Tražim vodoinstalatera - zima dolazi i kako se pripremiti na nju


Ako ste se prepoznali u naslovu, možda ste na dobrom putu da imate mirnu i bezbrižnu zimu kad su u pitanju vodovodne instalacije i izvor tople vode u vašem domu.

Nikad nije zgodno vrijeme za ostati bez električnog bojlera, no izgubiti toplu vodu zimi puno je teže podnijeti čak i ako brzo reagirate. Osjetit ćete čak i nekoliko sati bez tople vode.

Isto vrijedi i za sanitarije i vodne instalacije - dok su ispravne i rade, ne doživljavamo ih previše. Kada se pokvare, itekako osjetimo koliko nam to zapravo mijenja dnevnu rutinu i narušava svakodnevni život.

Ako se to dogodi zimi, zbog hladnoće koja može otežati uvjete za rad i nabavku nove opreme problem nam djeluje pet puta veći. Vodoinstalaterski radovi uglavnom su nužni, ali znaju predstavljati inkomodaciju, osobito ako su neplanirani.

Pripremite svoje vodovodne instalacije na vrijeme za zimu.

Kako pripremiti vodoinstalacije za zimu?

Prije svega, važno je napomenuti da je sve ove savjete korisno primjenjivati u svako doba godine, ne samo pred nadolazeću zimu.

Ipak, zimi hladnoću, nedostatak tople vode te bilo kakve radove na instalacijama u kući ili stanu puno više osjetimo i teže podnosimo.

Donosimo nekoliko savjeta kako osigurati da vodne instalacije u vašemo domu budu besprijekorne tijekom hladnijih dana.

Servisirajte svoj električni bojler

Kontrola i čišćenje električnog bojlera od kamenca uvijek su dobra ideja periodički, barem jednom godišnje.

Ako je prošlo više vremena, svakako biste trebali što prije obaviti servis bojlera. Možda niste imali priliku vidjeti kako vaš bojler izgleda iznutra nakon dužeg korištenja, no nakon što ga jednom servisirate i majstor vam pokaže količinu kamenca nakupljenu oko grijača, bez sumnje ćete servisirati redovito.

Čišćenjem električnog bojlera omogućit ćete mu kvalitetniji rad i duži životni vijek. U suprotnom, lako je moguće da će doći do kvara baš kad vam to najmanje odgovara, a ne odgovara vam zapravo nikad.

Ako je vaš električni bojler ujedno i jedini izvor tople vode u vašem domu, računica je jasna - nimalo se ne isplati kockati s mogućnošću kvara tijekom zime.

Uzmite u obzir i da vodoinstalateri često ne mogu istog trena reagirati jer su im u tijeku i drugi radovi, stoga postoji šansa da će popravak ili postavljanje novog bojlera u slučaju kvara morati možda pričekati i koji dan, što vam se u uvjetima hladnoće može činiti kao godina.

Uvijek je bolja situacija da vodoinstalatere zovete planski na vrijeme, nego da se nađete u hitnoj situaciji.

Popravite ili zamijenite sve dotrajale instalacije ili sanitarije

U ljudskoj prirodi je da se ponekad odbijamo suočiti s problemima, osobito ako njihovo rješavanje podrazumijeva financijski trošak na koji nismo računali.

Možda imate stare slavin, sifone ili cijevi kojima bi dobro došla zamjena, no sve dok barem donekle funkcioniraju, radije ćete pričekati "bolja vremena" da se problem sanira.

Nažalost, često događaji ne čekaju da budemo spremni na njih i problemi sanitarija i vodoinstalacija eskaliraju i zahtijevaju vodoinstalaterske usluge odmah.

Ako se to dogodi zimi, problem je još veći. S razlogom se većina renovacija, adaptacija kupaonice i općenito bilo kakvih radova odvija tijekom toplijih dana.

Naravno, zamjena ili montaža slavine ili sifona ne predstavlja značajan problem vodoinstalateru bez obzira na godišnje doba, no zašto biste riskirali i zimi, kad želite vrijeme doma provoditi ugodno i na toplom, obavljali vodoinstalaterske radove koje ste mogli izbjeći?

Provjerite dovodne i odvodne cijevi

Čak i ako trenutno nemate problema s cijevima, dobra je ideja provjeriti njihovo stanje, osobito ako se radi o starijim instalacijama.

Svaki kvalitetniji vodoinstalater će vam rado dati savjete i prijedloge što i kako bi trebalo učiniti. Ako postoji bilo kakva potreba za radovima, osobito onima koji uključuju razbijanje poda ili zida, željet ćete to obaviti na vrijeme, a ne usred zime.

Zaštitite cijevi od smrzavanja

Cijevi u vašoj kući ili stanu, odnosno grijanim objektima, najčešće su adekvatno zaštićene od smrzavanja tijekom zimskih temperatura, za što se pobrinuo izvođač, odnosno vodoinstalateri, već pri ugradnji.

Ipak, ako imate vanjske slavine u dvorištu ili ste vlasnik vikendice, dobra je ideja zaštititi priključak, slavine i cijevi koliko je god moguće.

Čak i blage zime imaju dana kada temperatura pada ispod točke smrzavanja vode i to je dovoljno da na vašoj imovini nastane šteta koja će vam uzrokovati financijski trošak.

Zaštitu vodovodnih cijevi možete postići tako da u objektima koje ne koristite preko zime zatvorite ventile te ispustite vodu do kraja kako ona ne bi zaostala u cijevima.

Vodne instalacije potrebno je zaštititi toplinskom izolacijom na mjestima gdje mogu smrznuti, kao što su plitki šaht ili vodomjer.

Pripremite sustav centralnog grijanja za zimu

U sustavima centralnog grijanja svakako preporučujemo da koristite antifriz. Ovo je najbolja solucija, a ako to ipak ne želite, obavezno ispustite vodu iz sustava koji ne koristite.

Bitna napomena - centralno grijanje potrebno je pripremiti na vrijeme, najbolje još tijekom ljeta, prije nego što nastupe hladnoće. U suprotnom biste se mogli naći u prilično nezgodnoj situaciji da morate obavljati radove na centralnom grijanju kada vam je ono najpotrebnije u punoj funkciji.

Svakako to nastojte izbjeći.

Što mi možemo učiniti za vas?

Vodooinstalater Osijek i njegovi majstori stoje vam na raspolaganju za sve što obuhvaćaju vodoinstalaterski radovi. Rado ćemo pripremiti vaš električni bojler i ostale sanitarije i instalacije za zimu.

Također vam stojimo na raspolaganju po pitanju savjeta i uputa ukoliko imate bilo kakvih nedoumica oko stanja vodoinstalacija u stanu, kući ili poslovnom prostoru.

Naše usluge već koristi velik proj naših sugrađana u Osijeku i okolici kojima smo pomogli otkloniti brojne probleme i spriječiti nastanak novih.

Svi vodoinstalaterski radovi koji vam mogu zatrebati, što uključuje servis ili postavljanje novog električnog bojlera, zamjenu ili montažu bilo kakvih sanitarija te popravak cijevi, naša su specijalnost.

U slučaju potrebe za bilo kakvim radovima po pitanju dovoda i odvoda vode te sanitarija i priključaka, kontaktirajte nas s povjerenjem i postanite jadan od naših zadovoljnih klijenata.

Na temelju procjene stanja donosimo prijedlog radova koje treba obaviti, potrebno je samo da nas kontaktirate i dogovorite termin s našim majstorom. Naše radno vrijeme je 8-16 h, no odazvat ćemo se i u slučaju potrebe za hitnom intervencijom.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-marker