip kade najčešće se ne postavlja do zida, nego više prema centralnom dijelu prostora, što će vam dati notu luksuza u kupaonici, ali potrebno je imati dovoljno prostora za to.

Hidromasažna kada

Hidromasažna kada, kao što joj i ime kaže, ima dodatke s masažnim funkcijama i često koštaju više od običnih kada. U ove kade ubrajamo i kutne kade te popularne jacuzzije. Ovaj tip kade u osnovi se jednako ugrađuje kao i obična kada, uz nešto dodatnog posla za majstora vodoinstalatera.

Prema materijalu izrade kade možemo podijeliti na:

Cijena zamjene ili ugradnje kade

Zamijeniti kadu nije sasvim jeftino i zahtijeva određena ulaganja. Osim kupovine same kade, morate u postupak uračunati i cijenu pločica, eventualno i cijevi ako je potrebno raditi novi izvod i sl. Konačan iznos ovisit će i o vašim preferencijama.

Ako želite veću, kvalitetniju i luksuzniju kadu, više ćete se i ispružiti financijski. U odabiru vam mogu pomoći stručnjaci. Najbolje da se pri izboru kade i ostale opreme potrebne za ovaj postupak konzultirate s iskusnim vodoinstalaterom. Naravno, ne treba zaboraviti ni cijenu rada majstora

Zamjena i ugradnja kade - Osijek

Instalacija raznih sanitarija, pa tako i kade, uobičajen je postupak s kojim smo se kao Vodoinstalater Osijek susretali tijekom više od dva desetljeća rada na području Grada te Osječko-baranjske županije, a i šire.

Bez obzira koja sanitarija je u pitanju, najčešće se radi o postupku koji zahtijeva iskustvo i poznavanje vodoinstalaterske struke. Naravno, moguće je to odraditi i samostalno, u kućnoj radinosti, no tada je veća šansa da stvari pođu po zlu. Voda će iskoristiti i najmanju nepravilnost u ugradnji i razliti se po podu te potencijano napraviti veliku štetu, što vama, što susjedima.

Ako imate u planu ili vam se stvorio razlog da vam je iz bilo kojeg razloga potrebna demontaža stare i montaža nove kade, ili bilo koje druge sanitarije, tu smo za vas. Na temelju preko dvadeset godina iskustva i tisuća zadovoljnih klijenata smatramo se stručnjacima koji su pravi izbor za vas.

Obratite nam se s povjerenjem na broj telefona, e-mail ili direktno putem naše Facebook stranice. Tu smo za vas.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker