Popravak slavine


Jednoručne miješalice vrlo su praktične slavine koje se sasvim uobičajeno nalaze u kućanstvima i poslovnim prostorima. Jednako se koriste i u kupaonici i u kuhinji, a volimo ih zato što su vrlo jednostavne za korištenje i doslovno jednim pokretom ruke možemo odabrati temperaturu i intenzitet protoka, odnosno tlak vode kakav trebamo. Iako se i dalje koriste slavine s dvije ručke, u puno slučajeva i u luksuznim varijantama, najčešće ćemo se ipak u današnje vrijeme sresti s jednoručnim miješalicama.

Ipak, poput svega drugog, i one su podložne zubu vremena, mehaničkim kvarovima te najvećem neprijatelju sanitarija – kamencu. Kako biste riješili situaciju, najčešće ćete trebati pomoć vodoinstalatera, odnosno popravak slavine ili njenu zamjenu.

Možda ćete prvo čak pomisliti na zamjenu slavine, no ne treba brzati sa zaključcima – slavina se u dosta slučajeva može i popraviti.

Trebate pomoć majstora za zamjenu slavine? Nazovite nas!

NAZOVI

Znakovi kvara na slavini

Jedan od znakova potencijalnog problema s miješalicom je otežano ili jako teško pomicanje ručice ili zapinjanje prilikom pomicanja. Ispravna miješalica treba se pomicati lagano i glatko, bez zapinjanja i ribanja.

Drugi znak potencijalnog kvara je očit – pipa curi, često također uz zapinjanje i teško okretanje u stranu. S obzirom da se unutar miješalice odvija reguliranje tople i hladne vode, ako dođe to kvara na kartuši unutar slavine, moguće je da će sama ručka biti vruća.

Kamenac će nam zadavati glavobolje čak i ako je s pokretnim dijelovima pipe sve u redu. Ako se ona ne održava redovito, kamenac će se početi nakupljati i s vanjske strane, a posebno ćete ga primijetiti na mrežici za slavinu jer će vam protok vode tada postati neravnomjeran, odnosno mrežica je u određenoj mjeri zaštopana i ne propušta vodu kako bi trebala.

Dobra stvar je što je ovo iznimno lako riješiti čak i u kućnoj radinosti. Dovoljno je samo kliještima odvrnuti mrežicu, ali pažljivo, da ju ne oštetite, te ju očistiti od kamenca. Ovo vrlo lako možete i namakanjem u limunskoj kiselini, alkoholnom octu ili nekom drugom sredstvu za čišćenje kamenca.

Ako iz bilo kojeg razloga ne možete odvrnuti mrežicu, potrebno je obratiti se majstoru.

Popravak slavine samostalno

Popravak slavine u kupaonici ili kuhinji samostalno može se obaviti bez problema, uz uvjet da znate što radite te poznajete strukturu i način funkcioniranja slavine. Ovo nije teško, no nikako to ne preporučujemo ako se ne razumijete u vodoinstalatersku struku ili bar donekle u kućne popravke. Potrebno je postupak obaviti pažljivo.

Ako je došlo do toga da vaša miješalica zapinje ili curi, ako znate što radite i odlučite se na samostalni popravak miješalice, donosimo nekoliko koraka za to.

Popravak slavine - postupak

1. Korak – zatvaranje ventila

Kako biste mogli krenuti s postupkom, obavezno je prije rada na slavini zatvoriti oba ventila. Ovo je potrebno da ne bi došlo do curenja vode i poplave. U slučaju da ste ranije utvrdili problem ili kvar na slavini, velika je vjerojatnost da ste ventile već zatvorili, no ako kojim slučajem niste, sad to učinite. Ventili se najčešće nalaze ispod umivaonika ili negdje sa strane. Ako ih ne vidite na prvu, pratite kamo idu dovodne cijevi iz umivaonika i doći ćete do njih.

2. Korak – skidanje čepića/poklopca

U sljedećem koraku morate skinuti mali poklopac, odnosno čepić s prednje strane slavine, onaj na kojem je crvenom i plavom bojom označena vruća i hladna voda, da biste mogli pristupiti vijeku. Najlakše ćete to učiniti odvijačem, iglom ili nožićem, odnosno nečim tankim. Ukoliko je pipa starija i u njoj ima kamenca, skidanje može ići teže, no uspjet ćete. Bitno je pripaziti da se pritom ne ošteti čepić ili slavina.

3. Korak – odvrnuti vijak

Nakon što ste skinuli čepić, imate pristup vijeku unutar slavine koji je sad potrebno odvrnuti. Vijak možete ga odvrnuti odvijačem ili imbusom, ovisno o tome kakav je vijak u pitanju.

4. Korak – skidanje otvarača

Sad kad ste odvrnuli vijak, možete skinuti ručku, odnosno otvarač. Ovo vjerojatno neće ići lagano, no uspjet ćete okrećući otvarač u stranu i prema gore.

5. Korak – skidanje rozete

Nakon toga, sljedeći korak je skidanje rozete – ukrasnog prstena. To se može ponekad i rukom, no ako kojim slučajem ipak ne uspijete, učinite to kliještima. Pripazite da ne oštetite rozetu. Možete ju prije odvrtanja kliještima omotati krpom.

6. Korak - odvrtanje glavnog prstena

Nakon skidanja rozete, vrijeme je da odvrnete glavni prsten kako biste došli do kartuše. Da biste uspjeli, najbolje je ovo učiniti kliještima ili odgovarajućim ključem.

7. Korak – izvaditi kartušu

Došli ste do kartuše i sad ju možete lagano izvaditi. Velika je šansa da ćete odmah vidjeti tragove i naslage kamenca. Ukoliko je kartuša oštećena ili dotrajala, najbolje rješenje je zamijeniti ju novom. Ovo nije velik trošak, a riješit će vam problem curenja vode. S obzirom da je u pitanju relativno povoljna investicija, bolje je staviti novu kartušu nego pokušavati osposobiti i očistiti staru jer je i kartuša, a i sama slavina, stvar koja ima svoj rok trajanja.

8. Korak – vratiti sve kako je bilo

Nakon svega, pažljivo vratite sve na svoje mjesto i zavrnite kako je bilo. Ne zaboravite odvrnuti oba ventila na kraju. Nakon što završite vaša pipa više ne bi trebala curiti, a također ćete osjetiti i da ručku miješalice sad možete puno lakše okretati, bez poteškoća i zapinjanja. Zamijeniti slavinu nije teško, no potrebno je da se zamjena ili popravak obave pažljivo i po pravilima struke.

Gdje kupiti slavinu u Osijeku?

Slavinu ćete bez problema naći u svakoj trgovini koja se bavi prodajom sanitarija, kao i u većim trgovinama koje prodaju asortiman za dom ili građevinski materijal. Izbor je često dosta velik, kao i raspon cijena, no vama je potrebno da odaberete odgovarajuću slavinu za vaš izvod u kupaonici, kuhinji ili vanjsku slavinu. Ukoliko imate nedoumica oko ovoga, najbolje je obratiti se vodoinstalateru za savjet i pomoć, a uglavnom će se moći i s njim dogovoriti da on kupi odgovarajuću slavinu za vas i sve ostalo još što je potrebno.

Popravak slavine - Osijek

Popravak slavine u Osijeku Vodoinstalater Osijek obavlja već desetljećima, i to ne samo popravak, nego i zamjenu miješalica, ali i ostalih tipova slavina. To je jedan od učestalih vodoinstalaterskih radova kojima smo pomogli brojnim korisnicima na području Osijeka i okolice te cijele županije.

Ako ste na području grada Osijeka i okolice i trebate pomoć, slavina curi ili je oštećena kamencem i nema dobar protok vode te se treba zamijeniti, Vodoinstalater Osijek će vam začas u potpunosti riješiti situaciju. Samo nas kontaktirajte s povjerenjem.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker