Čišćenje kamenca u bojleru


Kada je u pitanju kamenac, možemo reći da je on noćna mora svakog elementa u kućanstvu koji je u doticaju s vodom. Kamenac je moguće očistiti na svim vanjskim površinama bez imalo napora upotrebom raznih sredstava, no problem se javlja kod zatvorenih sustava gdje nije lako ni sigurno upotrebljavati određena sredstva i mehanički način čišćenja. Ako vam bojler ne radi najbolje, odnosno onako kako bi trebao, vjerojatno je potrebno očistiti nakupine kamenca unutar njega. To je najčešći problem koji se javlja kod smanjena učinkovitosti bojlera no također se najčešće i zanemaruje. Kamenac na izmjenjivačima topline uzrokuje ozbiljan tehnički problem, dok je na slavinama to većinom estetska smetnja. U ovome tekstu ćemo vam pobliže objasniti što je zapravo kamenac, zašto se stvara, kada ga je potrebno očistiti i kako te nekoliko savjeta kako to učiniti u kućnoj radinosti ili pripremiti sve za stručnu osobu - vodoinstalatera.

Tražite majstora za bojler? Nazovite nas.

NAZOVI

Nakupljanje kamenca unutar bojlera

Kamenac je nakupina minerala, odnosno topivih bikarbonatnih soli koje se razlažu na karbonate, najčešće magnezijeve i kalcijeve. Nastaje uslijed zagrijavanja vode u bojleru iznad 55°C, posebno je često nakupljanje kamenca unutar bojlera jer se konstantno dovodi nova voda koja ima visoka svojstva tvrdoće. Kamenac u bojleru može biti tvrda netopiva nakupina ili mekša prevlaka netopljivih soli, koji se formira na izmjenjivačima i stjenkama. Kamenac se najčešće stvara na izmjenjivačima topline, što doprinosi sniženoj učinkovitosti, slabijem grijanju vode, uzburkanosti i mogućoj proizvodnji buke.  Čak i najmanji sloj kamenca na grijaču otežava prijenos temperature. U slučaju da je došlo do velikih nakupina kamenca, protok vode će biti slabiji kao i mogućnost grijanja, dolazi do velike potrošnje energije i vaši računi su automatski veći. Budući da je nakupljanje kamenca u domu sveprisutno i često za svijet, ljudi nerijetko zanemaruju ovaj problem što doprinosi puno većim kvarovima, stoga je potrebno na vrijeme prepoznati i reagirati na problem. Preventivno rješenje je redovan servis i čišćenje od kamenca.

Kada je bojler spreman za čišćenje?

Čišćenje je potrebno kada izmjenjivač topline akumulira značajnu debljinu kalcija na površini, dovoljno da izolira vodu iz izvora topline i umanjuje performanse. Taj se učinak pojavljuje samo na izmjenjivačima topline u slučaju kada nosi svježu vodu iz slavine. Zatvoreni sustavi kao što su radijatori sadrže fiksnu količinu kalcija (obično 30 grama) koja je sadržana u početnom punjenju vode, a nakon što se to istaloži, ne postoji još slobodnog prostora za talog. S druge strane, svježe voda iz slavine može kontinuirano polagati sve više kalcija, što rezultira vrlo debelim slojevima koji praktički mogu zatvoriti protok vode u ekstremnim slučajevima. Kombi bojleri pate od toga posebno. Simptomi se pojavljuju u obliku smanjenog protoka vode, smanjene temperature vode, divlje fluktuirajuća temperatura vode, ili bilo koja kombinacija navedenog. Čišćenje nije kompliciran proces,  većinom je potrebno samo čišćenje izmjenjivača topline odnosno grijača kako bi se vratila funkcionalnost vašem bojleru. Prilikom otvaranja bojlera i vađenja grijača iz ležišta, potrebna je i zamjena brtve na spoju između bojlera i grijača u bojleru. U slučaju pojave ovih znakova potrebno se konzultirati s lokalnim vodoinstalaterom za utvrđivanje problema te rješavanje istog.

Što kada bojler više ne grije vodu?

Ako ste primijetili da vaš bojler više ne grije vodu ili je to veoma slabo, vrlo je velika vjerojatnost da je uništen grijač od kamenca i potrebna je zamjena novog. Potrebno je provjeriti grijače, bojler je sastavljen od dva grijača na vrhu i na dnu, da biste provjerili ispravnost grijača potreban vam je instrument za mjerenje napona, no predlažemo da se oko ovog problema također savjetujete s vodoinstalaterom zbog opasnosti struje. Također je  moguće da je termostat na bojleru pogrešno namješten ili da je problem u nekom od ventila. 

Uzroci pojave kamenca u bojleru

Čišćenje Kamenca - Osijek

Imate problem s bojlerom, a ne znate što je? Vodoinstalater Osijek će vam rado pomoći u otklanjanju i utvrđivanju bilo kojih problema u vašem domu. Specijalizirani smo za razne vodoinstalaterske poslove i usluge, između ostalog i za čišćenje neželjenog kamenca na vašim slavinama, cijevima ili pak električnim grijačima. Također radimo zamjene grijača i sve usluge popravka bojlera.

Obratite nam se s punim povjerenjem, ne čekajte da iz bojlera kaplje voda ili da prestane grijat. Budite sigurni kako je vaš dom u sigurnim rukama.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker