Ugradnja slavine


Koliko često u danu koristite slavinu? Slavine su jedna od onih stvari koje su postale toliko uobičajene u našem životu da ih vjerojatno ne primjećujemo tako. Međutim, slavine su otprilike raznolike kao ljudi koji naseljavaju zemlju. Postoji toliko različitih veličina, stilova, boja i oblika, a odabir prave slavine za dom potrebno je razmotriti kako u pogledu funkcionalnosti, tako i estetskog dizajna. Uređaji igraju važnu ulogu u tome kako vaš prostor izgleda, pa proizvođači pokušavaju objaviti razne stilove kako bi privukli što veći broj ljudi. Instaliranje nove slavine za vaš dom neće samo poboljšati izgled vaših sudopera, umivaonika ili kade; to također može povećati vrijednost vaše kuće i uštedjeti će se novac na komunalnim uslugama. Moderne slavine učinkovitije su, pa će vam pomoći smanjiti potrošnju vode i dugoročno uštedjeti novac. One su tu da nam služe, odnosno da nam puste vodu u umivaonik ili sudoper kad nam to zatreba, sve dok ne dođe do toga da pipa, npr. curi, odnosno do bilo kakvog problema koji se manifestira kroz popravak slavine ili zamjenu pipe.

U ovom tekstu saznat ćete više o slavinama ili pipama, njihovim vrstama, načinu funkcioniranja te popravcima i zamjenama istih ako je potrebno. U svijetu s toliko mogućnosti ponekad nam treba malo pomoći u navigaciji! Kod slavina postoji mnogo opcija, značajki, dizajna i funkcija koje možete uzeti u obzir. Razgrađujemo svaki element slavine, objašnjavamo te elemente i uvrštavamo primjere kako bi se mogli odlučiti što želite, a što ne želite.

Što su slavine?

Slavine za vodu su mehanički uređaji kojima otvaramo i zatvaramo dovod vode iz vodovodne mreže prema sanitarijama koje koristimo. Slavine u kućanstvu nalazimo na kadi, tuš kabini, umivaoniku, sudoperu, ali nisu rijetkost ni vanjske slavine, osobito u gospodarskim prostorima, gdje je moguće i potrebno omogućiti dovod vode.

Vrste slavina

Prije nego što se odlučite na kupovinu nove, potrebno je da budete svjesni kako postoje različite vrste te sigurni da baš taj odabir slavine može biti pravi za vas. Nakon što ste sav posao usmjerili na odluku o tome koji je izbor pravi za montažu slavine za vaš dom, određujete cijenu. Izrađuju se od različitih materijala te samim time variraju i kvalitetom, ali i cijenom. Izgledom se kreću od onih najjednostavnijih pa do onih prilično luksuznog izgleda. Što se tiče odabira slavine potrebno je prije svega obratiti pažnju na kvalitetu i funkcionalnost. Vjerovali ili ne, odabir prave vrste slavine za umivaonik u kupaonici ili kuhinjski sudoper problematičniji je nego što ste zamislili. Potrebno je odabrati odgovarajuću slavinu koja ograničava upotrebu vode i također odgovara vašem stilu.

Jedan od kriterija prema kojemu razlikujemo slavine je jesu li one niskotlačne ili visokotlačne. Niskotlačna pipa sasvim je dobar izbor za dovod vode za većinu korisnika i ugrađuje se ako imate niskotlačni bojler.

Razlikujemo slavine i prema sanitariji na koju se postavljaju. Slavine za umivaonik neće biti iste kao one za sudoper, a za kadu će biti prikladnija treća opcija. To je logično iz razloga što je pipa ugrađena na sudoper prilagođena primarno pranju posuđa, dok takav oblik i dimenzije uglavnom nisu potrebne za slavinu u kupaonici, primjerice, na umivaoniku gdje najčešće peremo ruke i obavljamo osobnu higijenu. Naravno, za toplu i hladnu vodu neće biti razlike – kakvu god pipu odaberete, na to možete računati.

Slavine prema načinu ugradnje

1. Slavine u kuhinji

Nadogradnja vaše kuhinjske slavine pristupačan je način za poboljšanje praktičnosti i funkcionalnosti vaše kuhinje. Ovisno o broju rupa i stilu vašeg sudopera, postupak će varirati, ali je i dalje prilično jednostavan. Je li vaša stara kuhinjska pipa vidjela bolje dane? Bez obzira curi li voda ili je jednostavno zastarjela, zamjena kuhinjske slavine među najpopularnijim je "uradi sam" projektima u velikoj shemi cjelovite obnove kuhinje.

Nažalost, nije uvijek tako jednostavno kako zvuči, zamjenjujući staru kromiranu slavinu za onu s trendovskim završnim premazom od brušenog nikla. Cjelokupni zadatak zamjene mogao bi proći bez problema, ali budući da se konfiguracija slavine (i uvjeti ispod sudopera) razlikuju, velika je vjerojatnost da se tijekom postupka naleti na dva ili više problema. Znajući što možete očekivati - i što bi potencijalno moglo poći po zlu, možete izbjeći uobičajene zamke ako se prepozna kada je vrijeme da bacite ručnik i pozovete vodoinstalatera. Odličan sudoper u kuhinji može vam pružiti dobro mjesto za pripremu hrane, pranje posuđa, punjenje lonaca i sastavni je dio glatke pripreme večere. Nema kuhinje bez sudopera, baš poput kuhinjske rasvjete, uređaja, podova, stropova, hladnjaka. Iskreno, soba za vrlo visoko održavanje. Jednako važno kao i sjajni sudoper, treba vam slavina koja je funkcionalna. Pipa za sudoper je, poželjno, dovoljno visoka da omogućuje sipanje vode i u veće posude, lonce, čak i kante, ako imate potrebu za time. Slavine s glavama za raspršivanje i slavine koje sadrže fleksibilna crijeva su odličan izbor za vašu kuhinju. Fleksibilna crijeva su u pravilu na izvlačenje i to se koristi kod većih sudopera. Oni su dizajnirani s mnogim funkcionalnim značajkama i mogu unijeti promjene u vaš prostor da biste si smanjili količinu vremena provedenog na sudoperu.

2. Slavine u kupaonici

Nova slavina izvrstan je način da ažurirate svoju kupaonicu i date joj potpuno novi izgled. Bez obzira popravljate li kupaonicu ili trebate zamijeniti staru ili nepropusnu slavinu, važno je nabaviti slavinu koja odgovara vašem umivaoniku. Što se tiče najboljeg izbora u kupaonici slavina za kadu s tušem je u kupaonicama standard i sigurno vam nije nepoznanica. Ove slavine imaju dva otvora te dolaze u kompletu uz fleksibilna crijeva. Tako da, iz jednog otvora teče voda, a drugi je spojen na cijev s tušem. Vi na samoj slavini možete odabrati iz kojeg otvora želite dovod vode.

3. Slavina s grijačem

Potrebana vam je topla voda, ali nemate bojler? Određene temperature vode mogu se postići uz slavinu s ugrađenim grijačem. Za ugradnju vam prije svega nije potreban bojler, grijač unutar nje samostalno zagrijava vodu i omogućuje vam toplu vodu u kuhinji što je glavna prednost ovakvih sustava. Kod slavina s grijačem također postoje varijacije – možete odabrati zidnu ili slavine na sudoperu, a obje vrste dolaze i u verziji s tušem i u verziji bez tuša.

Slavina s grijačem je, kako samo ime kaže, slavina s ugrađenim grijačem. Za ovu slavinu nije vam potreban bojler, grijač unutar nje samostalno zagrijava vodu i omogućuje vam toplu vodu u kuhinji. Kod slavina s grijačem također postoje varijacije – možete odabrati zidnu ili sudopernu, a obje vrste dolaze i u verziji s tušem i u verziji bez tuša.

4. Slavina s tri izvoda

Dodatan kriterij je broj izvoda. Pipa s tri izvoda vas na prvu može zbuniti, ako ste dosad imali doticaja samo sa slavinama s dva izvoda. Ne dopustite da vas ovakva zamjena slavine zbuni. U konačnici za vas kao korisnika, ishod je isti – imate na raspolaganju i toplu i hladnu vodu. Ono što je bitno je da ne pokušavate spojiti slavinu predviđenu za dva izvoda na mjesto one s tri izvoda. Uvijek radite onako kako je predviđeno u startu ili dogovorite s vodoinstalaterom da vam izvede instalacije onako kako vi želite.

Dizajn slavine

Najčešći dizajni u slavinama koji se koriste u kući su kugla, disk, uložak i kompresija. Ove četiri vrste djeluju i međusobno izgledaju drugačije. Međutim, unatoč raznolikosti, ogromna većina slavina za stanovanje se može ubrajati u jedan od četiri osnovna tipa. To znači da, ako se njihov oblik i stil mogu promijeniti, bilo koje dvije slavine istog tipa radit će uglavnom na isti način i u mnogim slučajevima koriste slične, čak identične dijelove. Ako znate kako funkcioniraju ove vrste slavina, prepoznavanje problema i njihovo popravljanje postaje znatno lakše nakon što ju jednom ugradite.

Kuglične slavine

Kao što im i samo ime kaže, kuglične slavine koriste kuglasti zglob za kontrolu protoka cijevi za toplu i hladnu vodu i prema potrebi ih miješaju. Te je slavine izuzetno lako prepoznati: njima se upravlja pomoću jedne ručke na zaobljenom poklopcu koji je postavljen izravno na vrh izljeva, tako da, ako vaša pipa ima samo jednu ručicu koju možete pritisnuti gore-dolje za podešavanje tlaka vode, a zatim lijevo i desno za podešavanje temperature, ovo je pipa s kugličnim zglobovima.

Pipa s kugličnim zglobovima nalazi se u kuhinjama i ostalim prostorima s velikom upotrebom, česta je u vanjskim prostorima. Gumene podloške su često korištena brtva u mnogim vrstama slavina, ali njihova gumena konstrukcija čini ih sklonima kada se radi o trošenju i koroziji.

Slavine s uloškom

Umetne slavine uvijek su s dvije ručke i uobičajene su u kupaonici. Njihovo je kretanje izuzetno lako prepoznati: ako je ručica pomaknuta gore-dolje dok je okrećete za uključivanje i isključivanje vode, koristite slavinu s uloškom. Ove vrste pipa koriste uložak koji se kreće gore-dolje za kontrolu protoka vode. Što se više uložak podiže, više će se vode odvoditi u komoru za miješanje i veći je pritisak vode koja dolazi iz slavine. Otvaranjem toplih i hladnih uložaka u različitim omjerima kontrolira se temperatura za vodu.

Slavine za disk

Slavine za diskove prilično su nove u usporedbi s ostalim vrstama s ovog popisa i obično se može reći da su jedna od skupljih opcija. Međutim, za to sve postoji dobar razlog: oni su vrlo dugotrajni i pouzdani tijekom dugog vremenskog razdoblja te možete biti sigurni da će vam olakšati sav posao Prepoznavanje slavine s diskom može biti nezgodno - one nalikuju slavinama s kugličnim zglobovima, jer i one imaju samo jednu polugu za upravljanje. Međutim, ova poluga nalazi se na širokom, cilindričnom tijelu, za razliku od kuglastih zglobova gdje je poluga pričvršćena na oblikovanu kapu.

U slavinama za diskove miješa se topla i hladna voda unutar mehanizma s ulošcima. Na dnu ovog uloška nalaze se dva keramička diska koja se podižu i spuštaju za reguliranje protoka. Pokret drške bočno u stranu otvara se s jedne strane više od druge, omogućujući varijacije u temperaturi. Spuštanjem ručke oba diska se guraju prema dolje, prekidajući protok.

Kompresijske slavine

Kompresijske slavine jedna su od najstarijih vrsta koja se i danas često koristi, a uglavnom su popularnije u starijim kućama sa starijim vodovodnim instalacijama. Međutim, kao rezultat toga, oni su i povoljna opcija za proračun, ali ako zanemarimo lošu stranu: skloniji su problemima u usporedbi s nekim drugim vrstama na ovom popisu.

Kompresijske slavine koriste gumene podloške za oblikovanje uske brtve koja zaustavlja protok. Te se slavine općenito mogu prepoznati po dvije ručke. Ručke su često statične i ne pomiču se prema gore ili dolje dok ih rotirate, ali njihova najprepoznatljivija karakteristika je da možete fizički osjetiti kretanje ručke slavine sve čvršće dok se isključuje. Ako je pokret za isključivanje slavine uglađen i zahtijeva ujednačen pritisak, praćen čvrstim i naglim zaustavljanjem, tada gledate slavinu s uloškom. Ako se ručka slavine primjetno stegne što je bliže potpunom isključivanju, tada imate slavinu za kompresijsku podlošku.

Kako ugraditi slavinu?

Ugradnja i zamjena slavine česti su vodoinstalaterski postupci te  za iskusnog vodoinstalatera predstavljaju rutinu. Za nekog manje iskusnog, osobito laika, ovo može predstavljati poteškoću. U konačnici, ako ugradnja ne bude obavljena kako treba, može doći do oštećenja pipe, ali i curenja vode, što nikako ne želite.

Ukratko, potrebno je da ovaj postupak uvijek bude obavljen propisno i prema pravilima struke, čak i u slučaju da ste odlučili biti sam svoj majstor.

Prije početka postupka, bilo bi dobro da od alata za ugradnju i za pričvršćivanje pipe koristite podesivi ključ.

Ugradnja slavine na sudoper nije komplicirana. Sudoperi većinom u startu dolaze s pripremljenim otvorom u koji se postavlja pipa. Nužno je ipak voditi računa o pravilnom spajanju na izvod te o spajanju crijeva na cijevi za toplu i hladnu vodu.

S obzirom da postoje različite vrste slavina (na zidu i umetnute, odnosno one koje se ugrađuju u sudoper ili umivaonik, s dva izvoda, s tri izvoda, s miješalicom, bez miješalice...), nemoguće je navesti jedan univerzalan postupak ugradnje. Ako niste vični tome ili nemate potreban alat, savjetujemo da za pričvršćivanje nove slavine, odnosno za kompletnu zamjenu ili ugradnju, svakako pozovete stručnjaka – vodoinstalatera s iskustvom koji će to obaviti za vas.

Bez obzira trebate li slavinu za umivaonik u kupaonici ili kuhinjski sudoper, u zidu ili pak umetnut, naši stručnjaci imaju dugogodišnje iskustvo u radu s raznim umivaonicima različitih proizvođača, tako da su točno specijalizirani za pravilno instaliranje slavine da biste spriječili curenje i nepotrebne buduće popravke.

Postupak montaže slavine i umivaonika - video

Savjet

Još nešto na što trebate obratiti pozornost, u slučaju da se upuštate u ovaj postupak je želite li slavinu u kupaonici ili kuhinji, da su s miješalicom ili one na kojoj imate posebno ručke za hladnu i toplu vodu te ih, sukladno tome, posebno i otvarate.

Nije rijetkost vidjeti takve slavine i danas, osobito u luksuznim i starijim izdanjima no najraširenija vrsta slavine danas je ona s miješalicom, gdje pomoću jedne ručke otvarate i regulirate odnos tople i hladne vode, odnosno pipa to zamiješa za vas na temelju položaja ručke koji ste odabrali.

Konačan izbor ipak najviše ovisi o vašim željama, preferencijama i sve ono što će se uklapati u vaš život stil. Izuzev nekih objektivnih mogućih prepreka, u pravilu je moguće sve što poželite i što je potrebno, ako se može priuštiti.

Gdje kupiti slavinu?

Slavinu možete kupiti u svakoj specijaliziranoj trgovini sanitarijama, odnosno kupaonskom opremom, a također ih možete kupiti i u većim trgovačkim lancima koji prodaju građevinsku i kupaonsku opremu. Cijena pipe ovisi o kvaliteti izrade, a vaš izbor, uz to, ovisi o vašem budžetu.

U pravilu nećete imati problema s pronalaskom adekvatne slavine za vas, a zatim ćete izbor ipak morati temeljiti na više faktora. Kako smo već naveli, cijena slavine može značajno varirati ovisno koje su vrste u pitanju, nakon toga će vaš budžet odrediti cjenovni rang koji vam je prihvatljiv.

Osim cijene, ako radite zamjenu pipe na već postojećoj sanitariji, to će također utjecati na vaš izbor – ako na umivaoniku ili na zid postavite jednu rupu za cijev, nema smisla da kupujete slavinu koja zahtijeva dvije rupe jer ju nećete moći ugraditi. Čak u samom sudoperu nije toliki problem ni izrezati rupu u metalu, no novi, skupo plaćeni keramički umivaonik nećete rezati.

Ako radite renovaciju i ugrađujete nove sanitarije, držite se pravila da uvijek prvo odaberete sanitarije, npr. umivaonik ili sudoper, a zatim pipu.

Ugradnja slavine – Osijek

Ugradnju slavine u Osijeku za vas će kvalitetno, sigurno i pouzdano ugraditi Vodoinstalater Osijek. Ugradnja pipe standardan je postupak koji naš stručni tim svakodnevno obavlja na području Osijeka i okolice više od dvadeset godina, što je samo po sebi jamstvo kvalitete našeg rada. Obavljamo sve radove vezane za vodu, a zamijeniti slavinu u kuhinji ili kupaonici nam je uobičajen svakodnevni postupak.

Zahvaljujući imperativu kvalitete u radu te brojnim zadovoljnim klijentima kojima smo tijekom godina obavljali ugradnje i zamjene pipa, postali smo vodeći vodoinstalaterski servis u gradu, između ostalog i za uklanjanje i postavljanje slavina ili pipa.

U slučaju da je vaša pipa dotrajala, puna kamenca, ne pruža kvalitetan protok vode, curi ili postoji neki drugi problem s njom koji će vam ometati normalan život, , kontaktirajte nas s povjerenjem putem telefona, e-maila ili Facebooka, a mi ćemo u najkraćem mogućem roku doći, otkloniti problem i vratiti vam mir, svakodnevnu rutinu i siguran dotok tople i hladne vode u vaš sudoper, umivaonik ili kadu.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker