Montaža bidea


Ako krenete nabrajati sanitarije koje imate u vašem kućanstvu, posebno u kupaonici, bide se možda neće naći na popisu. Iako se ne radi o novotariji u svijetu kupaonske opreme, nego o sanitariji koja postoji već više stoljeća, ne možemo reći da u novije vrijeme pripada skupini esencijalne kupaonske opreme.

Ipak, ne može se poreći – bide je korisna i praktična stvar koja može poboljšati kvalitetu svakodnevnog života korisnika, kao i pružiti vam dodatnu mogućnost održavanja higijene tijela u vašem domu.

U ovom tekstu pojasnit ćemo detaljnije što je bide, čemu služi te kako se obavlja ugradnja bidea.

Što je bide?

Odgovor na pitanje „što je bide?“ prilično je jednostavan – bide je kupaonska sanitarija primarno namijenjena osobnoj higijeni. Ipak, način za što i kako ćete ga primjenjivati ovisi isključivo o vama. Izgledom i dimenzijama podsjeća na wc školjku, no namjenom je daleko od nje, iako se najčešće nalazi njoj u blizini.

Popularna je i ideja da je bide „umivaonik za malu djecu“, što nije samo po sebi točno, no ništa vas ne sprječava da ga koristite u tu svrhu. Svakako u pravilu i na bideu imate na izbor i toplu i hladnu vodu, a i principom korištenja najviše podsjeća na umivaonik.

Ipak, primarna svrha zbog koje je bide nastao još u 17. stoljeću u Francuskoj, odnosno odgovorna pitanje čemu služi bide,  je potreba za većom razinom osobne higijene, s naglaskom na intimnu higijenu.

Kako je vrijeme prolazilo, mijenjali su se i trendovi, stoga je napredovalo i održavanje svakodnevne higijene, što je postalo i standard u današnje suvremeno doba. Bidei su, stoga, izgubili primat u korištenju u modernim kupaonicama, no i dalje postoje i ugrađuju se jer omogućuju brzo i jednostavno pranje nogu, depiliranje i druge slične svrhe.

Najčešće se postavljaju u kupaonicu, blizu wc školjke, radi sveukupnog sklada sanitarija u kupaonici.

Male dimenzije prednost su za bide pri donošenju odluke o ugradnji istoga u kupaonicu, a jednostavnost korištenja može značajno olakšati svakodnevno funkcioniranje i higijenu. Na bideu se nalazi slavina za hladnu i toplu vodu, a s obzirom da se nalazi nisko postavljeno, lagano mu je pristupiti i koristiti ga. U većini slučajeva u kupaonici će se naći prostora za bide.

Vrste bidea

Kad govorimo o vrstama bidea, primarno ih dijelimo na sljedeći način:

Prema materijalu izrade, bidei se uglavnom izrađuju od keramike. U nekim situacijama, doduše rijetko, naići ćete, na primjer, na metalni ili čak stakleni bide.

Osim klasičnih bidea, možete pronaći i takozvani wc bide, odnosno wc školjka koja ujedno ima i funkciju bidea, a također se može naići čak i na wc dasku s funkcijom bidea. Ipak, najčešće ćete se susretati s klasičnim keramičkim bideima, češće stojećim nego visećim.

Kako god okrenete, odlučit ćete se za bide kakav vam bude najviše odgovarao. Nema razloga da se ustručavate bilo kojeg rješenja koje vam može podići svakodnevnu kvalitetu života.

Ugradnja bidea

Ugradnja bidea nije previše kompliciran vodoinstalaterski postupak. Za ugradnju će vam trebati odgovarajući alat, ali i znanje o postupku koji planirate obaviti. Ako imate sve što je potrebno, ovaj postupak može biti daleko brži i jednostavniji za vas.

1. Korak

Ugradnja bidea nije previše kompliciran vodoinstalaterski postupak. Za ugradnju će vam trebati odgovarajući alat, ali i znanje o postupku koji planirate obaviti. Ako imate sve što je potrebno, ovaj postupak može biti daleko brži i jednostavniji za vas.

2. Korak

S obzirom da bide nije sanitarija koju svatko ugrađuje u svoju kupaonicu, moguće je da nemate prethodno pripremljen odvod za njega. U tom slučaju prvi korak bit će postavljanje cijevi za odvod i sifona te spajanje s odvodom wc školjke. Uz spajanje na kanalizaciju,  također je potrebno osigurati i izvod dovoda vode na koji ćete spojiti bide. Napominjemo da ovo ne spada u sferu poslova koje bi trebao obavljati laik, odnosno osoba koja nije upoznata s vodoinstalaterskom strukom.

3. Korak

Sljedeći korak bit će priprema rupa u podu i postavljanje tipli na koje ćete postaviti bide.

4. Korak

Treći korak je postavljanje bidea na tiple i učvršćivanje vijcima za pod. Obično je za bide dovoljno učvrstiti ga da se nimalo ne pomiče, ali ne prečvrsto da ne dođe do oštećenja keramike.

5. Korak

Nakon što je ugradnja bidea obavljena, postavljaju se fleksibilna crijeva i slavina za bide za hladnu i toplu vodu i spaja na dovod vode. Slavina se ugrađuje na bide u predviđeni otvor, koji može biti i s gornje i s unutarnje strane.

6. Korak

Ako ste došli do ovog koraka, ugradnja slavine i bidea te spajanje na dovod vode su obavljeni. Preostaje još silikonirati rubove bidea kako ne bi došlo do curenja vode u kupaonici.

Treba uzeti u obzir da je za ugradnju bidea, kao i za zamjenu istog, potrebno imati nešto znanja i, po mogućnosti, iskustva. To što prema gore navedenim koracima djeluje prilično jednostavno ne znači da ništa ne može poći po zlu, stoga nema mjesta neoprezu i „lako ćemo“ pristupu. Ugradnja bidea uključuje korištenje alata te rad s dovodom i odvodom vode i potrebno je poduzeti mjere kako ne bi došlo do problema prilikom, a i nakon ugradnje, kao što je curenje vode i poplavljivanje vašeg ili čak susjedovog stana.

Gdje kupiti bide i koja je cijena?

Na tržištu možete naći više različitih modela bidea. Nasuprot goloj funkciji, bide danas ima i estetsku funkciju te dodatno upotpunjuje izgled kupaonice. Ako je ugradnja bidea opcija za vas, savim sigurno ćete se odlučiti za model koji, osim što je kvalitetan, izgleda atraktivno. Ugradnja u pod ili na zid, to ćete odlučiti sami prema vlastitim željama.

Činjenica je da bide koji se ugrađuje na zid izgleda atraktivnije te je lakše očistiti prostor u kupaonici oko njega. S druge strane, stojeći bide nešto se jednostavnije ugrađuje.

Što god odlučite, bide treba biti kvalitetan, kao i svaka druga sanitarija za koju želite da vam služi dugo godina. Prilikom odabira dimenzija vodite računa da imate dovoljno mjesta za njega u kupaonici, osobito ako je u pitanju manja kupaonica.

Ugradnja bidea – Osijek

U gradu Osijeku bidei su i dalje vrlo prisutni i u popriličnoj mjeri se popravljaju, zamjenjuju novima te se ugrađuju i u novogradnje, a korisnici ih često dodaju svojim kupaonicama prilikom renoviranja. Vodoinstalater Osijek je tim koji ima puno iskustva u ugradnji bidea i sličnih sanitarija, s obzirom da na području Osijeka, kao i Osječko-baranjske županije, radimo, popravljamo i ugrađujemo već više od dvadeset godina.

Ako ste odlučili svoju kupaonicu oplemeniti korisnom sanitarijom kao što je bide, bit će nam zadovoljstvo ugraditi ga za vas kvalitetno, sigurno i pouzdano.

Slobodno nas kontaktirajte na broj telefona, e-mail ili Facebook stranicu, a na nama je da opravdamo vaše povjerenje i da ugradnja bidea za vas bude izvedena savršeno kvalitetno.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker