Čišćenje wc školjke od kamenca


Čišćenje wc školjke od kamenca moguće je obaviti raznim sredstvima. Mnoga lako dostupna i cjenovno povoljna sredstva vrlo su učinkovita protiv kamenca.

Ipak, treba biti oprezan, osobito ako se radi se nagrizajućim sredstvima i kiselinama. Nemojte uzimati zdravo za gotovo da su svako abrazivno sredstvo ili kiselina pogodni za keramiku vaše wc školjke. Ako ne znate što radite, možete pogoršati situaciju, odnosno oštetiti wc školjku, sifon ili odvodnu cijev.

Čišćenje kamenca

Ćišćenje kamenca postupak je uklanjanja nakupine kamenca sa raznih površina po kojima se naslage kamenca mogu taložiti, u ovoj slučaju sanitarijama poput wc školjke, vodokotlića i wc daske.

Kamenac u wc školjci

Kamenac u wc školjci nerado je viđena pojava s kojom smo se, nažalost, svi susreli. S obzirom da kroz wc školjku protječe puno vode tijekom dana, a u samom sifonu se konstantno nalazi voda, kamenac je neizbježna pojava, osobito u predjelima gdje je voda tvrda, odnosno puna kamenca.

Čak i ako na prvu ne vidite kamenac u wc školjci, budite uvjereni da se on nakuplja u raznim dijelovima školjke te da može omesti optimalan protok vode.

Nije ugodno imati naslage kamenca u wc školjci. Koliko god ju čistili od nečistoća i bakterija, kamenac u njoj uvijek će ružno izgledati i odavati dojam prljavštine, što nitko ne želi gledati, a osobito ne želi da i gosti koji dođu steknu takav dojam. Ovo dobiva još više na važnosti ako uzmemo u obzir ugostiteljske objekte poput kafića i restorana.

Odstranjivanje kamenca iz wc školjke je, stoga, postupak koji svi moramo raditi s vremena na vrijeme. Nije pretjerano ugodan, a ni lagan, ako se puno kamenca već nakupilo, no svakom kamencu može se doskočiti.

Evo nekoliko načina kako se osloboditi neugodnog i ružnog kamenca u wc školjci.

Čišćenje wc školjke sredstvima za čišćenje kamenca

Čišćenje wc školjke sredstvima za čišćenje i deterdžentima nije komplicirano. U manje-više svakoj trgovini pronaći ćete nekakvo sredstvo za čišćenje kamenca, a u većim trgovinama i više njih. Ova sredstva u pravilu vrlo dobro djeluju, samo budite oprezni s njima jer sadrže kemikalije koje mogu biti nadražujuće.

Savjetujemo da koristite rukavice pri rukovanju ovim sredstvima i ne dopustite da dođu u kontakt s vašom kožom.

Čišćenje wc školjke kuhinjskim deterdžentima

Iznenadit ćete se koliko djelotvorni mogu biti i najobičniji kuhinjski deterdženti za pranje površina i uklanjanje kamenca. Takve deterdžente svi imamo u kućanstvu i možemo odmah njima napasati kamenac.

Čišćenje školjke deterdžentom koji već imate u kućanstvu uštedjet će vam novac i vrijeme, a vrlo vjerojatno i rješiti problem s kamencem.

Čišćenje wc školjke octom

Ocat je jedno od najkorištenijih sredstava u kućanstvu, ponajviše u prehrambene svrhe. Ipak, sigurno ste upoznati i s time da je ocat također odlično sredstvo za čišćenje. Ocat je kiselo sredstvo koje otapa kamenac, a korisno je i za čišćenje odvoda. Cijenom je pristupačan, a dostupan je u svakoj trgovini. Alkoholni ocat odlično je rješenje za vaš problem s nečistoćama u wc školjci.

Ocat je jedno od najstarijih sredstava za čišćenje, koristile su ga i vaše majke i bake u svojim kućanstvima. Iako danas ima puno sredstava proizvedenih s izravnom namjenom za čišćenje mrlja i kamenca, alkoholni ocat još uvijek visoko kotira kao vrhunsko sredstvo za čišćenje. Isprobajte ga, vjerojatno ćete ostati iznenađeni rezultatima.

Čišćenje wc školjke limunskom kiselinom

Čićenje wc školjke limunskom kiselinom djelotvoran je postupak. Limunska kiselina jeftino je sredstvo koje mnoga kućanstva koriste, dostupno u svakoj trgovini.

Limunska kiselina odlično je sredstvo za čišćenje, pogodno ne samo za wc školjku, nego i za ostale sanitarije, a uz to i ostavlja izuzetno fin miris. Nakon čišćenja limunskom kiselinom vaša kupaonica mirisat će fino i ugodno, što dodatno pojačava dojam čistoće.

Zbog svega toga limunska kiselina je jedno od najpopularnijih sredstava za čišćenje wc školjke i ostalih sanitarija i površina u vašem domu zahvaćenih tvrdokornim nečistoćama i kamencem.

Čišćenje wc školjke solnom kiselinom

Čišćenje wc školjke solnom kiselinom sigurno vam nije novost. Ako i niste koristili tu metodu, čuli ste za nju ili ste čitali o njoj.

Čišćenje wc školjke kiselinom preporučujemo ako ju niste uspjeli kvalitetno očistiti drugim, slabijim i manje opasnim sredstvima.

Postupak čišćenja wc školjke solnom kiselinom

Klorovodična ili solna kiselina za čišćenje tvrdokornih nečistoća i kamenca vrlo je djelotvorno sredstvo. Zanimljivost je da je ova kiselina sastavni dio naše želučane kiseline, no imajte na umu da je vrlo opasna – ne smije doći u kontakt s kožom, a i isparava, stoga ju ni slučajno ne smijete udahnuti.

Budite oprezni pri nanošenju solne kiseline. Najbolje da ju ostavite neko vrijeme da djeluje, a nakon toga isperete wc školjku. Brzo ćete uočiti da je sav kamenac uklonjen i da je vašoj wc školjci vraćen sjaj.

Kako očistiti wc školjku ispod ruba?

Čišćenje wc školjke ispod ruba malo je teži zadatak ako ga želite obaviti kvalitetno i očistiti wc školjku, ponajprije iz razloga što te nečistoće teško možete vidjeti, no one su tamo, budite sigurni u to.

Na tom dijelu wc školjke također se jako taloži kamenac, što može smanjiti ili potpuno onemogućiti protok vode stoga je potrebno čistiti wc školjku.

Najbolje je da područje i površinu ispod ruba wc školjke pošpricate sredstvom za čišćenje pomoću boce za raspršivanje i ostavite tako neko vrijeme da sredstvo djeluje. Oko pola sata bi trebalo biti dovoljno, no možete ostaviti i duže, a u slučajevima jako nakupljenog kamenca i tijekom noći pa ujutro dodatno proći spužvom, četkom ili žicom (pazite samo da ne oštetite keramiku) te isprati.

Kako očistiti dno wc školjke?

Mnogi se pitaju kako očistiti dno wc školjke, no očistiti dno wc školjke zapravo nije toliko težak zadatak, a vaša wc školjka će nakon toga izgledati kao nova. Vjerujte nam, bit ćete oduševljeni rezultatom, osobito ako je dno vaše wc školjke prekriveno kamencem i tvrdokornim mrljama. Ove mrlje i kamenac nakupljaju se i iznad i ispod razine vode, no nemate brige, moguće ih je potpuno ukloniti.

Dovoljno je uliti u wc školku neko od sredstava za čišćenje i ostaviti tako neko vrijeme. Idealno je da prije spavanja u wc školjku ulijete deterdžent, sredstvo protiv kamenca, limunsku kiselinu, solna kiselina neko drugo sredstvo po vašem izboru i ostavite tako do ujutro.

Upute za čiščenje dna wc školjke

Upute za kako isprazniti vodu iz wc školjke
 1. Ispraznite vodu iz wc školjke
 2. Sipajte solnu kiselinu u wc školjku i ostavite ju koju minutu do dvije da djeluje
 3. Povucite vodu nakon što solna kiselina nagrize dno wc školjke i kamenac koji je obuhvatio stijenke i dno wc školjke
 4. Uzmite četku za wc i oribajte još jednom dno, rubove wc školjke i stijenke

Napomena

Bitno je da se wc školjka ne koristi za to vrijeme kako bi sredstvo imalo dovoljno vremena za djelovanje. Ujutro samo isperite wc školjku i divite se njenom novom sjaju. Kamenac i prljavštine bit će prošlost.

Ako ne uspijete isprve ukloniti sve naslage, ponovite postupak dok ne bude kako treba i dok se očisti. Vrlo brzo vaša wc školjka bit će sjajna i blistava kao prvog dana.

Čišćenje vodokotlića od kamenca

Čišćenje vodokotlića od kamenca također nije neuobičajena pojava. Ako primijetite da vodokotlić slabo ispire, a wc školjka je očišćena od kamenca, jasno je gdje je problem.

Činjenica je da u vodokotliću konstantno stoji voda, a čisti ga se puno rjeđe od wc školjke. Razlog tome je to što je vodokotlić zatvoren, ne vidimo što se događa unutra i ne razmišljamo puno o njemu.

Ipak, unutar vodokotlića postoji više pomičnih dijelova na koje utječe voda, a nakupljeni kamenac s vremenom može uzrokovati poteškoće i kvarove. Iz tog razloga potrebno je s vremena na vrijeme očistiti spremnik.

Najlakše ćete to napraviti tako da ulijete u njega malo sredstva za čišćenje te oribate spužvom ili četkom površine koje možete dohvatiti.

Postupak čišćenja vodokotlića od kamenca

Čišćenja vodokotlića od kamenca je moguće obaviti na razne načine. Postoje razna sredstva za skidanje kamenca, no jedan od efikasnijih načina skidanja kamenca je čiščenjem vodokotlića od kamenca putem solne kiseline. Solna kiselina ili klorovodična kiselina je idealno sredstvo protiv kamenca u vodokotliću jer momentalno nagriza naslage kamenca i time olakšava i ubrzava čišćenje naslaga kamenca u vodokotliću.

 1. Navucite rukavice na ruke kako biste izbjegli nagrizanje kože korištenjem solne kiseline.
 2. Usipajte solnu kiselinu u bocu sa špricaljkom.
 3. Zatvorite dovodni ventil vode i ispraznite WC školjku – ovaj postupak je moguć i bez zatvaranja ventila, no bit će potrebno više kiseline te ispuštanje vode tako da podignete plovak.
 4. Nanesite solnu kiselinu putem špricaljke po unutrašnjoj stijenci vodokotlića.
 5. Nakon što je solna kiselina nagrizla kamenac, otvorite ventil i dopustite da voda napuni kotlić.
 6. Pustite vodu iz kotlića, na taj način bi se trebao isprati sav kamenac.
 7. Ponovite postupak ako u kotliću ima još kamenca.

Kako očistiti wc dasku?

Čišćenje wc daske također treba redovito raditi. Prilikom upotrebe wc školjke naše tijelo s daskom ima najveći i najduži kontakt, stoga želite da ona bude potpuno čista u svakom trenutku. WC dasku nije teško očistiti nekim od sredstava za čišćenje, a ako želite biti temeljiti, možete ju prije čišćenja odvojiti od wc školjke.

Neke wc daske uklanjaju se jednostavno, bez ikakvog alata, dok će vam za druge biti potreban ključ ili odvijač. Sam postupak nije težak i kompliciran, a omogućit će vam da temeljito očistite ne samo wc dasku, nego i školjku tamo gdje ju niste mogli kvalitetno prći sredstvom i četkom ili spužvom baš zato što vam je smetala daska.

Odštopavanje wc školjke

Odštopavanje wc školjke poseban je problem koji zahtijeva rješavanje odmah čim se dogodi. Radi se o vrlo neugodnoj pojavi koja lako može rezultirati poplavljivanjem. Ako ste uočili da je vaša wc školjka zaštopana, nikako nemojte dodatno povlačiti vodu. Umjesto toga, pričekajte i vidite hoće li voda sama otići.

Ako je wc zaštopan wc papirom, nakon par sekundi, dok se papir dodatno smoči i razgradi, moguće je da će voda sama otići i spustiti se na normalan nivo. Ako se to ne dogodi, možete pokušati wc četkom pročistiti zaštopanje, ako je vidljivo na dnu wc školjke.

Ako ni to ne pomogne ili su sifon ili odvodna cijev zaštopani dublje u unutrašnjosti, rješenje je guma za odštopavanje. Uzmite gumu, prislonite ju na odvod tako da obuhvati sve stijenke wc školjke i snažnim povlačenjem prema gore stvorit ćete vakum, odnosno tlak koji će ukloniti zaštopanje.

Ostane li wc školjka zaštopana i nakon što ste pokušali sve, nema druge, pozovite majstora vodoinstalatera koji će korištenjem profesionalne opreme riješiti problem.

Zaključak - Kako očistiti kamenac?

Uklanjanje kamenca u WC školjci može se postići različitim metodama. Razni pristupačni i lako dostupni proizvodi čine čuda protiv kamenca. Unatoč tome, treba biti oprezan, osobito kada se koriste kiseli i korozivni predmeti.

Nije svaki abrazivni ili kiseli proizvod prikladan za keramičke WC školjke, stoga se ne može pretpostaviti. Ako niste sigurni što radite, moguće je da pogoršate situaciju ili oštetite WC školjku, sifon ili odvodnu cijev. Uklanjanje kamenca je postupak uklanjanja naslaga kamenca s različitih površina, uključujući sanitarne predmete poput WC školjke, vodokotlića.

Postoji mnogo načina za uklanjanje kamenca u WC školjci, poput sredstava za uklanjanje kamenca, kuhinjskih deterdženata, soka od limuna, octa ili solne kiseline, no nanosite ih pažljivo. Čišćenje WC školjke ključno je za održavanje higijene i sprječavanje začepljenja ili neugodnih mirisa.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker