Montaža umivaonika


Umivaonik je vrlo korisna i često korištena sanitarija u svakom kućanstvu i radnom prostoru koji je opremljen sanitarnim čvorom. Sasvim sigurno nismo u potpunosti svjesni koliko često ga koristimo svaki dan. To ne iznenađuje, s obzirom da nema previše razloga da razmišljamo o tome sve dok ne dođe do zaštopanja, kvara ili oštećenja umivaonika.

Umivaonik se ne mora nužno instalirati samo u kupaonici. Često ih nalazimo i u odvojenim toaletima, ali i, primjerice, garažama i radionicama gdje je potrebno s vremena na vrijeme oprati ruke.

Ugradnja umivaonika

Prije ugradnje umivaonika potrebno je obratiti pažnju na nekoliko detalja kako biste dobili točno ono što očekujete - kvalitetan i funkcionalan proizvod postavljen prema profesionalnim standardima i pravilima struke.

Tražite majstora za ugradnju umivaonika? Tu smo za vas, nazovite nas!

NAZOVI

Vrsta umivaonika

Postoji više vrsta umivaonika i svi u pravilu služe istoj svrsi, ali se različito ugrađuju. Ovo ponajprije ovisi o vama i vašim željama - želite li umivaonik na zidu ili da bude postavljen na radnu površinu, odnosno postolje, kao posuda. Naravno, tu nije kraj, postoje još i brojne druge varijacije ovih vrsta umivaonika, ako poželite u vašu kupaonicu unijeti datak luksuza i ekstravagancije.

Dimenzije

Neadekvatna visina česta je greška kada je u pitanju ugradnja umivaonika. Ovo može dovesti do nepotrebnog saginjanja i otežanog korištenja umivaonika. Prije nego što se odlučite za ugradnju umivaonika na zid ili radnu površinu, izmjerite i pronađite odgovarajuću visinu za vas i vaše ukućane. Otprilike 90 centimetara od poda do gornjeg ruba većinom će biti odgovarajuća visina za vas i vaše ukućane, no slobodno ju dodatno prilagodite vašim potrebama.

Također, potrebno je obratiti pozornost i na ostale dimenzije - ukupnu širinu, udaljenost između dovoda i odvoda, razmak poda i ormarića ispod umivaonika (osobito ako imate podno grijanje u kupaonici) i sl.

Vrsta slavine

Prilagoditi slavinu umivaoniku ili umivaonik slavini? I slavine se mogu ugrađivati u zid ili u umivaonik. Ako ste u nedoumici, ovo je najbolje provjeriti s majstorom - vodoinstalaterom, koji će vas posavjetovati o najboljem rješenju za vas.

Što god na kraju odlučili, za ugradnju je bitno da u konačnici umivaonik koji odaberete i slavina za koju ste se odlučili budu kompatibilni. U suprotnom, imat ćete nepotreban trošak.

Napomena: Imajte na umu da postoje različite vrste slavina

Ormarić ispod umivaonika

Vjerojatno ćete željeti ispod umivaonika imati i ormarić. Osim što je praktičan te vizualno upotpunjuje cijelu konstrukciju, ormarić također i skriva cijevi, odnosno sifon te pruža estetsku funkciju umivaoniku, ali i cijeloj kupaonici.

Kada se odlučite za visinu na kojoj će stajati umivaonik, tada gledajte i adekvatan ormarić, ili ga izradite po mjeri. Nemojte visinu umivaonika prilagođavati visini ormarića, velika je šansa da na kraju budte nezadovoljni.

Naravno, ormarić nije nužan. Umivaonik možete postaviti na postolje kakvo god zamislite - drvenu policu, prenamijenjeni stolić, granitnu ploču ili nešto potpuno drugo po vašem izboru što zamislite, a da će se kvalitetno uklopiti u predviđeni prostor.

Ugradnja umivaonika - postupak

Postupak ugradnje umivaonika u kupaonici na zid ili postolje nije težak i kompliciran zadatak. Ipak, da biste to obavili kako treba, potrebno je sve uraditi prema pravilima struke. Važno je da je prije postavljanja umivaonika sve spremno sa strane instalacija, odnosno cijevi za dovod i odvod.

Prvih pet koraka odnosni se na skidanje starog umivaonika, ako je u pitanju zamjena. Ako prethodno nije bilo umivaonika tamo gdje ga postavljate, krećete od šestog koraka.

1. Zatvoriti dovod vode

Sam umivaonik nema puno veze s dovodom vode, no slavina ima. Ako je u pitanju slavina koja ide u umivaonik i trebate i nju skinuti, obavezno prethodno zatvorite dovod vode.

2. Skinuti sifon

Pomoću kliješta odvrnite i uklonite sifon ispod umivaonika. Budite oprezni, u sifonu može biti zaostale prljavštine i neugodnih mirisa.

3. Odvrnuti vijke

Umivaonik je pričvršćen za zid vijcima, stoga ih treba odvrnuti kako biste ga mogli nesmetano skinuti sa zida.

4. Izvaditi cijevi

Ako imate slavinu koja je ugrađena u umivaonik, tada imate i cijevi koje vode u njega. Te cijevi potrebno je odvrnuti i izvaditi ih.

5. Ukloniti stare vijke

Nakon skidanja umivaonika u zidu su ostali vijci na koje je bio postavljen. Ako su dimenzije novog umivaonika drukčije i zahtijevaju nove vijke, stare obavezno uklonite da ne smetaju.

6. Bušenje novih rupa za vijke

Pažljivo izmjerite potrebne dimenzije te izbušite nove rupe za vijke i učvrstite tiple. Prilikom bušenja idealno bi bilo koristiti svrdlo namijenjeno za bušenje pločica kako ne bi došlo do nepotrebnog oštećenja pločica.

7. Postavljanje novih vijaka i tipli

Umetnite nove vijke i tiple. Za pričvršćivanje vijaka najbolje je da koristite odvijač ili papagajke. Navoj u konačnici treba viriti oko 5 cm iz zida.

8. Postavljanje umivaonika

Postavite umivaonik na vijke, zatim postavite podloške i matice i zategnite umivaonik. Prije toga zabrtvite umivaonik sa stražnje strane i pomoću libele se uvjerite da stoji ispravno.

9. Brtvljenje navoja ventila

Zabrtvite navoj kutnog ventila pastom za brtvljenje i omotajte ga trakom te ga postavite u zid.

10. Postavljanje sifona

Postavite sifon i pričvrstite ga. Idealno bi bilo staviti potpuno novi sifon, a ne onaj koji ste skinuli sa starog umivaonika.

11. Montiranje slavine

Ako imate slavinu koja se ugrađuje u umivaonik, sada ju montirajte i priključite na predviđene cijevi. Ovo uključuje i montiranje samih cijevi prema uputama proizvođača i pravilima struke.

12. Otvorite dovod vode

Odvrnite dovodni ventil, vaš umivaonik spreman je za upotrebu.

Ugradnja umivaonika - Osijek

Ugradnja umivaonika u Osijeku zahvat je koji smo kao Vodoinstalater Osijek dosad obavili nebrojeno puno puta, na zadovoljstvo puno postojećih i novih korisnika naših usluga. Svjesni smo koliko često će se ugrađeni umivaonici koristiti, stoga se uvijek držimo maksimuma kvalitete rada.

Jednostavno, umivaonici mogu biti zidni ili na postolju ili neka treća opcija koju korisnik poželi, ali što se nas tiče, uvijek treba pažnju posvetiti kvaliteti ugradnje i sigurnosti za upotrebu. Ovoga se uvijek držimo i to nam je izuzetno važno, a to su prepoznali i naši korisnici koji nas učestalo preporučuju dalje.

Ako je umivaonik na popisu novih stvari kojima želite obogatiti svoju kupaonicu i dom, kontaktirajte nas s povjerenjem.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker