Ugradnja wc školjke


Ugradnja svake sanitarije znači implementaciju nečeg novog u naš dom, čime nastojimo poboljšati kvalitetu svakodnevnog života i iskustvo korištenja sanitarija u svakodnevnoj rutini. Wc školjka jedna je od tih esencijalnih sanitarija u našim životima.

Ugradnja wc školjke jedan je od postupaka gdje je kvaliteta odrađenog posla, uz kvalitetu same školjke, ključna za kvalitetno iskustvo i doživljaj, s obzirom da ju koristimo svakodnevno.

Bez obzira na to radite li inicijalnu ugradnju u novi stan ili kuću ili radite zamjenu wc školjke, montažu treba obaviti odgovorno i kvalitetno jer u suprotnom može doći do problema koji će vam samo narušiti svakodnevnu rutinu te vremenski oduljiti i financijski otežati samo postavljanje wc-a. Vjerujte nam, ako se ne odradi kako treba, bit će vam, u najmanju ruku, zanimljivo. U kupaonici ipak svi želimo imati potpuno funkcionalne sanitarije, osobito ovako važne kakva je wc školjka.

U nastavku teksta približit ćemo vam kakve sve wc školjke postoje, jedan od postupaka njihove ugradnje te mjere opreza koje trebaju biti ispoštovane tijekom postupka.

Trebate pomoć stručnjaka ili savjet? Nazovite nas!

NAZOVI

Vrste wc školjke

Kad govorimo o vrstama wc školjki, na tržištu ih ima više, a razlikuju se cijenom, kvalitetom, izgledom i načinom ugradnje. Wc školjke danas više nisu samo nužno potrebna sanitarija, nego i estetski korisna i ugodna komponenta koju, između ostalog, biramo i da bi se dizajnerski uklopila u prostor i ostale elemente kupaonice.

Wc školjke primarno dijelimo na:

Stojeće wc školjke

Stojeće wc školjke tradicionalnije su i uobičajene su u većini domova. Svi smo se susreli s njima i kad govorimo o wc školjkama, najčešće pomislimo upravo na ovu vrstu. Prednost ovog tipa školjki je ta da ih je moguće relativno brzo montirati ili demontirati, u slučaju curenja vode ili bilo kakvog drugog kvara.

Viseće wc školjke

Viseće wc školjke ugrađuju se direktno na zid tako da ne dodiruju pod, što omogućuje lakše čišćenje prostora oko i iznad same školjke, a uz to izgledaju i vrlo atraktivno. Uz odabir odgovarajućeg dizajna, ovakve školjke mogu značajno dizajnerski izmijeniti izgled vaše kupaonice ili toaleta. Montaža wc-a na zid također je sve popularnija i u poslovnim prostorima te u procesima renoviranja i adaptacije kupaonice.

Cijene wc školjke

Wc školjke cijenom mogu, ali i ne moraju varirati, no uz malo pozornosti, primijetit ćete da među njima postoji razlika u kvaliteti izrade te same keramike. Naravno, jeftiniji proizvod ne mora nužno biti i manje kvalitetan, no svakako je potrebno obratiti pozornost na vrstu keramike.

Izbor školjke

Kad govorimo o izboru wc-a, ne smijemo zanemariti još jedan sastavni dio  sustava toaleta – vodokotlić. O vodokotlićima smo više pisali u našem blogu vezanom za popravak vodokotlića. Kako smo naveli, možete odabrati vanjski zasebni kotlić te monoblok , koji je postavljen na wc školjku, ili čak ugradbeni kotlić koji je smješten unutar zida i vrlo atraktivno izgleda u kombinaciji s visećom wc školjkom.

Ne treba zanemariti ni jedan bitan i nezaobilazan dio svake wc školjke – wc dasku. Loša i nekvalitetna daska pružit će vam neugodno iskustvo korištenja čak i ako je sama školjka vrlo kvalitetna i kvalitetno ugrađena. Izbor je na vama – drvena, plastična ili čak mekana daska na bazi plastike i pjene.

U konačnici, vaš izbor toaleta ovisit će o vašim željama i preferencijama te trendovima koje možete, ali i ne morate pratiti, no morat ćete izdvojiti malo vremena i razmisliti što i kako možete i želite jer postoje razne atraktivne solucije poput wc školjke bez ruba i ostalih inotvativnih dizajnova.

Kako odabrati wc školjku?

Odabir wc-a ovisit će o gore navedenim stavkama, ali i o mogućnostima koje vam pruža vaša kupaonica ili prostor koji želite koristiti kao toalet. Iz tehničkih razloga možda neće uvijek biti moguće ugradnju obaviti na način na koji ste vi to zamislili, no u konačnici je najbolje posavjetovati se s majstorom vodoinstalaterom koji će vam predložiti najbolje rješenje i objasniti što se može napraviti u danim uvjetima i okolnostima, a što ne.

Tek nakon što utvrdite sve činjenice, krenite u nabavku nove wc školjke kako ne bi kasnije nešto pošlo u krivom smjeru. Kad sve parametre uzmete u obzir, znat ćete koji izbor će biti najbolji za vas.

Montaža wc školjke - Video

Postupak ugradnje wc školjke

Ugradnja wc školjke, ako znate što radite i imate sav potreban alat, ne traje dugo. Otprilike sat vremena dovoljno je da se sve obavi, a u rukama iskusnog majstora postupak će vjerojatno trajati i kraće. Bez obzira radite li sami ili to za vas odrađuje majstor, posao mora biti obavljen po propisima i kvalitetno.

Priprema za postavljanje wc školjke

Kao i u svakome poslu dobra priprema je pola posla, tako je i kada radite postavljanje wc školjke bitno je imat spreman alat i materijale. Idealno bi bilo da od alata imate bušilicu te standardne ručne alate u kućanstvu poput odvijača, ključeva te podesivog ključa, kako bi se posao uspješno obavio. Može se i bez njega, ali činjenica je da je za vodoinstalaterske poslove podesivi ključ jedan od glavnih alata.

Alat za postavljanje wc školjke

Materijal za postavljanje WC školjke

Niže u koracima donosimo u koracima uklanjanje  i postavljanje.

1. Korak

Zavrnite ventil za vodu kao biste onemogućili dovod vode u vodokotlić, a zatim povucite vodu da se kotlić isprazni.

2. Korak

Ispraznite wc školjku i vodokotlić. Najbolje je preostalu vodu isprazniti u posudu koju ćete imati sa strane.

3. Korak

Odvrnite vijke vodokotlića i odvojite ga od wc-a, odnosno uklonite ga sa strane tako da vam ne smeta u daljnjem postupku.

4. Korak

Odvrnite matice na dnu wc-a kako biste ju mogli ukloniti. Za ovaj korak idealno bi bilo koristiti podesivi ključ da biste što lakše to obavili.

5. Korak

Uklonite staru wc školjku, a zatim i sve što je preostalo od nje. Potrebno je da na podu ne bude nikakvih preostalih materijala od stare wc biste osigurali čistu podlogu za montažu nove školjke i nesmetano krenuli dalje s postupkom.

6. Korak

Prije nego što započnete s montažom samog wc-a, postavite brtvu, odnosno brtveni prsten, na odvod (podni ili zidni). On služi da spriječi curenje vode i potrebno je da bude kvalitetno i pažljivo postavljen. Ako je ovo pravilno obavljeno, na podu neće biti tragova curenja vode iz wc-a jednom kad je postupak završen.

7. Korak

Postavite wc školjku na tiple. Imajte na umu da ovaj korak zahtijeva i nešto ciljanja, stoga ne bi bilo loše da vam netko pomogne pritom. Dakle, u ovom koraku je potrebno istovremeno precizno postaviti wc školjku na tiple i na odvod, tako da točno nasjedne na rupu za odvod. Rupe za pričvršćivanje wc-a ćete morati izbušiti u podu ako se već tamo ne nalaze ili ne odgovaraju vašoj novoj školjci.

8. Korak

Učvrstite wc školjku zavrtanjem vijaka tako da stoji čvrsto i nepomično. Za pričvršćivanje nemojte koristiti previše snage, odnosno pazite da ne pretjerate pri zavrtanju jer prečvrsto zavrtanje može dovesti do pucanja keramike. Školjka mora biti čvrsto postavljena da se ne miče, a opet ne presnažno pritegnuta da dođe do oštećenja.

9. Korak

Zadnji korak je spojiti vodokotlić na wc školjku te odvrnuti ventil za vodu kako biste omogućili dovod vode. Pazite na kraju postupka i na kotlić da je pričvršćen kako treba. Ako je sve odrađeno prema pravilima i smjernicama vodoinstalaterske struke, nakon ovog koraka imat ćete potpuno funkcionalnu novu wc školjku.

Napominjemo da, iako ovako opisana ugradnja wc kotlića i školjke ne izgleda komplicirano, postupak zahtijeva nešto znanja i vještine i ne preporučujemo da učinite to sami ako to nemate, kao i potreban alat.

U postupku smo opisali ugradnju stojeće wc školjke. Ugradnja viseće wc školjke ipak zahtijeva nešto više znanja i vještine i naša je preporuka da ju uvijek ugrađuje stručnjak – vodoinstalater kako bi sve funkcioniralo kako treba.

Gdje kupiti wc školjku u Osijeku?

U gradu Osijeku kupaonska oprema dostupna je u brojnim specijaliziranim trgovinama, ali i u većim trgovačkim lancima šireg izbora asortimana unutar kojeg se nalazi i oprema za kupaonicu, odnosno sanitarije.

Nećete imati problema s pronalaskom wc školjke koja će biti idealan dodatak vašoj kupaonici, no da biste bili sigurni da će vam baš ona odgovarati, bitno je da znate točno što želite i koje su vam financijske mogućnosti te uvjeti po pitanju prostora i instalacija. Dakle, morat ćete prije konačne odluke ipak malo razmisliti.

Kad je u pitanju ugradnja wc-a, cijena može, ali i ne mora presuditi. Kvaliteta keramike kriterij je koji se također ne smije zanemariti i može vam uštedjeti puno problema prilikom čišćenja i održavanja školjke.

Naravno, može se naći i kvalitetna školjka za manje novca, samo se treba potruditi ispitati sve ponude na tržištu, no to je na vama i vremenu koje ste spremni izdvojiti.

Ukratko, školjka treba biti primjerene kvalitete kako se ne bi već kroz godinu-dvije dogodio problem i kako ne biste u kratkom roku nakon ugradnje već morali zvati vodoinstalatera da intervenira.

Montaža wc školjke – Osijek

Kad je u pitanju montaža wc školjke u gradu Osijeku, Vodoinstalater Osijek na sceni je već više od dvadeset godina. Našim klijentima obavljamo montažu wc-a i ostalih sanitarija te popravke i zamjene istih. Uz standardne, ugrađujemo i wc školjke na zid.

U našem radu vodi nas imperativ kvalitete neovisno o veličini i opsegu posla koji obavljamo. Naši zadovoljni klijenti glavni su pokazatelj visoke kvalitete obavljenih ugradnji sanitarija, a njihove preporuke dokaz su i jamstvo povjerenja da ćemo jednako sve isto obaviti i za vas.

Ukratko, ako su vam potrebne bilo kakve vodoinstalaterske usluge, uključujući i montažu wc školjke, slobodno nas kontaktirajte na br. telefona, putem e-maila ili putem naše Facebook stranice. Važno je da na kraju vi budete potpuno zadovoljni i da vaša nova wc školjka funkcionira besprijekorno u kupaonici ili toaletu.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-markercrossmenu