Adaptacija stana


Jednom ili dvaput u životu dođe vrijeme kada mnogi ljudi odluče potpuno obnoviti svoj dom - kuću ili stan. Ponekad su u pitanju estetski razlozi, ponekad funkcionalni, a ponekad oboje.

Životni prostor najčešće se uređuje onog trena kada se useljava u samu nekretninu te eventualno još koji put u životu.

Kako vrijeme prolazi, tako se mijenjaju trendovi i moda, na tržište dolaze novi komadi opreme i namještaja, a stari se troše, zastarijevaju, habaju i kidaju.

Adaptacija stana zahtjevan je posao koji je potrebno dobro isplanirati, kako s tehničke, tako i s financijske strane.

Što je potrebno prije nego krene adaptacija stana?

Prije nego što krenete djelovati i kupovati materijal i opremu, dobro razmislite i odredite koji je maksimalni budžet koji si možete priuštiti. Ako krenete u posao bez razrađene financijske konstrukcije, brzo ćete shvatiti da je lako potošiti daleko više nego što biste htjeli.

Drugi korak je isplanirati što sve točno želite adaptirati - samo neki određeni dio stana, jednu prostoriju ili cijeli stan/kuću.

Adaptacija stana, kako god okrenete, zahtijeva vaše vrijeme i novac te pouzdane i provjerene majstore koji će posao obaviti kako treba i vaš uloženi novac pretvoriti u vaš dom iz snova.

Što uključuje adaptacija stana?

Adaptacija stana uključuje više stavki i svaka je podjednako važna. Bilo da je u pitnaju samo kupaonica ili planirate sveobuhvatnu adaptaciju cijelog stana, važno je da budete svjesni da se radi o opsežnom poslu koji će zahtijevati puno vašeg vremena i strpljenja.

Planiranje i dogovor

Prije nego krenete u adaptaciju, potrebno je, kako smo već naveli, dobro isplanirati sve - od financija do odabira majstora koji će to odraditi za vas. Preporuka je odabrati majstora s iskustvom, koji zna što radi i neće posao ostaviti nedovršen ili nedovoljno kvalitetno obavljen.

Demontaža

Demontaža uključuje rastavljanje i odstranjivanje svega što više ne želite u stanu - stari namještaj, stolarija, sanitarije i sl.

Demontaža uključuje i odvoz šute te ostalog građevinskog materijala ako se tkao dogovori s majstorima.

Montaža

Montaža je širok pojam i ovisi o opsegu posla koji se radi. Ne znači samo postavljanje nove kuhinje ili sanitarija, nego i električarske i vodoinstalaterske radove, postavljanje parketa ili laminata, stolarije, zidarske radove i sl.

Ovo je faza u kojoj se oblikuje novi izgled i raspored vašeg stana.

Adaptacija kupaonice u sklopu adaptacije stana

Adaptacija kupaonice posebno je izazovna po pitanju financija ali i majstora. Često adaptacija kupaonice uključuje skidanje starih i postavljanje novih pločica, što je samo po sebi značajna stavka.

Za adaptaciju kupaonice najčešće su vam potrebi i vodoinstalater i keramičar. Ponekad se korisnici odlučuju na isključivo kozmetičke zahvate, poput zamjene ormarića i ogledala.

Ipak, oni koji imaju mogućnost, radije će si priuštiti potpuni kupaonski makeover i slaganje nove kupaonice isključivo prema njihovim željama.

Ovo može uključivati i promjenu rasporeda sanitarija, što znači dodatne vodoinstalaterske i keramičarske radove.

Nije rijetkost zamijeniti deset i više godina stare tuš kabine i kade modernim walk-in tuševima ili dotrajale umivaonike modernim umivaonicima na postoljima.

Ugradbeni vodokotlić umjesto standardnog, bide kao praktičan, ali i otmjen detalj i slične stavke samo su dio uobičajenih radova u sklopu adaptacije kupaonice.

Ukratko, adaptacija kupaonice sama po sebi može puno značiti za poboljšanje kvalitate vašeg života, ali i povećanje vrijednosti vašeg doma.

Cijena adaptacije

Cijena adaptacije kupaonice, odnosno cijena adaptacije stana, ovisi o opsegu posla i promjenama koje želite unijeti. Najbolje je kontaktirati majstore i savjetovati se s njima. Od njih ćete dobiti informaciju o cijeni njihovog rada, kao i o količini i okvirnoj cijeni potrebnog materijala.

Tu mogu biti uključeni i soboslikarski radovi, postavljanje keramičkih pločica u kupaonici, ali i drugdje, zidarski radovi, ugradnja kuhinje ili sanitarija, elektroinstalacije, vodne instalacije...

Upravo jedno od najčešćih pitanja korisnika jest koliko košta adaptacija stana.

Kako je svaka adaptacija jedinstvena, tako se i cijena formira individualno nakon što se obavi uvid na licu mjesta što je sve potrebno renovirati i koje dodatne radnje će to uključivati (primjerice, odvoz materijala i sl.).

Također, ako se odlučite ići po sistemu ključ u ruke, i to ima svoju posebnu cijenu.

Zašto renovirati stan?

Renovacija stana radi se iz više razloga i svaki je jednako opravdan:

Već samom adaptacijom kupaonice vašem stanu ili kući raste vrijednost. Bez obzira želite li živjeti u njemu ili ga namjeravate prodati, ulaganjem u adaptaciju svakako ćete profitirati, na ovaj ili onaj način.

Ili ćete povećati vrijednost nekretnine i više zaraditi pri prodaji, dok kupci neće morati utrošiti svoje vrijeme i dodatan novac za uređenje; ili ćete sami nastaviti živjeti u ljepšem, atraktivnijem i funkcionalnijem stanu, što će vam svakako podići kvalitetu svakodnevnog života.

Kako smo već rekli, za adaptaciju stana, ovisno što sve želite promijeniti, trebat će vam više različitih majstora specijaliziranih za svoj dio posla - električar, vodoinstalater, keramičar, podopolagač...

Ako u sklopu adaptacije stana planirate i adaptaciju kupaonice ili samo želite renovirati kupaonicu, kontaktirajte nas s povjerenjem, a mi ćemo sve obaviti kako biste uživali u novoj, ljepšoj i modernijoj kupaonici.


Provjerite naše ostale blog objave.

© Copyright 2020 - Vodoinstalater Osijek - Sva prava zadržana. 
iQ-Agencija
envelopephone-handsetmap-markercrossmenu