Ključ za odzračivanje radijatora


Ključ za odzračivanje radijatora može biti vrlo koristan alat kada dođe do situacije s kojom se dosad u životu niste možda susreli – zrakom nakupljenim u našem sustavu grijanja, odnosno radijatorima.

Hladno vrijeme nikoga ne štedi, a sustav grijanja u stanu, kući, pa i poslovnim prostorima, jedini je spas od hladnoće i preduvjet za ugodan i produktivan boravak unutra. Nažalost, kao i sa svakim sustavom, i s grijanjem ponekad dođe do problema koje je onda potrebno rješavati. Često će za te probleme trebati znanje, iskustvo i profesionalni alat stručnjaka.

Ipak, može se dogoditi i to da je sve što vam treba zapravo jedan mali, ali vrlo koristan komad alata – ključ za odzraku radijatora.

Ključ za radijator - vrste

Postoji više različitih vrsta ključeva koji se koriste za rad na radijatorima. Nemaju svi istu namjenu. Ako istražujete ili nabavljate ključ za radijator, bitno je da znate da postoje i veći ključevi čija je namjena, primjerice, montiranje radijatora, odnosno povećanje radijatora dodavanjem dodatnih dijelova.

Ako imate problem sa zrakom u radijatorima, vama treba baš ključić za odzračivanje radijatora.

Ključić koji se koristi za odzračivanje radijatorskog sustava malih je dimenzija, uglavnom svega 2 do 3 centimetra duljine. Izuzetno je lagan i jednostavan za uporabu. S jedne strane je dio za koji ga uhvatite i kojim ga okrećete, dok je s druge strane utor koji ide u radijator. Ključ za odzraku prepoznat ćete baš po tom specifičnom četvrtastom utoru.

Vrlo je bitno navesti da se ne odzračuje svaki radijator ključićem. Neki radijatori, posebno oni novije proizvodnje, imaju ugrađene automatske ventila koji samostalno uklanjaju višak zraka iz njih.

Ako vi imate onaj drugi tip radijatora iz kojeg se zrak uklanja manualno, tada će vam trebati ključ za to.

Univerzalni ključ za radijator

Moguće je da naiđete i na višenamjenski, odnosno univerzalni ključ s dva, tri ili četiri kraka od kojih jedan služi za odvrtanje ventila za odzračivanje na radijatoru, dok ostali krakovi na vrhu sadrže ključ za drugu namjenu. Imajte na umu da ćete teško naći ključ koji možete iskoristiti za baš sve radnje koje vam padnu na pamet s radijatorima, ali odzračivanje neće biti problem.

U nedostatku ključa, ventil možete odvrnuti i kliještima, odnosno kombinirkama, no budite oprezni da ga ne oštetite. Uvijek je bolje rješenje imati adekvatan ključ.

Ključ za odzračivanje – cijena

Kad je u pitanju ključić za odzraku radijatora, cijena nikad neće predstavljati problem, u to možete biti sigurni. S obzirom na to da im se cijena kreće u iznosima od oko 2-3 kn prosječno, kupovina ovog proizvoda vjerojatno će vam biti najpovoljnija investicija kad uzmete u obzir iznos koji plaćate u odnosu na opseg problema koji ćete riješiti njime.

Naravno, kad je u pitanju cijena, ima i nešto skupljih varijanti, ovisno o kvaliteti materijala i same izrade, a hoćete li se odlučiti na takvu varijantu, najviše ovisi o vašim preferencama.

Gdje kupiti ključić za radijator?

kljucevi za odzracivanje radijatora

Ako se pitate gdje kupiti ključić za radijatore, tu nećete imati problema.

Ključić je moguće kupiti u bilo kojoj trgovini građevinskim materijalom, alatom te višenamjenskim trgovinama koje se bave prodajom različite opreme za kućanstvo, odnosno velikim robnim lancima.

Radijatorski ključić također je dostupan i online, odnosno možete ga kupiti putem različitih web trgovina, a cijena je uglavnom podjednaka svuda.

Ključ za odzračivanje radijatora – Osijek

Ključ za odzraku radijatora možete kupiti i u Osijeku. Dostupan je u brojnim trgovinama, a nećete pogriješiti ako ga potražite u većim trgovinama koje prodaju kupaonsku opremu, radijatore, alat i opremu i uređaje slične tematike.

Zaključak

Ako imate odgovarajući ključić te dovoljno samopouzdanja i znanja, neće vam biti problem riješiti se suvišnog zraka iz vašeg sustava za grijanje.

Obratite pozornost samo na vlastitu sigurnost – zrak i voda u radijatorima mogu biti vrući i opeći vas. Pripremite obavezno i posudu za vodu i krpu te nemojte previše naglo odvrtati ventil.

Ako nemate adekvatan ključ, neće biti problem nabaviti ga jer su vrlo dostupni i vrlo jeftini.

Ako, pak, odzračivanje nije nešto što želite sami raditi, Vodoinstalater Osijek stoji vam na raspolaganju.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker