8 savjeta za sigurnost vašeg doma i vodnih instalacija


Svi mi u svojim kućama, stanovima i poslovnim prostorima učestalo koristimo sanitarije i vodne instalacije, često nesvjesni i nekih stvari koje ne bismo trebali činiti.

To je uobičajeno, po navici uglavnom ne razmišljamo o većini stvari koje koristimo dok se ne dogodi neki problem ili kvar.

Donosimo vam 8 savjeta pomoću kojih ćete dodatno zaštititi vaš sustav vodnih instalacija i vaš dom.

Saznajte gdje se nalaze ventili

Postoji više ventila u vašem domu kojima zatvarate dovod vode do sanitarija. Čak i ako trenutno nemate probleme s vodom, obavezno trebate naučiti gdje se koji ventil nalazi i čemu služi, osobito glavni dovodni ventil.

Na taj način bit ćete spremni i sposobni brzo djelovati u slučaju da dođe do nekog iznenadnog problema. Ventili se lako i brzo zavrnu i mogu spasiti vaš dom od poplave i financijske štete. Ako ne znate gdje su, nađite ih odmah.

Pripazite što bacate u wc školjku

Pripazite što bacate u wc školjku, čak i ako smatrate da to neće uzrokovati problem. WC školjka nije kanta za smeće i ne smijete ju tako koristiti.

Nekim predmetima, poput tampona, uložaka, raznih ostataka hrane, štapića za uši, plastičnih predmeta i sl. nije mjesto u wc školjci. Umjesto toga, odložite ih u smeće, gdje ne postoji opasnost od zaštopanja vaših odvodnih cijevi.

Ne bacajte masnoće u odvod

Bacanje masnoća u odvod česta je greška koju svi u kućanstvu radimo, osobito prilikom pranja posuđa. Masnoće su u tekućem stanju dok su vruće, međutim, izlijevanjem u odvod i doticajem s hladnom vodom one se hlade, stvrdnjavaju i talože na stijenkama cijevi. Za njih kasnije zapinju sve ostale nečistoće, stvarajući tako čep koji može uzrokovati slabije otjecanje vode ili ga čak potpuno zaustaviti, što može dovesti do poplavljivanja.

Očistite odvod od dlaka nakon pranja

Nakupljanje dlaka u odvodu česta je i uobičajena pojava, osobito u kućanstvima s više članova. Savjetujemo da nakon svakog tuširanja fizički uklonite sve dlake koje možete kako one ne bi odlazile dublje u odvod i uzrokovale potencijalno začepljenje.

Oprezno s kemikalijama

U manje-više svakoj trgovini naći ćete kemijska sredstva za čišćenje i odčepljivanje odvoda. Neka od njih imaju jače, a neka slabije djelovanje. Ipak, ako ste često u situaciji da ih morate koristiti, moguće je da imate problem kojim se treba pozabaviti vodoinstalater.

Nipošto ne sipajte kemikalije u potpuno začepljen odvod jer postoji izvjesna šansa da nećete uspjeti tako odstraniti tvrdokorno začepljenje i kemikalije će ostati u cijevi, umjesto da odu dalje. To može biti potencijalno opasno i za vas i za vodoinstalatera koji će doći dalje rješavati problem.

Servisirajte bojler

Bojler je jedan od esencijalnih uređaja u vašem domu. On vam osigurava toplu vodu i ne želite ostati bez nje ni u jednom trenutku. Kvar na bojleru nikad nije ugodan, no ako se dogodi zimi, osjetit ćete ga još jače.

Ako vaš bojler nije dugo pregledan, osobito ako je starijeg godišta, vrijeme je da pozovete vodoinstalatera da provjeri u kakvom je stanju, očisti što može i da preporuke ako su potrebne neke dodatne radnje.

Zamijenite crijeva perilice rublja i suđa

Ne postoje znakovi koji će vas upozoriti na potencijalni imate problem s cijevi dok se zaista ne dogodi problem s cijevi i voda ne procuri po vašoj kuhinji ili kupaonici. Zamjena crijeva nije komplicirana ni preskupa. Ako je prošlo pet godina, a niste zamijenili crijevo na perilici rublja ili suđa, napravite to čim prije. Naravno ako trebate pomoć oko spajanja perilice na vodu, tu smo za vas.

Obratite pozornost na moguće curenje vode

S vremena na vrijeme pregledajte vaše zidove, osobito u prostorijama  gdje ima više sanitarija, poput kupaonice ili kuhinje. Ponekad vlažan zid može biti zaklonjen, primjerice, kupaonskim ormarićem i sl., svakako zavirite i iza njega i pogledajte na curenje vode u zidu.

Obratite pozornost na promjenu boje ili teksture zida, mrlje od vlage na zidu ili plijesan. To su indikatori mogućeg puknuća cijevi u zidu. Ako ih uočite, odmah zovite vodoinstalatera.

Što ako imam problem s vodenim instalacijama?

Nemate brige, Vodoinstalater Osijek stoji vam na usluzi i rješava sve vaše probleme brzo i učinkovito.

Slobodno nam se obratite na broj telefona 0989792755, putem naše Facebook stranice ili putem e-maila: vodoinstalaterosijek@gmail.com.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker